Trebuie să facem sport zilnic! De ce?

23 November of 2009

Diana Oprea este Cam­pioană Mondială de Fit­ness Feminin (2006), cea mai bună antrenoare de fitness și de aerobic a anului 2007, antrenoarea vicecampioanei europene Ingrid Puchiu (Fit Kid 2008, Islanda), reprezentanta Fe­de­rației Internaționale de Fitness în Romania. Dincolo de titluri este un „copil mare“ vesel și plin de energie.
Despre ea și realizările ei vorbește cu greu.

Diana Oprea: „Am inițiat Fit Kids, un program sportiv pentru copiii dornici de mișcare“ - Foto: Radu Vintilescu

Diana Oprea: „Am inițiat Fit Kids, un program sportiv pentru copiii dornici de mișcare“ – Foto: Radu Vintilescu

„Nici nu am cu ce sau de ce să mă laud. Am mun­cit pentru fiecare rezultat. M-am născut în București și prima mea participare la un concurs de gimnastică artistică a avut loc când aveam 10 ani. Se întâmpla în anul 1992, la Satu Mare, unde am obținul locul al doilea cu echipa. Din acel moment și până în 1997, când am renunțat la gimnastica artistică, am fost prezentă pe podiumul de premiere atât cu echipa cât și la individual și pe aparate la majoritatea competițiilor devenind multiplă campioană naționa­lă atât la gimnastica artistică cât și la gimnastica aerobică,  practicată tot în cadrul Clubului Sportiv Cetate Deva.“
Antrenamentele, compe­ti­țiile, ședințele, interviurile nimic nu pare să o obosească. De fiecare dată, o vedeți zâmbind. Are motivele ei.
„Alături de mari sportivi ca Otilia Bădescu, Monica Roșu, Monica Iagăr, Claudia Isăilă, Camelia Potec, Elisabeta Lipă, Andreea Răducanu, și de antrenorii, dl. Octavian Belu și dna. Mariana Bitang, am avut ocazia de a participa din anul 2007 la campania Gabrielei Szabo „Sport pentru viață“. Obiectivul principal îl reprezintă promovarea sportului în rândul copiilor, dar și descoperirea de noi talente, po­tențiali campioni.

Antrenamentele, competițiile nu par să o obosească / Foto: Radu Vintilescu

Antrenamentele, competițiile nu par să o obosească / Foto: Radu Vintilescu

După primul an de participare la această campanie, am inițiat un program sportiv pentru copii, Fit Kids. Acest program se adresează copiilor cu vârste între 5 și 12 ani, dornici de mișcare și cuprinde trei tipuri de clase: Gym Kids, Aero Kids și Dance Kids. La toate cele trei clase, copiii învață bazele fiecărui sport în parte. De remarcat este faptul că în acest program am descoperit-o pe Ingrid Puchiu, pe care am selectat-o. În acest an la Campionatul European de Fit Kid din Islanda urma să participe pentru România, să se acomodeze cu atmosfera. Spre marea noastră bucurie a cucerit locul II“, povestește Diana. Zâmbeș­te larg  și ochii îi strălucesc de emoție.
„Competiția de Fit Kid se desfășoară pe mai multe categorii de vârstă. Cei mici cu vârste cuperinse înte 7 și 12 ani, au de înfruntat o singură probă, cea sportivă. La categoria a IV a, 13-14 ani, sportivele au de susținut în concurs două probe, cea de ținută sport și exercițiul în care au prezintă o coregrafie combinată cu elemente de dificultate. Sportivele de la categoria a V–a, 15-17 ani, se confruntă cu toate cele trei probe prezente într-un concurs de fitness: rochie de seară, costum de baie și proba sportivă.“ Pentru viitor își dorește rezultate mai bune.
„Sper ca prima competiție de fitness pentru copii din România să se desfășoare anul viitor, însă evenimentul implică: organizare – cazare, masă și transport pentru oficiali și participanți, sală de compe­tiție, sponsorizări etc. Sper ca anul viitor Romania să fie țara organizatoare a concursului de FIT KID.“
Ce înseamnă să antrenezi pentru Campionatul Mondial de Fitness pentru copii? Cât de dificile sunt pregătirile, competiția?
Anca Gheorghe și Alina Sîrbu, sportivele care au reprezentat România la Campionatul Mondial de Fit Kid din Malaysia, aveau deja un bagaj de cunoștințe sportive, ele antrenându-se pentru gimnastică aerobică la Clubul Copiilor Nr. 1, îndrumate fiind de profesoara Clara Dumitru. Pregătirea lor a constat în învățarea unor elemente specifice fitnessului, consolidarea și perfecționarea elementelor de gimnastică, dar și în crearea coregrafiilor ce urmau să fie prezentate în concurs. Fiecare dintre ele a avut de învățat un exercițiu individual și un exercițiu duo. Tema aleasă pentru duo a fost „Dracula și Contesa“, iar cu acest exercițiu au câștigat premiul pentru „Best Showmanship“ unde criteriile de arbitraj au fost: coregrafia, costumele și relația sportivelor cu publicul.
Ce faci de Sărbători?
De Sărbători, ca aproape în fiecare an, voi merge la Deva pentru a petrece cu familia prietenului meu. Pot spune că la Deva am învățat tot ce ține de bucătărie și abia aștept să facem sărmăluțe, friptură, cior­bă, prăjituri și tort.

Fitness: frumusețe și sport
„Sportul trebuie să ocupe un loc important în viața noastră“
■ Este lăudabilă decizia Ministerului Învățământului de a muta catedra de sport de la clasa a V–a la clasa I. Inclusiv micuții din clasa I se pot bucura de mișcare alături de un profesor specializat.

La cursuri și la antrenamente pauzele durează 10 minute / Foto: Radu Vintilescu

La cursuri și la antrenamente pauzele durează 10 minute / Foto: Radu Vintilescu

■ Fitnessul este un sport care îmbină frumusețea cu sportul și cu un stil de viață sănătos. Competițiile de Fitness IFF sunt formate din trei runde: cea de rochie de seara, costumul de baie și proba sportivă, unde elemente din gimnastica artistică și aerobică se combină cu o coregrafie pe o muzică special aleasă.
■ Titlul de cea mai bună antrenoare de fitness și de aerobic a anului 2007 m-a bucurat foarte mult. Cred că în orice domeniu, cel mai greu este să îți păstrezi titlul. Oricum asta nu înseamnă că este ușor să ajungi sus.
■ Încerc să promovez un sport nou în rândul copiilor, dar și în rândul adulților. Din păcate, la noi există puțini oameni care să ajute la dezvoltarea sportului. În același timp este o plăcere, dacă nu ar exista plăcerea nu aș avea forța necesară de a continua. Sunt reprezentanta oficială în România a Federaţiei Internaţionale de Fitness (IFF), lucru ce îmi va permite să înfiinţez cluburi afiliate IFF şi să organizez competiţii de profil. Aspectul exterior ne însoțește pe tot parcursul vieții și trebuie să îl întreținem! Sportul trebuie să ocupe un loc important în viața noastră. Trebuie să facem sport măcar de 2-3 ori pe săptămână.

Un stil de viață foarte alert / Foto: Radu Vintilescu

Un stil de viață foarte alert / Foto: Radu Vintilescu

■ Am un stil de viață foarte alert. Fiecare zi de lucru începe la ora 7 și se termină în jurul orei 21. În acest interval orar, antrenez persoane care doresc să se mențină în formă, să slăbească sau pur și simplu sunt dornice de mișcare, predau clase de aerobic, mă ocup de copii la orele dedicate acestora și merg la facultate pentru cursurile de masterat. Din păcate îmi rămâne foarte puțin timp de petrecut cu cei dragi însă aceștia sunt alături de mine și mă susțin din toate punctele de vedere.
■  Îmi place foarte mult să gătesc, însă nu am rețete preferate. Ador bucătăria italiană și pregătesc paste ori de câte ori am ocazia. Dacă e să gătesc ceva obișnuit, prefer o friptură de pui la cuptor căreia îi adaug legume din belșug și câțiva căței de usturoi.

Interviu de Cristian Ionașcu

Comments

comments

Previous:

Eficiente: cataplasmele

Next:

Îngrijiți-vă dantura

You may also like

Post a new comment