Tratamentele de fertilizare, o variantă de luat în calcul

07 October of 2015

În România, creșterea demografică este o problemă reală. Din ce în ce mai multe cupluri își doresc să facă un copil dar nu reușesc din cauza infertilității unuia dintre soți. Oricât de greu ar fi, nu disperați. Soluții există.

Medicamentele pentru stimulare ovariană

Se pot injecta sau se pot administra oral, ca un medicament obișnuit. Induce ovulația și permite fertilizarea. Uterul devine mai receptiv în momentul implantării embrionare. Acest tratament este ideal pentru femeile la care ovulația nu este regulată sau care au parteneri cu probleme în ceea ce privește calitatea lichidului seminal. Ferește-te de acest medicament dacă ai trompele uterine blocate sau suferi de endometrioză. Din 10 femei care folosesc acest tip de tratament cam 5 rămân gravide, în mod normal, cam după o perioadă de trei cicluri menstruale. Procedura are avantajul de a fi ieftină și comodă. Evident există și câteva efecte negative care pornesc de la simple dureri de cap și ajung la probleme legate de naștere.

Inseminarea artificială (fertilizare intrauterină)

Este procedura care constă în introducerea spermei în uterul femeii, facilitând astfel fertilizarea. Această procedură nu implică manipularea ovulelor, deci nu este considerată o modalitate de reproducere asistată precum fertilizarea in vitro. Este soluția ideală dacă partenerul are probleme legate de calitatea lichidului seminal. Femeile tinere au șansele cele mai mari de a rămâne însărcinate, comparativ cu femeile de peste 35 de ani, însă în general, rata de succes variază între 10-20%.

Apelarea la banca de spermă

În cazul în care partenerul este infertil cu certitudine, apelarea la o asemenea metodă este o soluție. Copilul va avea legături genetice, însă, doar cu mama. Avantajul este că eventualele boli genetice ale partenerului nu vor fi transmise copilului. Dezavantajul poate fi disconfortul psihic al partenerului care nu se poate obișnui cu ideea că prichindelul nu e sânge din sângele lui, ba mai mult e al altuia. După primul ciclu de inseminare cam 15% dintre femei rămân gravide, procentul crescând până la 80 după al șaselea ciclu de încercări.

Fertilizarea in vitro

Este o tehnică cu mai multe etape (denumite un ciclu) iar în mod practic spermatozoidul bărbatului fecundează ovulul femeii în condiții asistate în laborator. Acolo se formează embrionul care este transferat în uterul mamei în general la 72 ore de la concepție. Rata succesului este diferită, rămânând însărcinate: 41% dintre femeile sun 35 de ani; 32% dintre femeile între 35-37 de ani; 23% dintre femeile între 38 și 40 de ani. Tratamentele sunt extrem de costisitoare și îndelungate în timp. Există posibilitatea ca femeia să treacă prin suferințe psihice marcante după mai multe experiențe nereușite.

Injecția Intracitoplasmatică cu spermă – ICSI

Înseamnă o injectare directă a spermatozoizilor în ovulele obținute în urma procedurilor pe care le presupune fertilizarea in vitro. Ovulul este examinat a doua zi pentru a se vedea dacă a avut loc o fecundare normală. Dacă e cu succes, are loc procedura de transfer a embrionului cu ajutorul unui cateter special în uter.  Șansele unei sarcini sunt de 20-25% pentru că se realizează prin embriotransfer. Costurile sunt relativ ridicate.

Donarea de ovule

Ovulele sunt obținute de la o altă femeie (de obicei mai tânără) și sunt fertilizate cu sperma partenerului iar embrionul rezultat este transferat în uterul viitoarei mame. Se pare că rata de succes este mare de aproape 55% dintre femeile care încearcă această procedură. Există dezavantajul disconfortului psihic al femeii care este practic purtătoarea unui embrion care nu are legături genetice cu ea. Procedura este foarte scumpă.

Mama surogat

O femeie (mama surogat) rămâne însărcinată prin inseminare artificială folosind sperma partenerului tău. Este mama biologică a copilului. Este o procedură costisitoare și trebuie prevăzute și cheltuielile pentru compensația mamei purtătoare.

Donarea de embrioni

Embrionii sunt donați cuplurilor care suferă de infertilitate și provin de la acele femei care au făcut inseminare in vitro și nu mai au nevoie de ovulele fertilizate deoarece pentru ele procedura a reușit. Este o tehnică scumpă.

Transferul gametic intrafallopian (GIFT)

Transferul gametic intrafallopian este o procedură ce presupune extragerea unui ovul, combinarea lui cu sperma, și imediat introducerea lor în tubul fallopian (trompa uterină). O diferență importantă între această procedură de fertilizare și fertilizarea in vitro este că procesul de fecundare are loc înăuntrul tubul fallopian și nu în laborator. Rata de reușită este de 20-30%. Procedeul este scump.

Transferul zygotic intrafallopian (ZIFT)

Este o procedură de reproducere asistată similară celei de fertilizare in vitro, diferența constând în faptul că embrionul fertilizat este introdus în tubul fallopian și nu în uter. Procedura ZIFT este constroversată pentru că se poate diagnostica materialul genetic, iar părinții au posibilitatea de a selecționa bagajul genetic al copilului lor înainte ca zigotul să fie implantat.

Ministerul Sănătății a demarat, în 2011, un program național de fertilizare in vitro și embriotransfer care are ca scop susținerea financiară a cuplurilor cu probleme de fertilitate din Romania care își doresc un copil. Fondurile alocate de minister sunt de 4 milioane de lei și vizează acoperirea cheltuielilor de fertilizare in vitro în limita a 1500 de euro pentru un cuplu, dacă procedura are ca rezultat final o sarcină reușită. În România sunt în prezent aproape 20 de unități sanitare publice și private care sunt autorizate să realizeze proceduri de fertilizare in vitro. Majoritatea centrelor sunt în București, dar există centre și în țară, în Iași, Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu și Craiova.

(credit foto:  © Rido / Fotolia)

Comments

comments

Previous:

Imunitatea, efect protector pentru organism

Next:

Cele 7 semne secrete ale stresului

You may also like

Post a new comment