Trei semne ale anemiei pe care este bine să le știi

01 February of 2021

Femeile risca in proportie de 75% sa fie anemice din cauza ciclului menstrual. Este bine sa cunosti semnele anemiei, pentru ca doar asa o poti combate. In plus exista alimente care pot sustine pierderea de fier tipic feminina, urmare a menstruatiei. Iata care sunt cele trei semne ale anemiei.

Esti palida. Nu e suficienta paloarea fetei sa-ti pui singura diagnosticul de anemie, insa impreuna cu alte semne specifice (precum oboseala permanenta si nevoia de a dormi chiar daca ai bifat necesarul de somn recomandat), tenul palid e unul dintre semnele vizibile ale scaderii numarului de globule rosii (hematocritul). Lipsa de fier coroborata cu unele infectii care slabesc organismul sunt cauze ale anemiei.

Ai extremitatile reci. Cand numarul de eritrocite (globulele rosii) din sange este in scadere, circulatia sangvina este saracita de oxigen si, prin urmare, membrele nu mai primesc suficient, iar extremitatile sunt irigate deficitar. Si crampele musculare care se manifesta mai ales noaptea indica o anemie severa, care e insa usor de tratat prin fier impreuna cu vitamina C si acid folic (pentru o mai buna absorbtie a fierului).

Dureri de cap. Adesea, cefaleea e insotita de ameteli, cauzate de reducerea cantitatii de sange ce transporta oxigen catre sistemul nervos. De aici, consecinte precum scaderea puterii de concentrare, astenie, apatie, senzatia de epuizare, oboseala neuro-musculara, probleme de memorie, tulburari de vedere.

Hemoleucograma este analiza simpla care confirma anemia. Aceasta trebuie urmata de o serie de teste care sa stabileasca cauza anemiei. Lipsa de fier este doar una dintre posibilele cauze ale anemiei.

Alimentele bogate in fier sunt esentiale pentru femei. iata care sunt cele mai bune surse de fier.  

Ficatul – 5,2 mg de fier
Muschi de vita – 3,1 mg de fier
Carne de vita -2,2 mg de fier

Ficat de pui – 11 mg de fier (o valoare record)
Carne de curcan – intre 1,2 – 2 mg de fier
Carne de pui – 0,9 – 1,1 mg de fier

Boabele de soia au 8.8 mg de fier
Boabele fasole 4,5 mg de fier
Fasolea neagra are 3,6 mg de fier

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

De ce apar aftele si cum poți scăpa de ele

Tulburările bipolare. Ce sunt si cum se manifesta

Next:

Tulburările bipolare. Ce sunt si cum se manifesta

You may also like

Post a new comment