Târgu Mureș

31 December of 2013

Orașul multiculturalității și al variatelor stiluri arhitecturale.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Atestat documentar în urmă cu aproape șapte secole, numit Neumarkt de către sași și Ujvásár de către secui, cel mai mare oraș al județului Mureș este amplasat pe ambele maluri ale râului cu același nume, într-o regiune de relief colinar fragmentat, presărată cu întinse zone de luncă.

Piața Trandafirilor
Important nod rutier în zona de podiș a Transilvaniei, Târgu-Mureș oferă multiple opțiuni de călătorie, trasee montane și destinații de sezon celor care ajung să viziteze frumoasele sale meleaguri.
De aici se poate ajunge ușor la peste 1000 de metri altitudine, în Munții Călimani sau în Munții Gurghiului, în celebrele stațiuni balneoclimaterice Băile Tușnad sau Sovata și în rezervațiile naturale situate pe valea Mureșului, precum defileul Deda-Toplița sau Pădurea Mociar.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Deși aspră, iarna în acest spațiu caracterizat de o climă moderat continentală este în general lipsită de viscole, cu temperaturi medii suportabile, de -3, -4˚C.
Piața Trandafirilor, situată în zona centrală a orașului, numită astfel ca urmare a minunatelor flori ce împodobesc spațiile verzi în perioadele calde, conservă principalele simboluri arhitecturale ce amintesc de vechiul târg al timpurilor medievale. În cadrul urbei se împletesc stilurile neoclasic, baroc și renascentist, dând naștere unor opere arhitecturale remarcabile, precum Palatul Culturii, cel al Prefecturii sau al Primăriei.

La Zoo și la cetate
Deși orașul a fost incendiat în primii ani ai secolului al XVII-lea, zona centrală a reușit să-și păstreze pe alocuri aspectul de epocă, cu precădere în partea de nord, acolo unde cetatea medievală a conservat între zidurile sale o biserică reformată cu arhitectură gotică de secol XIV.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Turiștii se pot bucura de existența în incinta orașului a unui complex de agrement cu terenuri de sport și bazine de înot, precum și de frumusețea celei de-a doua grădini zoologice din țară ca întindere și varietate a speciilor. Înființată în anul 1960 pe Platoul Cornești, grădina cuprinde, într-o suprafață de aproape 20 de hectare, 500 de animale din 120 de specii precum urșii, leii, leoparzii, jagua­rii, crocodilii sau maimuțele.
Numeroasele facilități destinate petrecerii timpului liber recomandă Târgu-Mureș ca plăcută destinație de vacanță.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Transport și cazare: Cu au­­­­to­turismul, în funcție de traseul ales, prin Râmnicu-Vâlcea sau prin Brașov, distanța de la București la Târgu-Mureș variază între 360 și 400 km. Cu trenul, călătoria durează în jur de 8 ore, iar prețul unui bilet, clasa a II-a, este de 100 de lei. Prețul unei camere duble, pentru o noapte, în pensiuni de 3 sau 4 stele din apropierea orașului, variază între 120 și 250 de lei, pe noapte.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

„Am ales să fiu pompier pentru că vreau să ajut oamenii“

Next:

Comoara vie din Homorâciu

You may also like

Post a new comment