Trezește creativa din tine!

31 October of 2014

Nu-ți face griji, nu trebuie să-i faci concurență lui Picasso. Important este doar să pictezi. Mult mai importantă decât rezultatul concret este bucuria pe care o ai atunci când te exprimi creativ!

© Gennadiy Poznyakov / Fotolia

© Gennadiy Poznyakov / Fotolia

Unii pictează tablouri splendide, alții construiesc case minunate – doar la tine nu s-a aprins niciodată sclipirea divină? Dacă gândești în felul acesta, treci prin ceea ce trec mulți alții. Conform noilor cercetări în neurologie, se pare că fiecare persoană este creativă! Cei mai mulți oameni de știință sunt convinși acum că această calitate se moștenește doar condiționat și poate fi rafinată prin exercițiu. Însă experților 
le este greu să înțeleagă în laborator ce este creativitatea. Presupunerea că emisfera stângă a creierului este responsabilă pentru analiza rațională, iar cea dreaptă pentru creativitate este între timp depășită. Aceasta pare să fie mai degrabă în legătură cu diferite centre cerebrale.
Nu orice om poate compune o simfonie, însă merită să ne cultivăm propria creativitate. În fond, ea ne ține în priză și ne face să fim fericiți și conștienți de propria valoare. Un studiu a arătat că activitățile creative precum scrisul, pictura sau meșteritul ne prelungesc viața cu 6–7 ani. Mai mult, un studiu britanic a demonstrat că oamenii creativi sunt mai atrăgători din punct de vedere sexual.
Orice om poate fi creativ și își poate 
antrena imaginația. Nu este nevoie de tehnici complicate, trebuie doar să capeți o perspectivă nouă și mai trează asupra vieții. Iată cum îți poți dezvolta, foarte simplu, propriul potențial:

 
Fii deschisă
Dacă nu crezi în faptul că poți crea ceva, nici nu vei reuși niciodată. Nu te limita singură, fii deschisă și conștientizează propriile blocaje profunde. Dacă părinții ți-au spus că arta e inutilă, îți va fi greu să iei pensula în mână.

Reverii diurne
Cele mai bune idei vin, de obicei, din nimic, când ne lăsăm gândurile să zboare liber. De aceea reveriile diurne nu sunt deloc o pierdere de timp. Mai multe studii au arătat că oamenii care visează cu ochii deschiși găsesc soluții creative extraordinare pentru anumite sarcini. Lasă-ți privirea să se odihnească pe fereastră. Astfel gândurile se vor mișca libere.

Părăsește potecile bătute
Pune-ți la îndoială obișnuințele și schimbă-ți unghiul din care privești lucrurile. Pentru o săptămână fă exact opusul a ceea ce ai face în mod  normal. Mergi la serviciu cu autobuzul, nu cu mașina, comandă la restaurant ceva ce nu ai mai mâncat sau fă pe turistul în propriul oraș.

Ai voie să greșești
Perfecționismul este mortal pentru creativitate! Nu-ți mai evalua tot timpul acțiunile și încearcă ceva nou, în joacă. Einstein și Picasso au făcut multe încercări și deseori au dat greș. Succesul nu este previzibil. De aceea nu te ajută cu 
nimic să te gândești la eventualele rezultate concrete ale acțiunilor tale creative.

 

PSIHOTEST: Ești genul creativ?

 
La fiecare afirmație poți avea între 0 și 2 puncte: 0 = deloc, 1 = uneori, 2 = așa este.

 
1 Pun întrebări pe care nule mai pune nimeni.

2 Îmi vin mereu idei noi.

3 Arta și creativitatea artistică mi se par importante.

4 Îmi place să speculez asupra celor mai variate lucruri.

5 Îmi place să rezolv probleme complexe.

6 Fac deseori lucrurile într-un mod original.

7 Capacitatea mea de reprezentare este foarte mare

8 Am deseori idei originale.

9 Cunosc răspunsul multor întrebări.

Cu cât ai mai multe puncte (peste 9), cu atât mai mare este potențialul tău creativ. Dacă ai puține puncte (sub 9), ești mai puțin creativă. Totuși, nu lua prea în serios rezultatul, căci creativitatea este dificil de măsurat și poate lua diverse forme.

Comments

comments

Previous:

Cât de departe ai merge?

Next:

Tot cu el 
te-ai căsători? Fa un test si afla!

You may also like

Post a new comment