4 trucuri care îți transformă rapid și ieftin locuința cu doar un produs

27 September of 2017

Ce mod mai simplu și mai accesibil de a schimba fața locuinței există, dacă nu prin recondiţionarea și reinterpretarea obiectelor dragi? Recondiționarea obiectelor vechi de mobilier, cum ar fi măsuţa moştenită de la bunica şi la care ţii atât de mult, sau a celor noi, care inspiră confort (dar nu musai și longevitate) – vezi cada de la baie în care petreci momentele acelea minunate de relaxare – este astăzi o acțiune de weekend pe care poți să o întreprinzi singură.

Emailul este o vopsea lucioasă, care are la bază o rășină, care o face ideală pentru acoperirea și protejarea suprafețelor din metal, lemn ori zidărie neutră, conferindu-le acestora un efect de reîntinerire. Este utilizat pentru acoperirea suprafețelor noi, dar și pentru reacoperirea suprafețelor deja vopsite.

Iată câteva dintre obiectele şi suprafeţele care pot fi tratate cel mai bine cu astfel de emailuri dar şi sfaturi care să te ajute să obţii cele mai bune rezultate:

  1. Vopsirea lemnului are un important rol de întreţinere

Dacă locuieşti la casă, mai mult ca sigur că eşti înconjurată de foarte multe obiecte din lemn. Pentru că este un material nobil şi mai ales natural, este foarte posibil să fi optat pentru el atunci când ţi-ai delimitat spaţiile în grădină prin garduri sau porţi sau când ţi-ai ales obiectele de mobilier de exterior. Fiind un material natural, este foarte important ca el să beneficieze de protecţie şi întreţinere, fiind adesea atacat de umiditate, soare, diferenţe prea mari de temperatură, putregai sau ciuperci.

Pentru orice activităţi de vopsire la exterior şi rezultate optime, trebuie să ai în vedere alegerea celei mai potrivite perioade a anului (primăvara devreme sau toamna târziu), dar şi a zilei. Astfel, trebuie să aştepti până când soarele de dimineaţă elimină umiditatea din aer, dar şi până când razele acestuia nu mai acţionează direct asupra zonei tale de lucru. La vopsirea elementelor de interior, ar trebui să ai în vedere în plus şi eliminarea sau înlocuirea tuturor elementelor metalice, dar şi să aştepţi câteva zile până la utilizare acestora, pentru a evita zgârieturile.

  1. Obiectele din metal ale casei îşi pot schimba oricând culoarea

După ce ai ales cea mai bună perioadă în care poţi vopsi obiecte, utilizând  emailuri, este momentul să te gândeşti la culorile, calitatea şi cantitatea de materiale necesare. Trebuie, de asemenea, să optezi pentru una dintre cele trei modalităţi principale de vopsire (cu trafalet, pensulă sau pulverizator) şi să protejezi suprafeţele adiacente. Astfel, poţi să te apuci cu încredere de lucru, luând în considerare faptul că, pentru suprafeţele din metal, operaţiunea de curăţare temeinică înainte de vopsire este foarte importantă şi trebuie să se desfăşoare într-un spaţiu foarte bine ventilat, pentru ca particulele dăunătoare pe care le generează acest proces de curăţare să nu te afecteze.

Totodată, este recomandat să permiţi uscarea foarte bună înainte de aplicarea unui alt strat de vopsea. Dar hai să vedem acum care sunt obiectele metalice pe care le poţi vopsi acasă cu ajutorul emailurilor recomandate deopotrivă pentru suprafeţe care au mai fost sau nu vopsite. Garduri, balustrade, ţevi prin care trece apa caldă sau chiar calorifere pot avea, prin această metodă şi cu puţin ajutor din partea ta, o nouă înfăţişare. Şi ce mai este foarte interesant este că, în magazine vei găsi inclusiv produse anticorozive sau care se aplică direct peste rugină, pentru a face procesul mult mai ușor.

  1. Un alb din nou strălucitor pentru cadă şi chiuvetă

Aşa cum ai citit puţin mai sus, este foarte important să cureţi foarte bine suprafeţele înainte de  vopsire, acest principiu aplicându-se pentru orice utilizare a emailurilor. Totodată, trebuie să ai în vedere să faci toate micile reparaţii care se impun înainte de te apuca de lucru şi să te informezi dacă este nevoie să foloseşti înainte şi grunduri sau dacă e cazul să aplici mai multe straturi de vopsea, informaţii pe care le vei găsi cu siguranţă, dacă vei citi cu atenţie indicaţiile producătorilor. Sigur îți doreşti ca atunci când ajungi în baie cada sau chiuveta să te întâmpine în cea mai bună formă şi să fie impecabile.

Există emailuri destinate refinisării obiectelor sanitare deteriorate din ceramică sau din fontă (căzi şi chiuvete) pe care merită să le încerci cu încredere atunci când acestea au nevoie urgentă de o recondiţionare. Ce este important să ştii neapărat înainte să te apuci de acest proiect de tip DIY este că uscarea corectă durează un pic, astfel încât este posibil ca de-abia după o săptămână să poţi utiliza obiectele respective. La prima folosire însă, o să fii atât de încântată de rezultat, încât o să uiţi cu siguranţă de toate sacrificiile.  

  1. Picturi pe obiectele din sticlă

Orice suprafaţă pe care vrei să o personalizezi cu emailuri trebuie vopsită începând din partea sa de sus, înspre cea de jos. De asemenea, nu trebuie să uiţi nici de rosturi, pentru ca proiectul tău să fie unul impecabil. Două dintre suprafeţele speciale pe care le poţi vopsi singură, acasă, sunt cărămida şi sticla. Cu ajutorul emailurilor poţi obţine rezultate foarte bune pe aceste suprafeţe şi, în acelaşi timp, poţi avea libertate absolută în alegerea culorilor.

Un perete interior sau exterior din cărămidă sau un şemineu pot arăta spectaculos odată ce semnele trecerii timpului se șterg cu ajutorul emailurilor. Iar cele mai frumoase proiecte care implică vopsirea sticlei sunt cele prin care poţi face mici desene pe suprafeţe cum ar fi paharele sau oglinzile. Chiar dacă nu ai foarte mult talent, puţină îndemânare şi imaginaţie te pot transforma într-o veritabilă artistă. Iar la finalul fiecărui proiect de vopsire ar mai fi ceva de făcut…

Sherwin Williams, important furnizor internaţional de vopsele, cu experienţă de peste 150 de ani în acest domeniu, a identificat patru etape principale ale oricărui proiect de vopsire: planificare, pregătire, vopsire şi curăţenia de la final. Interesant este că în această ultimă etapă compania recomandă nu doar păstrarea în cele mai bune condiţii a vopselei rămase,  pentru alte mici proiecte viitoare, ci şi donarea sau reciclarea acesteia.              

Dacă acest articol te-a inspirat să redai viața obiectelor cu suflet din locuința ta, nu uita să ne arăți și să ne povestești cum a decurs proiectul.

  

Sursă foto: Shutterstock.com

Comments

comments

decor sufragerie

Previous:

4 principii de decor pentru o sufragerie primitoare și spațioasă

gradina de vis

Next:

5 sfaturi de toamnă târzie pentru o gradină de vis

You may also like

Post a new comment