Tradiții internaționale de Crăciun: cine oferă daruri?

21 December of 2020

Așteptăm cu drag Sărbătorile de iarnă și darurile pe care sperăm să le primim. Dar nu toate cadourile sunt oferite de Moș Crăciun. Iată ce alte tradiții există în lume.

La români, Moș Nicolae vine nevăzut și strecoară dulciuri și mici jucării în ghetuțele curate ale copiilor cuminți și lasă câte o nuia celor obraznici. Legenda lui Moș Crăciun derivă din cea a Sf. Nicolae, deși majoritatea popoarelor îi sărbătoresc separat.

În Olanda, pe 5 decembrie copiii își pun fân, morcov sau puțin zahăr în ghetuțe, deoarece, potrivit tradiției, Sinterklaas, echivalentul lui Moș Nicolae, vine călare pe un cal alb, care se bucură să găsească mâncare în acea casă și în schimb Moșul va lăsa copiilor nuci, dulciuri și cadouri. Ajutorul lui, Zwarte Piet (Petre cel Negru, un maur din Spania), sosește cu barca tocmai din Peninsulă.

În Austria, ca și la noi, pe 6 decembrie copiii primesc mere, nuci și dulciuri de la Moș Nicolae, însă apoi, în ziua de Ajun, pruncul Iisus le oferă daruri.

Citeste si:  Bucătărie: organizare, depozitare și iluminare

În Islanda, cadourile sunt aduse timp de 13 zile de câte un Moș Crăciun (numit Jolasveinar) care coboară de pe vârful munților și lasă în pantofiorii copiilor cuminți un mic dar sau un cartof stricat, celor răutăcioși.

În Marea Britanie, listele cu dorințe de Crăciun se pun pe foc, iar Moșul va citi din fumul ce iese pe hornul casei. În Australia, sania Moșului este trasă de opt canguri albi. În Spania, Magii sunt cei care aduc daruri copiilor pe 6 ianuarie.

În Suedia, de Crăciun, Tomte, un pitic cu barbă albă și haine roșii care adoră orezul cu lapte, ascunde cadouri în casă ori în neaÎn Statele Unite ale Americii, copiii își agață de șemineu niște ciorapi uriași, în care Moș Crăciun, numit Santa Claus, va pune cadourile. Acesta locuiește la Polul Nord și are o sanie zburătoare trasă de opt reni.

În țările slave vine Moșul Îngețului. În Ucraina, Rusia, Belarus și alte țări slave darurile nu se oferă pe 25 decembrie, ci în noaptea de 31 decembrie, de Anul Nou. Ele sunt aduse de Ded Moroz (în traducere, Moș Îngheț), un moș cu veșminte albastre, care se deplasează cu ajutorul unei sănii la care sunt înhămați trei cai. El este ajutat de nepoata lui, Fecioara sau Zâna Zăpezii, Snegurochka.

Imaginea pe care o avem despre Moș se datorează în principal unui poem scris de Clement Clarke Moores (în 1823), unei ilustrații din 1865 și unei campanii publicitare din 1931 care a mizat pe imaginea unui bătrânel simpatic, plin de viață, cu barbă albă, îmbrăcat în haine roșii tivite cu blăniță albă.

Indiferent care este tradiția pe care o îmbrățișezi, oferă cât mai multe cadouri, profită de vacanță și spune-le celor mici cum sărbătoreai Crăciunul în copilărie și ce povești circulau pe atunci.

Citeste si: Lista lucrurilor bune de făcut anul viitor. Idei și inspirație

Text: echipa Ioana/ sursa foto: shutterstock

 

Comments

comments

Previous:

Sărbătorile de iarnă la români

revelion

Next:

Tradiții internaționale de Revelion

You may also like

Post a new comment