Tulburările bipolare. Ce sunt si cum se manifesta

24 February of 2021

Depresia reprezintă o afecțiune care poate fi întâlnită în egală măsură atât la bărbați, cât și la femei. Ea influențează, în general, starea de spirit a persoanei și modul acesteia de a gândi.

În cazul în care nu se efectuează un tratament corect, boala nu evoluează spre vindecare. Între moda­litățile de manifestare se remarcă trei tipuri, mai des întâlnite: distimia, o formă mai puțin severă, depresia majoră și sindromul maniaco-depresiv.

Acesta din urmă cunoaște o frecvență scăzută, fiind întâlnit în literatura de specialitate cu denumirea standard de tulburare bipolară.

Caracteristici, tipologie
Caracterizată prin schimbările bruște de dispoziție, afecțiunea intră în categoria psihozelor, perturbând rela­ția pacientului cu realitatea imediată și vătămându-i în în mare parte modul de gândire sau tipul de personalitate.

Simptomele nu sunt aceleași la fiecare pacient, ele putând varia în funcție de gravitate, vârstă sau istoric familial.

În categoria depresiilor intră tristețea și anxietatea persistentă, sentimentele de vinovăție, stima de sine scăzută, dificultățile de concentrare și luare a deciziilor, irascibilitatea și tentativele de suicid. Mania este caracterizată printr-o exaltare excesivă, energie debordantă și absența oboselii, atitudine superficială și creșterea apetitului sexual.

Debutul tulburărilor bipolare poate avea loc la vârste destul de fragede, în perioada adolescenței. Acestea pot fi inițial confundate de către părinți cu problemele specifice vârstei, nefiind serios lua­te în seamă. Declanșarea poate fi favorizată de evenimente cauzând transformări bruște în modul de viață al celor tineri.

Schimbarea școlii sau mutarea într-un alt oraș pot determina un comportament izolat și o atitudine înclinată spre visare, intercalate cu episoade agitate, de bucurie excesivă și efer­vescență intelectuală. În general, această afecțiune nu anulează capacitatea de muncă și creație, generând de multe ori un nivel intelectual ridicat.

Momentul depresiv le oferă persoanelor cu spirit creator cadrul perfect ideatic, episodul maniacal creând contur și formă prin finalizarea artistică.

Diagnostic și tratament
Analizat statistic, tratamentul medical poate să vindece complet doar 15% dintre pacienți, jumătate prezentând recăderi, în timp ce 35% oferind rezultate pozitive, fără a abandona însă complet episoadele maniaco-depresive. Tulburarea bipolară poate fi împărțită în trei tipuri distincte.

Primul reprezintă forma clasică în care pacienții prezintă periodicitate în manifestarea momentelor de manie și depresie. Cel de-al doilea tip include o formă mai puțin severă a acestor stări, în ultimul model fiind vorba de schimbări dese între stările depresive și cele maniacale. Tratamentul adecvat poate oferi paci­enților o viață normală și productivă cu reducerea frecvenței și severității acestor episoade.

Medicația cuprinde antipsihotice ajutând la diminuarea simptomelor, anticonvulsivante stabilizând dispoziția, benzodiazepine cu rol în facilitarea unui somn liniștit și litiul, cel mai cunoscut medicament pentru acest tip de afecțiuni, folosit pentru prevenirea atât a episoadelor depresive cât și a celor maniacale.

Administrat perioade lungi, litiul poate provoca somnolență, creștere în greutate și lipsa uneori a echilibrului.

Cercetătorii au ajuns la o concluzie privind incidența tulburărilor bipolare în organismul unei persoane, considerând că sindromul maniaco-depresiv este influențat de variațile a două gene responsabile în controlarea fluxului de ioni de calciu și sodiu a celulelor nervoase din creier. Descoperirea poate oferi pe viitor tratamente mai eficiente în vindecarea acestei maladii.

Comportamentul suicidar

Persoanele diagnosticate ca suferind de tulburare afectivă bipolară cunosc un risc crescut de suicid. Aproximativ 80% dintre pacienți trec la un moment dat, pe parcursul vieții, printr-o tentativă de suicid sau sunt obsedați de această idee. De altfel, zece procente dintre decesele pacienților cu afecțiuni psihice sunt datorate suicidului.

Aceasta reprezintă a treia cauză de moarte printre adulții tineri, fiind considerată de către specialiști drept cea mai severă și mai frecventă complicație a tulburării psihice bipolare. Printre evenimentele care pot determina riscul de suicid se numără problemele financiare, pierderea unei relații, diagnosticul medical sever sau abuzul de substanțe halucinogene.

Încadrându-se în categoria afecțiunilor recurente, tulburările bipolare necesită un tratament îndelungat, fiind necesare combinații între tratamentul medicamentos și terapia psihiatrică adec­vată în controlul bolii.

Citeste si:

Text: Cristian Niculescu/ sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Trei semne ale anemiei pe care este bine să le știi

Previous:

Trei semne ale anemiei pe care este bine să le știi

You may also like

Post a new comment