Tradiții și obiceiuri de 1 Decembrie. Cele mai interesante detalii despre Ziua Națională a României

04 November of 2019

1 Decembrie este un alt prilej de sărbătoare pentru românii de pretitundini, care își sărbătoresc Ziua Națională cu mult fast. Această dată a fost stabilită, prin lege, imediat după înlăturarea regimului comunist și amintește de momentul unirii României Mari cu Transilvania. 

De-a lungul timpului, au luat naștere o mulțime de tradiții care se păstrează cu această ocazie, mai ales în anumite zone ale țării. În continuare, află care sunt cele mai importante obiceiuri de 1 Decembrie, dar și alte curiozități legate de Ziua Națională a României! 

Tradiții respectate la nivel național 

Iată câteva dintre tradițiile de 1 Decembrie care se respectă, anual, la nivel național: 

  • Drapelul statului este arborat la toate instituțiile de stat;
  • Se depun coroane și jerbe de flori la monumentele eroilor români care s-au sacrificat pentru țara lor în timpul războaielor;
  • Sunt organizate parade militare și defilări pe cai albi;
  • La bordul navelor maritime și fluviale este arborat Marele Pavoaz; 
  • Se organizează târguri și festivaluri cu mâncăruri tradiționale;
  • În toate bisericile și mănăstirile din România se organizează o slujbă specială, denumită ”Te Deum”, în cadrul căreia sunt pomeniți eroii neamului românesc; 
  • În școlile și grădinițele din țară se organizează serbări și concerte muzicale în cinstea Zilei Naționale;
  • Majoritatea românilor aleg să poarte bluze tip ie, componentă importantă a portului tradițional românesc. 

Iată ce (poate că) nu știai despre Ziua Națională

  • România nu este singurul stat care își sărbătorește Ziua Națională pe 1 Decembrie. Prima zi calendaristică a iernii este un motiv de bucurie și pentru cetățenii Republicii Centrafricane, care celebrează autonomia țării lor față de Comunitatea Franceză. 
  • Ziua Națională a României nu a fost, dintotdeauna, pe data de 1 decembrie. Mai exact, țara noastră a avut de-a lungul istoriei trei zile naționale serbate în diverse perioade ale anului. De exemplu, între anii 1866-1947, Ziua României se sărbătorea pe 10 mai. Începând cu 1948 și până la căderea comunismului, ziua de 23 august a fost adoptată drept sărbătoare de stat; din 1990 și până în prezent, românii de pretutindeni își celebrează țara natală în prima zi a iernii. 

Cum sărbătorim 1 decembrie în 2019 

Ca în fiecare an, cu ocazia Zilei Naționale, în cele mai mari orașe ale țării au loc evenimente și manifestații publice gratuite, la care pot avea acces toți cei interesați. Și în 2019, Alba Iulia va fi centrul principal de atracție pentru locuitorii din toată țară, dar și pentru turiști din afara granițelor românești. Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia va găzdui, în acest an, o spectaculoasă paradă militară. Deși organizatorii acestui eveniment nu au dezvăluit, încă, programul complet, promit participanților o serie de surprize. Pentru această festivitate, autoritățile locale au investit aproximativ 750.000 de lei. Fără doar și poate, evenimentul va fi o sărbătoare dedicată folclorului românesc, istoriei autohtone și distracției. În plus, la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc un concert de muzică clasică, pentru iubitorii acestui stil muzical. 

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pxhere

Comments

comments

Previous:

Tonică și la fel de tânără

Marco Hößl, un lider care inspiră

Next:

Marco Hößl, un lider care inspiră

You may also like

Post a new comment