Turismul în sănătate, o soluție modernă

28 August of 2011

De cele mai multe ori, nu apreciem starea de sănătate decât atunci când o pierdem, atunci când intervine o boală, o suferință fizică. În acel moment suntem dispuși la orice efort fizic, psihic sau financiar ca să ne recăpătăm starea de sănătate.

Foto: Cristian Niculescu


N u de puține ori, deși cotizăm lu­nă de lună la sistemul public de sănătate, serviciile primite în schimb nu sunt pe măsură: zile sau chiar luni pierdute cu analizele, inves­tigațiile, aprobări peste aprobări, aș­tep­tat pe la uși, speranțe, nervi, fonduri insu­fi­ci­ente, medicamente sau substanțe lipsă, uneori chiar diagnostice sau tratamente gre­șite etc. Când nici cu bani nu reușești să obții un diagnostic exact, o schemă de tratament adecvată sau o îngrijire decentă, te cuprinde disperarea. Și cauți alte soluții.
Turismul în sănătate
Uneori, acestea vin de peste mări și țări, poate chiar de unde nu te-ai aș­tepta. În felul acesta, pleci într-o călătorie în căutarea sănătății, cu alte cuvinte te înscrii în noua tendință, aceea a turismului în sănătate.
Un astfel de loc în care multe afecțiuni sunt diagnosticate și tratate, dar în special cancerul, în care poți afla o a doua opinie medi­ca­lă, este Centrul Medical Anadolu (www.anadolumedicalcenter.com) de lângă Istanbul, afiliat la John Hopkins Medi­cine. Centrul este un spital pentru tratamente acute, cu centre de excelență cu pro­grame în oncologie, chirurgie generală, terapie cardiacă, științe neurologice, fertilizare in vitro și ortopedie. Aceste programe de excelență sunt recunoscute în Turcia și în străinătate. Centrul medical oferă pacientului o tehnologie de ultimă generație utilizată de o echipă performantă într-un mediu prietenos pentru pacient și pentru apar­ți­nători.

Pacientul e mai întâi om
În centrul activității acestui centru este pacientul: totul se face pentru oferirea celei mai bune asistențe și a tratamentului cel mai potrivit în fiecare caz, pentru confortul lui fizic și psihic, știut fiind faptul că un rol deosebit de important în ameliorarea sau în vindecarea unei boli îl are pacientul în­suși, mobilizarea sa și încrederea în medic, în procedurile efectuate. De altfel, așa cum spune dr. Kemal Raşa, medic chirurg oncolog, una din cheile succesului în acest centru medical este particularizarea tratamentului pentru fiecare om în parte (căci aici fiecare pacient este considerat un om, și nu un caz): „În momentul în care îl vezi pe cel din fața ta ca pe un om, empatizezi cu el, cu cerințele și sentimentele lui, îi insufli o încredere care reprezintă una dintre temeliile reușitei tratamentului.“ Pacienții află ce opțiuni au. „Știu că nu sunt forțați să ur­me­ze un tratament sau altul, li se prezintă variantele cu avantaje și riscuri, iar decizia este în întregime a pacientului“, spune dl dr. Kemal. De altfel, pacienții sunt destul de curajoși și își asumă riscuri (scheme de tratament mai agresive și intervenții chirurgicale pe care poate alți medici nu le-ar face), numai ca să-și prelungească viața.
Centrul medical se adresează bolnavilor din întreaga lume. În momentul de față, cei mai mulți pacienți sunt din Turcia și din țările foste comuniste (România, Bulgaria, Rusia, Kîrgîzstan, Azerbaidjan etc.), mai ales datorită proximității și costurilor reduse de tratament comparativ cu alte centre de acest gen. Comunicarea cu personalul medical și auxiliar nu este o problemă, întrucât centrul pune la dispoziția pacienților translatori nativi (numai pentru limba română sunt 7 translatori români). În plus, Departamentul pentru Pacienții Străini le asigură acestora asistență în toată perioada, înainte de a veni la clinică, la preluarea din aeroport până la monitorizarea lor pe perioada șederii, apoi păstrează legătura cu aceștia după plecare (dacă e cazul).
Aici se realizează operații laparoscopice în cazurile de tumori benigne, și maligne, ope­rații clasice, cu bisturiu, și operații cu „cyberknife” (un aparat care folo­sește radioterapia stereotactică). Principalele avantaje ale acestei tehnologii sunt faptul că se aplică în unele cazuri care nu pot beneficia de tratamente con­ven­ționale, că reduce la minimum daunele asupra organelor adiacente, precum și perioada scurtă de refacere.
Avantajele chirurgiei laparoscopice sunt: absența unei tăieturi clasice, perioadă de spitalizare scurtă, pierderi mici de sânge și refacere rapidă. Toate acestea sunt avantaje mai ales pentru pacienții străini, care vor să reducă timpul de spitalizare și de refacere. În plus, pacienții primesc un CD cu înregistrarea intervenției chirurgicale, astfel putându-le arăta altor medici procedura căreia i-au fost supuși și verifica în ce măsură a fost corect efectuată. Tehnologia, competența și deschiderea sunt aici secretele vindecării.


Cancerul nu înseamnă moarte. La nivelul de teh­nologie la care s-a ajuns acum, o per­soană cu cancer în fază incipientă poate fi sal­vată (numai 1% dintre acești pa­ci­enți își pierd viața în urmă­torii 10 ani). „Nu con­tează tipul de cancer sau momentul în care vine pacientul, noi încercăm să-i dăm cel mai bun tratament la acel moment al bolii. În tratamentul de cancer există 3 arme: chimioterapia, radioterapia și intervenția chirurgicală. E foarte importantă ordinea de aplicare: în două cazuri similare rezultatele diferă în func­ție de calea aleasă.“ (dr. Fatih Gücer)

Text: Cătălina Oprea

Comments

comments

Previous:

Cum scapi de bâlbâială

Next:

Crizele de gută

You may also like

Post a new comment