Torino – popas pe tărâmul Piemontului

05 June of 2012

Foto: Cristian Niculescu

Deși a rămas un important centru industrial, Torino este un oraș elegant, plin cu parcuri, palate și cafenele

Cu mai bine de două milenii în urmă, romanii au transformat satul celtic Taurasia într-o impunătoare fortă­rea­ță cu rol de apărare a imperiului. Cunoscută în timpul adminis­trației romane sub denumirea de Augusta Taurinorum, fosta tabără militară și-a conservat până în prezent planul stradal, cu 3-4 axe orizontale, intersectate de mai multe străzi perpendiculare. Începând cu anul 1050, această regiune a devenit proprietatea dinastiei de Savoia.

Foto: Cristian Niculescu

Un oraș vechi, pentru oameni noi
Situat într-o zonă netedă de podiș și străbătut de apele limpezi ale râului Pad, orașul Torino este mărginit la vest și la nord de culmile Alpilor, iar la sud de colinele Monferrato. Centrul orașului este ușor de străbătut la picior, având majoritatea străzilor drepte, ordonate perfect și presărate cu blocuri de 2-3 etaje, dezvoltate în stilul consacrat al arhitecturii baroce.
Una dintre străzile principale ale orașului, Via Roma, îndrumă turiștii înspre răsărit spre Piazza Castello, un spațiu de promenadă înconjurat cu clădiri istorice, precum Palazzo Madama, Palazzo Carignano, catedrala care adăpostește celebrul Giulgiu (cel în care a fost înfășurat trupul lui Iisus) și Palazzo Reale, fostă reședință a familiei Savoia, din 1646 până în 1865.

Foto: Cristian Niculescu

În prezent, Palazzo Reale este vizitat pentru grădinile și apartamentele sale și pentru Armurăria Regală, găzduită într-una dintre aripile palatului, aceasta numărându-se printre cele mai mari și mai importante colecții de arme și efecte militare din lume.
Parcul Valentino, supranumit și Parcul Paradisului, îmbie turiștii la o plimbare pe aleile sale pline de verdeață. Teatre precum Regio, Alfieri sau Gianduja pun în scenă o mare varietate de piese, de la operă până la teatrul de revistă. Viața de noapte își face simțită din plin prezența printr-o multitudine de baruri și restaurante, orașul schimbându-și înfățișarea odată cu lăsarea întunericului.

Foto: Cristian Niculescu

În Quadrilatero Romano și Borgo Dora, cunoscute zone de recreere, se află numeroase taverne, vinării și restaurante, renumite prin savoarea mâncărurilor și finețea vinurilor.

Orașul cu parfum de ciocolată
De la Armeria Reale și Piazza Castello, pe Via Giuseppe Verdi se ajunge la Mole Antonelliana, cel mai important monument al orașului Torino. Impozanta bazilică de 165 de metri adăpostește Muzeul Național al Cinematografiei Italiene. Pentru o perioadă, în secolul al XIX-lea, aceasta a fost cea mai înaltă construcție din lume, devenind în prezent un simbol al orașului. Catedrala Duomo di San Giovanni, începută de arhitecții toscani în 1491, este în prezent singu­rul monument important în stil renascentist din Torino.

Foto: Cristian Niculescu

Pe Colina di Superga, la o altitudine de 675 de metri, se află impunătoarea biserică cu același nume.
Turiștii ajunși în Torino nu pot rata degustarea produselor fine de patiserie și mai ales delicioasa ciocolată Gianduja, comercializată sub diverse forme: baton, lichior sau cremă fină și aromată.
Trecutul și prezentul se întrepătrund în acest oraș al contrastelor, unde alături de vestigii romane, precum catacombele sau celebra Porta Palazzo, circulă un ultramodern metrou dat în folosință cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă din anul 2006.

Transport și cazare: Cei aproape 2.000 de km care despart Bucureștiul de Torino, pot fi străbătuți cu avionul până la cel mai apropiat aeroport – Cuneo, la 98 km de Torino – 100 de euro de pers./dus–
întors. Peste 60 de hoteluri și vile oferă cazare în Torino la prețuri cuprinse între 45 și 180 de euro.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Slănic Prahova

Next:

Parcul Natural Porțile de Fier – Cazanele Dunării

You may also like

Post a new comment