Tratamentul „după ureche“. Automedicația, când și cum

12 January of 2015

Pentru micile probleme de sănătate cu care ne confruntăm, apelăm adeseori la cea mai simplă soluție: dulăpiorul cu medicamente. Un obicei nu chiar lipsit de pericole. Ce și cum putem trata singuri?

O mică durere de cap sau o răceală? Febră, diaree, con­stipație, dureri de stomac? Nu-i nimic, rezolvăm imediat problema. Fuga la dulăpiorul cu medicamente, scotocim puțin pe-acolo și găsim leacul. Sigur că nu este recomandabil să ne auto-tratăm, dar, din necesitate, toți facem din când în când acest lucru. Ar fi absurd să alergăm la medic pentru cel mai mic disconfort. Însă dacă tot e să ne tratăm uneori singuri, măcar să o facem corect, fără să ne punem sănătatea în pericol.

Când este automedicația o soluție?

Nu este cazul să ne tratăm singuri oricând și cu orice. Toate medicamentele, chiar și cele folosite în mod obișnuit, precum aspirina sau paracetamolul, pot avea efecte secundare nedorite sau ne pot pune sănătatea în pericol, mai ales dacă sunt utilizate incorect. Înainte să te auto-tratezi, ține întotdeauna seama de simptome. Este un simptom cu care ești obișnuită sau căruia îi știi cauza? Este în regulă să iei ceva pentru o durere de cap banală, cauzată de oboseală, foame, enervare sau să-ți tratezi întinderea musculară apărută în urma unui efort brusc.

În schimb, este recomandabil să NU apelezi la automedicație dacă apar simptome necunoscute ție, fără cauze aparente: durere în piept, durere abdominală intensă, febră inexplicabilă. În asemenea situații adresează-te întotdeauna medicului.

Cât timp?

Orice tratament pe care îl iei de una singură trebuie să fie simplu și de scurtă durată. Simplu în sensul de a folosi un medicament care conține un singur principiu activ, maximum două. Durata tratamentului nu trebuie să depășească 4-5 zile. Dacă simptomele persistă, se agravează sau apar noi tulburări, întrerupe tratamentul și adresează-te medicului. De exemplu, dacă ai arsuri gastrice, poți lua un preparat antiacid timp de 1-2 zile, dar dacă durerea este acută și persistă nu mai amâna vizita la medic.

Atenție la efectele secundare

Întotdeauna citește cu atenție prospectul medicamentului și, oricând e posibil, cere și sfatul unui farmacist înainte să iei acel preparat. Este bine să știi că unele medicamente sunt contraindicate dacă ai avut sau ai anumite probleme de sănătate. De exemplu, dacă ai suferit de ulcer gastric este contraindicat să iei aspirină. Informează-te privind modul în care preparatul pe care îl iei interac­ționează cu alte medicamente, mai ales dacă urmezi un tratament regulat. Antiinflamatoarele și aspirina, de pildă, sunt interzise dacă ești sub tratament cu anticoagulante.

Citește cu atenție și indicațiile privind efectele secundare ale acelui medicament. Unele preparate pot da somnolen­ță (lucru periculos la volan). Dacă ești însărcinată, nu lua niciun medicament fără să ceri sfatul medicului.

Atenție la doză

Este foarte important să respecți doza de medicament recomandată în prospect. Este greșit să crezi că, luând doze mai mari sau mai dese de medicament, vei obține un efect mai rapid. Procedând astfel te expui riscului de a te confrunta cu efecte secundare severe.

Verifică data de expirare

Înainte să iei un medicament, verifică întotdeauna data de expirare înscrisă pe cutie (din acest motiv este recomandabil să păstrezi medicamentele în ambalajul lor original). Nu lua medicamentul, chiar dacă se află încă în termenul de valabilitate, dacă observi vreo modificare de consistenţă, formă, culoare sau miros. Nu păstra medicamentele în baie sau în bucătărie, unde există umiditate crescută şi variaţii de temperatură, ci într-un loc uscat şi răcoros, ferit de lumină, cu temperatură constantă (de exemplu în hol, într-o cameră). Atenție: copiii nu trebuie să aibă acces la locul în care păstrezi medicamentele!

Medicamente uzuale: cum și când le iei?

✽ Aspirină. Este eficientă în caz de febră, dureri moderată, dureri reumatismale. Atenție, acest medicament irită stomacul și este contraindicat în ulcer! Este preferabil să-l iei înainte de masă sau în timpul acesteia.
✽ Paracetamol. Scade febra și combate durerile moderate. Spre deosebire de aspirină, nu irită stomacul. Reține că, în caz de febră, aspirina și paracetamolul pot fi luate alternativ (o dată iei aspirină, la următoarea doză iei paracetamol).
✽ Antiinflamatoare (AINS). Au efect analgezic, deci combat durerile: de cap, de dinți, de articulații etc. În plus, aceste preparate au și acțiune antipiretică (scad febra) și antiinflamatoare. Nu asocia un preparat antiinflamator cu alt antiinflamator și nici cu aspirina.
✽Antiacide. Aceste preparate neutralizează acidul gastric și poți apela la ele atunci când te confrunți cu senzație de arsură gastrică (de exemplu în reflux gastro-esofagian, indigestie, crampe abdominale). Nu lua antiacide ca tratament regulat, ci doar la nevoie, deoarece ele nu au acțiune preventivă. În cazul în care mai iei și alte medicamente, lasă un interval de două ore între antiacide și celelalte preparate.
✽Antispastice. Sunt recomandate pentru tratarea crampelor și spasmelor dureroase de la nivelul tubului digestiv (de exemplu în colică biliară, dureri de stomac cauzate de indigestie etc.).

Text: Angela Cîlțan

Comments

comments

Previous:

Depresia, cea mai frecventa tulburare psihica

Next:

Plăcerea masajului

You may also like

Post a new comment