Tu poți fără telefon? De la disc la smartphone

24 April of 2017

În anul 1973, în Statele Unite, avea să fie prezentat primul concept de telefon mobil. Zece ani după invenția celor de la Motorola, un celular cântărea în jur de un kilogram. Azi, telefoanele mobile arată ca niște bijuterii, iar noi nu ne-am mai închipui viața fără ele.

Atractive, nu doar utile
La mijlocul anilor ‘90, una dintre cele mai apreciate companii de producție a telefoanelor mobile era firma finlandeză Nokia, politica sa comercială având drept scop reducerea considerabilă a mărimii modelelor sale, foarte mulți români fiind la un moment dat posesori ai unui astfel de telefon. Nokia 8110, cunoscut sub denumirea „the banana“, și celebrul Nokia 3310 (unul dintre cele mai bine vândute telefoane din toate timpurile), lansat în anul 2000, urmau să facă istorie și la noi în țară. Tot în anul 2000 apăreau pe piața japoneză primele telefoane dotate cu cameră foto (Sharp, Kyocera etc.). La puțin timp după aceea au început să fie dezvoltate posibili-tă­țile de plăți comerciale cu telefonul și transmiterea de reclame promoționale, prin intermediul internetului. Astfel, avea să fie dezvoltată cea de-a treia generație de telefoane mobile, cu o viteză de transmisie mai mare, o calitate a serviciilor ridicată și o ofertă tot mai diversificată. Capacitățile de transmitere e-mail și fax, browserul web și tastatura QWERTY au fost primele caracteristici ale telefoanelor cunoscute sub apelativul smartphones (telefoane inteligente). Ericsson a fost cea dintâi companie care a folosit termenul într-o campanie de marketing, promovând la începutul secolului XXI un model ce rula sistemul de operare Symbian, depășit un deceniu mai târziu de celebrul Android (dezvoltat de compania Google).

Epoca telefoanelor deștepte
Lansarea primului model iPhone al companiei Apple, în anul 2007, a dat semnalul dezvoltării rapide a telefoanelor cu touch­screen (ecran tactil), dotate cu funcționa-lități multiple: sistem de operare evoluat, numeroase aplicații, GPS, cameră foto performantă etc.

Atunci când achiziționezi un astfel de telefon, trebuie să ții cont de câteva caracteristici importante. Poți alege din mai multe sisteme de operare (Android, Windows Phone, iOS, Blackberry), modelele cu Android fiind mai numeroase și un pic mai prietenoase la utilizare. Rezoluția ecranului (între 4 și 6 inchi) trebuie să fie mare, de minimum 540×960 pixeli, pentru o mai bună claritate a imaginilor. Chipsetul ar trebui să aibă un procesor de minimum 1,2 GHz, cu două sau chiar patru nuclee (producător Qualcomm sau Media Tek). Memoria de minimum 1 GB va rula rapid și eficient aplica­ții, iar bateria de peste 1.500 mAh te va ajuta să nu încarci telefonul zilnic. Dacă ești pasionată de arta fotografiei, atunci smartphone-ul tău nu ar trebui să aibă o cameră principală mai mică de 8 megapixeli.

Câți de G să fie?
Istoria telefoniei mobile este împărțită în patru generații, prima (1G) reprezentând transmisia în sistem analog, o tehnologie presărată cu zgomote și interferențe legate de electricitatea statică. Cea de-a doua generație (2G) a reprezentat, începând cu anii ’90, sistemele GSM cu transmisie realizată în mod digital și conectare rapidă cu rețeaua. Cea de-a treia generație (3G) a fost introdusă sub formă de test în Japonia, în luna mai a anului 2001, având o viteză de transmisie mai mare și o calitate a serviciilor diversificată. Anul trecut a fost introdusă și generația 4G, cu transmisii în mod „streaming media“ (transmisii de date în flux continuu, cu download ridicat), net superioare.

Citeste si:

Text: Cristi Niculescu

Comments

comments

Previous:

Obiceiuri de Joia Mare. Săptămâna Mare

Next:

În spatele fiecărui roman de succes stă un animăluț „fioros”

You may also like

Post a new comment