Trucuri anticaniculă din medicina tradiţională chineză

10 August of 2016

Chinezii clasifică alimentele, în funcţie de energie, în cinci tipuri: calde, fierbinți, neutre, răcoroase şi reci şi consideră că fructele sunt ideale pe caniculă. Iată ce trebuie să mănânci şi să bei pentru a te simţi confortabil pe toată durata verii.

În opinia specialiştilor în medicina tradiţională chineză, o cană de ceai negru, fierbinte, constituie băutura ideală în zilele caniculare, pentru că este ceea ce se cheamă un aliment rece. În plus, o băutură caldă/fierbinte răcoreşte organismul mult mai eficient comparativ cu altele proaspăt scoase de la gheaţă. „Merele, grepfrutul, mandarinele, mango, perele, căpşunile şi pepenii sunt fructele care ne răcoresc cel mai bine pe timp de caniculă. De asemenea, toate sucurile naturale sunt indicate, pentru că hidratează şi, în acelaşi timp, au un aport considerabil de vitamine şi minerale”, explică Adrian Florea, specialist în medicină tradiţională chineză.

Apa şi limonada, ideale

Din tot ceea ce am putea fi tentaţi să bem pe caniculă, apa asigură cea mai bună hidratare. Nu doar că ne potoleşte fiziologic senzaţia de sete, dar ajută şi organismul, oferindu-i mineralele optime. Ideală este şi socata, o băutură ce favorizează transpiraţia şi eliminarea toxinelor. O altă băutură benefică este limonada, care ajută la remineralizarea organismului pentru că lămâile conţin calciu, fosfor, magneziu, minerale care se pierd prin procesul de transpiraţie.

Care sunt alimentele reci

„Pentru că se încadrează în categoria «aliment rece», gălbenuşul de ou poate fi consumat pe caniculă. Şi nu doar ca atare, ci şi în spuma de fructe, de exemplu. De asemenea, mâncărurile care v-ar putea feri de efectele zăpuşelii de afară sunt: brânza de soia, dovleceii, cicoarea, scoicile, ciupercile champignon, castraveţii, vinetele, ouăle de găină şi de raţă, salata verde, ficăţeii de pui şi de oaie, menta, ridichile, roşiile, grâul şi tărâţele de grâu. Toate aceste alimente au proprietatea de a scădea temperatura corpului. De asemenea, lactatele, şi în special iaurtul, nu trebuie să ne lipsească din meniu pe toată durata verii”, susţine specialistul.

Ce nu ai voie să consumi:

zahăr şi dulciuri rafinate
alimente grase
mezeluri
pateuri
carne afumată
produse procesate
aditivi, coloranţi
băuturi energizante
cafea
sucuri carbogazoase

Citeste mai multe AICI

  1. SOS – trucuri de prim ajutor in bucatarie
  2. Ajutor! Am uitat tamponul! Unde? Înăuntru!
  3. Mici probleme cu ochii și soluțiile lor

Comments

comments

Previous:

Cum periem dintii corect

Next:

Băuturi și alimente care ne pot ajuta în lupta cu insomnia

You may also like

Post a new comment