Totul despre durerile de burta

07 January of 2016

Frecventă și cauzată de diverși factori, durerea de burtă ne poate distruge o cină romantică, un moment în familie sau chiar o zi întreagă. Cine nu s-a plâns niciodată de durere de burtă? Din fericire, în cele mai multe situații, durerile abdominale sunt pasagere și lipsite de gravitate, fiind semnul unei tulburări obișnuite, precum balonare, stres, constipație…

Te supără crampele

Este foarte posibil să ne chircim de durere din cauza crampelor abdominale fără să suferim de apendicită sau de altă afecțiune serioasă care să necesite intervenție chirurgicală. Aceste spasme trecătoare sunt adeseori de origine nervoasă (sindromul colonului iritabil). Durerea este resimțită adeseori în jurul buricului, iar uneori este calmată prin eliminarea gazelor intestinale.

Ce poți face. Întinde-te pe o parte și adu genunchii la piept, eventual ținând în zona abdomenului o sticlă cu apă caldă sau o pernă electrică. Dacă durerea nu se calmează, respiră lent și profund ca să te relaxezi și ia un antispastic. Dacă aceste crize se repetă, este recomandabil să iei măsuri de combatere a stresului și să respecți un orar regulat de mese.

Ești balonată

Meteorismul (balonarea) apare din cauza acumulării excesive de gaze în intestin în timpul digestiei. Mai mult sau mai puțin dureroasă, această distensie a colonului traduce o fragilitate particulară, adeseori moștenită din familie, sau o alimentație prea bogată în cereale sau crudități, care sporesc fermentația bacteriană intestinală.

Ce poți face. Desigur, dacă problema balonării este ereditară, nu prea ai cum să lupți cu ea. Totuși, este posibil să diminuezi disconfortul digestiv având mai mare grijă la alimentație. Redu consumul alimentelor care fermentează în intestin, precum pâine, varză, ridichi, țelină. Nu mânca repede și nu vorbi în timp ce mănânci. Evită băuturile carbogazoase și nu mesteca gumă cât e ziua de lungă. De asemenea, ar fi bine ca după fiecare masă să faci o plimbare de un sfert de oră.

Ești constipată

Înainte de toate e bine să știi că tranzitul intestinal poate încetini temporar în anumite situații: călătorii, un sejur la munte unde aerul e uscat, statul timp îndelungat pe scaun, alimentație compusă în principal din sendvișuri, sarcina, administrarea unor medicamente etc.

Ce poți face. Primul gest: dimineața, imediat ce te trezești, bea un pahar mare cu apă sau suc de portocale natural, iar apoi, pe parcursul zilei, bea cel puțin un litru și jumătate de lichide (apă, ceai, supă). O linguriță de ulei de parafină adăugată în salată timp de câteva zile și o alimentație bogată în fructe și legume vor rezolva problema constipației. În cazul în care constipația persistă de câteva luni ar fi bine să discuți cu medicul, care îți poate prescrie un tratament blând.

Ai diaree

Diareea este de cele mai multe ori un fenomen pasager și lipsit de gravitate. Este modul prin care intestinul se apără în fața unei agresiuni: virus (gripă intestinală), alimente pe care stomacul nu le tolerează prea bine (indigestie), bacterii (toxiinfecție alimentară). Nu rareori se întâmplă ca diareea să fie însoțită de dureri sau crampe abdominale.

Ce poți face. Începe cu un regim alimentar: înlocuiește fructele și legumele cu orez alb, morcovi fierți, eventual și o banană. Bea multe lichide ca să compensezi apa și sărurile minerale pierdute prin scaunele apoase. Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente, va fi nevoie să iei un medicament antidiareic. Încetează să mai iei medicamentul imediat după primul scaun normal. Dacă diareea persistă mai mult de o săptămână, ar fi bine să te adresezi medicului.

Suferi de crampe menstruale

Durerile pe care le simți în primele zile ale menstruației și care seamănă cu colicile sunt, de fapt, spasme ale uterului, provocate de niște substanțe numite prostaglandine. Însă în apariția durerilor menstruale pot interveni și factori psihologici și hormonali (ciclurile cu ovulație pot fi dureroase).

Ce poți face. Durerea poate fi calmată fie cu un antiinflamator, fie cu un antispastic, fie cu un antalgic. Alege medicamentul care îți convine cel mai mult, dar nu lua aspirină, căci există riscul să crească sângerarea. În cazul în care ești purtătoare de sterilet evită antiinflamatoarele, care pot diminua eficacitatea steriletului. Dacă vrei să eviți medicamentele sau dacă durerea nu e foarte intensă, poți încerca să o alini aplicând căldură locală pe abdomen, timp de 15 minute.

Ai o senzație de apăsare

Dacă simți o „apăsare“ în abdomen în special atunci când stai în picioare este posibil să existe o greutate anormală în partea de jos a abdomenului: un chist mare ovarian sau un fibrom uterin, care pot fi tratate. O altă cauză: după vârsta de 50 de ani este posibil ca organele să mai coboare, iar pentru că țesuturile și ligamentele își pierd din tonus, uterul poate „coborî“ în vagin. Acest fenomen este favorizat de mai mulți factori: naștere care a traumatizat perineul (bebeluș mare, naștere care a durat mult), constipație cronică, obezitate, fragilitate constituțională.

Ce poți face. Este necesar să-ți faci un consult medical. Nu amâna vizita la medic, căci în faza de început problema poate fi rezolvată prin exerciții speciale de întărire a perineului. În stadiu mai avansat singura soluție rămâne intervenția chirurgicală.

Citeste si:

Flebita, maladia venelor
Regulile corecte ale automedicatiei
Palpitatiile, un simptom cardiac serios?
10 boli grave cu denumiri inofensive

 

 

Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: thinkstock.com

Comments

comments

Previous:

Criza de sciatica

Next:

Probleme cu somnul? Te ajuta uleiurile esentiale!

You may also like

Post a new comment