Totul despre anemie

24 March of 2016

Concentrarea ți s-a diminuat? Obosești la cel mai mic efort? Iată câteva simptome ale anemiei, care afectează 30% din
populația feminină a lumii. Dacă te simți obosită fără motiv, ar fi bine să-ți faci niște analize de sânge, căci ar putea fi vorba de anemie. Carența de fier împiedică buna oxigenare a celulelor și organelor, iar dacă nu este tratată la timp, poate conduce la serioase probleme de sănătate.

Fierul, indispensabil
Un organism adult conține 4-5 g de fier, adică greutatea unui cui. Această cantitate trebuie să rămână stabilă, altfel starea generală se resimte. O carență serioasă de fier se traduce prin anemie, care reprezintă o scădere a hemoglobinei și hematocritului sub valorile normale. În aceste condiții, cantitatea de oxigen transportată la celule este insuficientă. De aceea, cei care suferă de anemie se plâng de oboseală accentuată și respirație sacadată la cel mai mic efort: inima lor trebuie să muncească mai mult pentru a furniza corpului cantitatea de oxigen necesară.

Cauzele anemiei
Cea mai frecventă cauză a anemiei este carența de fier. În acest caz, vorbim de anemia feriprivă. Fierul este „materia primă“ folosită de organism la producerea hemoglobinei. Alte cauze ale anemiei: carența de vitamine B9 sau B12, unele boli cronice (cancer, maladia Crohn, artrita reumatoidă etc.), pierderi de sânge (menstruații abun-dente, naștere, ulcer gastroduodenal, hemoroizi, polipi la nivelul colonului), alimentația vegetariană, administrarea unor medicamente (tratamentul îndelungat cu antiinflamatoare).

Semne de alarmă
Oboseala se manifestă chiar dinainte să apară anemia, atunci când rezervele de fier depozitate în măduva osoasă, ficat și splină sunt încă suficiente pentru a asigura reînnoirea globulelor roșii, dar insuficiente pentru a susține un efort muscular important, care necesită un aport masiv de oxigen. Deficitul de fier afectează în egală măsură și metabolismul neuro-transmițătorilor, ceea ce poate avea consecințe asupra bunei dispoziții. Așadar, dacă te simți obosită, dacă ești nervoasă și irascibilă, dacă te concentrezi greu, ești sensibilă la frig și îți cade părul, ai putea să te gândești la anemie. Simptomele apar treptat, pe măsură ce carența de fier se accentuează. Primele semne ale anemiei feriprive sunt, evident, legate de insuficienta oxigenare a organelor: paloare accentuată, în special la nivelul feței, oboseală, dureri de cap, creșterea ritmului cardiac, capacitate scăzută de concentrare, mâini și picioare reci.

O carență tipic feminină
Se estimează că 30% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 50 de ani suferă de anemie, în timp ce doar 10-12% dintre bărbați sunt afectați de această boală. O femeie pierde între 50 și 150 ml de sânge în timpul menstruației (deci 25-75 mg de fier) și 400-500 ml (deci 200-250 mg fier) în timpul nașterii.

Ca să depistezi anemia trebuie să-ți faci niște analize de sânge ca să-ți măsori hemoglobina și nivelul de fier din sânge. În teorie, nu ar trebui să ne confruntăm cu insuficiența de fier, deoarece în mod normal absorbim în fiecare zi câte 5-10 mg de fier din alimente și băuturi. Și totuși, multe femei suferă de carență de fier din cauză că fierul alimentar nu se prezintă întotdeauna sub o formă asimilabilă.

Fierul din farfurie
Necesarul zilnic de fier este de 15 mg pentru femeile aflate la vârsta fertilă și de 10 mg pentru femeile mai în vârstă și bărbați. Un lucru bun de știut: fierul din carne este mai ușor asimilabil decât fierul pe care îl găsim în vegetale. Pentru ca fierul din vegetale să poată fi asimilat de corp, adaugă câteva picături de lămâie pe legume sau încheie masa cu un pahar cu suc natural de portocale.

Cum învingi anemia?
Din fericire, în majoritatea situațiilor anemia se rezolvă cu ajutorul alimentației. Ca să-ți completezi rezervele de fier include în meniu în fiecare săptămână: 2-4 porții de carne, 2 porții de pește și 1-3 ouă. Ficatul este în mod special bogat în fier. Nu uita de citrice, roșii sau căpșuni.

Citeste si:

 

 

 

Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Scapa de acnee cu ozonoterapie!

Next:

Magia masajului si marile lui binefaceri

You may also like

Post a new comment