Tu vrei copii, el nu

27 January of 2015

Dacă am întreba oameni necăsă­toriți, de diferite vârste, profesii și statuturi, cum își imaginează o via­ță de familie fe­ri­cită: cu sau fără co­pii?, majoritatea ar spune că o viață de familie împl­ini­tă include și copii.

© drubig-photo / Fotolia

© drubig-photo / Fotolia

Puțini sunt cei care se gândesc la o familie, dar nu și la copii. Unii vor mai mulți, alții se mulțumesc cu unul singur. Pe de altă parte, există persoane care se exprimă ferm: „Nu vreau copii“. Motivele există pentru ambele situații. Dacă cele pentru a avea copii vă sunt lesne de în-țeles, cele pentru a nu-i avea pot părea ciudate, poate, și de multe ori egoiste.

Eu da, el nu!
Totuși, ce faci când bărbatul cu care vrei să te căsătorești sau ești căsătorită nu vrea copii, iar tu îți dorești cu ardoare? Soțul tău și cu tine ați avut în primul an de căsnicie numai experiențe frumoase. Un an minunat, călătorii, dragoste, surprize și sufletul împlinit. E viața perfectă: tu și el bucurându-vă zi de zi. Totuși, simți că ceva lipsește din peisajul ăsta mirific. Un copil sau… mai mulți. Dintotdeauna ți-ai dorit să fii mamă, iar viitorul nu ți l-ai imaginat nicio clipă fără niște copii ai tăi. Soțul tău o ține una și bună: fără copii! Experiențele lui din familie, de pe vremea când era copil, l-au făcut să se decidă că nu își dorește. Tu te simți disperată și speriată că viața în doi se va prăbuși dacă nu reușiți să fiți pe aceeași lungime de undă.

Vrei copii pentru că ai crescut într-o familie frumoasă, de când ești mică visezi să te măriți și îți imaginezi copiii cum se joacă prin casă. Ești pregătită pentru tot și te trezești că iubitul tău nu îți împărtășește visul.

Niciodată nu ți-a ascuns că el nu vrea copii. Dar, zăpăcit cum îl știi, mereu ai fost sigură că va fi simplu pentru tine să îl convingi că un copil v-ar împlini viața de cuplu. Realitatea demonstrează că nu este așa. Și acum ce să faci?

Să vedem care sunt cele două perspective:

1.De ce vrei 
copii?
Pentru mine, a avea copii este egal cu a fi femeie. De ce ne-a mai dat Dumnezeu darul ma-ter-nității dacă nu-l folosim? Primul meu soț nu a vrut copii și am fost nevoită să plec, să îmi găsesc partenerul cu care voi avea un copil.“ (Laura) Copiii, pentru mine, sunt tot ce poate fi mai bun pe lume. Când l-am întâlnit pe Mihai, am văzut că el nu era înnebunit de ideea de a avea copii cum eram eu. Dar am zis că o să se răzgândească. E doar o chestiune de timp, mi-am zis, numai că el o ține pe a lui… Nu știu cum o să-l conving. O să reușesc eu cumva…“ (Crina)
2. De ce nu vrei copii?
Pentru că mai am din altă că-să-torie.“ (M., 35)
Pentru că sunt foarte obositori și nu mai am răbdare, sunt și eu cam bătrân.” (G., 48)
Copiii nu aduc fericirea. Ce faci cu profesia? Mereu trebuie să ai grijă de ei. În plus, nu poți să îți permiți să călătorești, să ieși cu prietenii așa de des, nu mai ai aceeași libertate.“ (D., 28)
Eu am crescut într-o familie foarte numeroasă, în care toată ziua auzeam că nu sunt bani, nu sunt bani… Mama și tata se certau toată ziua din cauza asta. Mi-e frică să nu ajungem cu probleme financiare și să aibă copilul de suferit.” (A., 30)

Iată trei lucruri pe care trebuie să le aveți în minte când lucrați asupra acestei probleme:

1 Vorbiți deschis despre nevoile voastre
Cel mai bine e să fiți deschiși amândoi. Fiecare trebuie să știți și să înțelegeți motivele pentru care vreți sau nu vreți copii. Acest dialog este vital pentru expunerea motivelor și a îngrijorărilor legate de această temă. Temerile, speranțele și îngrijorările sunt reale și pot avea legătură cu nevoile și dorințele ce privesc fericirea viitoare și siguranța personală. Nu te gândi că partenerul se va răzgândi când copilul e pe drum. Poate fi chiar mai rău și înseamnă că nu îți pasă de părerea lui.

2 Căsătoria poate să-i schimbe decizia?
Poate – și poate că ar trebui. Dar nimeni nu poate fi forțat să aibă copii. Rareori este benefic pentru toți cei implicați să rezulte un copil fără ca partenerii să fie de acord. A forța pe cineva să aibă copii fără să își dorească este o dovadă de lipsă de respect față de omul respectiv.

3 Ce faci dacă el tot refuză ideea?
Cea mai bună cale de a gestiona un dezacord este de a avea o discuție clară și onestă. Motive cum ar fi: „Vreau să duc genele neamului mai departe“ sau „Mi-e frică să renunț la carieră acum, când sunt în ascensiune“ pot ascunde, de fapt, o altă voce – a familiei, a comunității –, nereprezentând întotdeauna o motivație personală reală. Dacă nu reu-șiți să ajungeți la un compromis acceptabil, puteți consulta un terapeut de cuplu, pentru a vă lumina asupra drumului de urmat. Dacă vă iubiți și singurul dezacord sau unul din puținele dezacorduri este cel legat de copii, încearcă să-l convingi. Cum?

Iată câteva sfaturi:
1. Fii respectuoasă – dacă țipi sau îi spui că e ridicol, nu rezolvi nimic.
2. Află care sunt zonele de nesiguranță legate de acest subiect. Îi e teamă că nu o să vă descurcați cu banii? Că se va schimba total stilul de viață? Că nu va fi un părinte bun?
3. Stabilește câteva obiective realiste pe care să le realizeze înainte de venirea copilului: călătorii, concerte etc. Poate să simtă că zilele de libertate se vor sfârși odată cu venirea copilului.
4. Arată-i că știi să planifici un buget, să faci economii și că ești gata să faci sacrificii.
5. Petreceți timp cu copilașii din familie sau ai prietenilor. Începeți cu câteva ore și continuați poate chiar cu o noapte: se poate trezi instinctul patern.
6. Fii gata să dai înapoi – poate să nu fie pregătit și gata. Să-i forțezi mâna este ultimul lucru pe care vrei să îl faci, așa că las-o mai moale pentru câteva luni și încearcă mai târziu din nou. Dacă nici acum nu vrea, poți apela la terapie de cuplu. Dacă nici așa nu merge, fie accepți că viața fără copii poate fi frumoasă, fie renunți la partener.

Text: Oana Pescaru

Comments

comments

Previous:

Defecte si calitati: “Aoleu! Seman cu mama!”

Vrei un bebe

Next:

Vrei un bebe? Atunci e important să știi despre temperatura bazală și ovulație

You may also like

  1. Și eu trec prin momentul ăsta greu îl simt cel mai greu moment din viața mea, el refuză din toată inima asta nici nu vrea să audă nici în gluma nu vreau să audă , de un copil, eu îmi doresc lucrul ăsta vreau un copil dar el nu vrea, în momentul când mă refuză inebunesc pe loc practic mă blochează pe loc simt cum se rupe ceva în mine, când mă gândesc că nu vrea mă face să îl urăsc să nu’l mai iubesc, mă face să mă gândesc să renunț la relația de 3 ani jumate, și la tot, nu stiu ce sa fac, în situație am nevoie de un sfat va rog!

Post a new comment