
Foto:Cristian Niculescu
La graniţa istorică dintre tărâmurile Valahiei și cele ale Ardealului, într-un spaţiu oferit de împreunarea spinărilor de stâncă ale Bucegilor şi Pietrei Craiului, se desfăşoară superba vale a satelor brănene. Aici, de-a lungul întregii regiuni, turiștii interacționează permanent cu obiceiurile populare, prin arta tradiţională a prelucrării lemnului, gastronomia specifică zonei sau ritualurile asimilate practicii medievale a oieritului.
Moieciu
Sub auspiciile unui cadru natural profund rural și a unui cotidian permanent ancorat în tradiție, oamenii au căutat să pună în timp bazele unui agroturism de certă calitate. Cea mai importantă localitate din regiune, comuna Moieciu, este alcătuită din șase sate componente, măsurând o altitudine medie de 1000 de metri și o suprafață împădurită în proporție de 50%. Moieciul de Jos este despărțit de Moieciul de Sus prin Cheile Grădiștei, unul dintre cele mai atractive obiective turistice ale zonei. La mică distanță de trecătoare, se desfășoară Valea Bângăleasa, îndrumând pașii călătorilor de-a lungul unei zone montane mirifice, cu cochete pensiuni presărate într-un spațiu natural desprins parcă din povești. Desfășurată pe șaua văii, localitatea Moieciu de Sus reprezintă cel mai facil punct de acces spre Platoul Bucegi, oferind celor interesați numeroase trasee montane.
Castelul Bran
Cea mai importantă destinație în regiune o reprezintă Castelul Bran, un edificiu ridicat la sfârșit de secol XIV, pe locul unei vechi fortărețe teutone. Cadou al localnicilor, oferit în semn de omagiu Reginei Maria în anul 1920, cetatea a devenit ulterior, odată cu formarea republicii, muzeu de istorie.
Aici pot fi admirate importante colecții de arme, obiecte decorative și piese de mobilier unicat. Turiștii care achită taxa de vizitare a castelului au acces și în zona adiacentă domeniului, locul în care a fost amenajat un interesant muzeu al satului brănean. Generând un important interes turistic, atât la nivel natural cât și cultural sau istoric, prin intermediul atractivelor sale forme de relief, a cetăților, a bisericilor sau a centrelor de creație populară, întregul culoar Rucăr – Bran – Moieciu atrage anual un număr important de turiști români și străini.
Contele Dracula
Scriitorul de origine irlandeză Bram Stoker, autorul poveștii fictive „Dracula“, a asociat figura personajului său principal cu cea a marelui domnitor român Vlad Țepeș, plasând locul acțiunii, undeva în apropierea Castelului Bran. În prezent, foarte mulți turiști străini, uneori chiar și români, asimilează eronat locația, ca având veridicitate în susținerea falsei legende.
Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
06 Nov
Arad, oraș istoric
CălătoriiPăstrând, de secole, unele dintre cele mai frumoase creații arhitecturale bănățene… Situat în partea apuseană ...
-
04 Feb
În defileul Dunării
CălătoriiÎn defileul Dunării – De la Orșova la Moldova Nouă se desfășoară unul dintre cele ...
-
18 Mar
Cea mai veche piramidă din Egipt se redeschide publicului după 14 ani
CălătoriiPiramida lui Djoser a revenit la gloria sa de altă dată după ce a fost ...
-
19 Jun
Destinații romantice
CălătoriiDestinații romantice – Love, love, love. Ce-i mai frumos decât să ne iubim într-un oraș ...