Top mituri despre vaccinuri

14 April of 2020

În vremuri de pandemie, medicii alături de cercetători susțin că vaccinarea va fi singura soluție prin care poate fi ținut sub control noului virus. Eradicarea lui, probabil că va dura ani de zile!

În acest context, mulți oameni care nu păreau atât de încântați până acum de ideea vaccinării s-au lăsat convinși de necesitatea acestui fapt. Însă, voci neavizate lansează de ani de zile în spațiul public multe informații necertificate științific despre vaccinuri în general. Iată câteva mituri:

Vaccinurile provoacă autism
Zvonul a pornit prin 1997 și această frică este încă prezentă în epoca modernă, oprind multe persoane să-și vaccineze copiii. Cu toate acestea, cercetătorii și doctorii au demonstrat în nenumărate rânduri că autismul este o boală cu care bebelușul se naște, nefiind o afecțiune dobândită ulterior nașterii. La sfârșitul anilor 1990, Andrew Wakefield, medic la Royal Free Hospital din Londra, a publicat un articol în The Lancet, susținând că a găsit legătura dintre autism în virusul rujeolic pentru care exista vaccin. Presa aflată în căutare de știri senzaționale a preluat povestea și a popularizat-o în toată lumea. În 2005, un reporter de investigații i-a alertat pe redactorii The Lancet că studiul lui Wakefield conține multe greșeli, lipsesc informații importante și că autorul poate fi acuzat de conflict de interese și probabil fals. După ce a investigat problema, The Lancet a retras articolul, iar Asociația Medicală Britanică a întreprins acțiuni disciplinare împotriva lui Wakefield.

Sistemul imunitar al bebelușilor nu poate suporta prea multe vaccinuri
Această idee este considerată un mit pentru că s-a dovedit de nenumărate ori că sistemul imunitar al bebelușului este unul puternic. De asemenea, schemele obligatorii de vaccinari din diverse țări s-au dovedit a fi de un real folos pentru sănătatea copiilor, chiar dacă au existat cazuri de bebeluși care au dezvoltat reacții adverse post vaccinare. Aceste situații sunt însă puține.

Imunitatea naturală este mai bună decât imunitatea obținută prin vaccinuri
Într-adevăr, imunitatea naturală poate preveni instalarea anumitor boli, dar nu funcționează în toate cazurile, în sensul că anumite afecțiuni pot duce la moarte, dacă nu se face o imunizare prin vaccinare sau poate lăsa sechele adânci în sănătatea și viața pacientului. Este vorba de asumarea sau nu a unor riscuri.

Vaccinurile conțin substanțe chimice toxice
Al patrulea mit se referă la faptul că vaccinurile conțin substanțe precum formaldehide, mercur sau aluminiu, care sunt periculoase pentru oameni. Dar agenția medicală FDA a arătat că doar urmele de substanțe chimice sunt utilizate în vaccinuri și acestea nu sunt dăunătoare pentru organismul nostru.

Medicamente și igină vs vaccinare
Nutriția, igiena, dezinfectarea și diversele tratamente (cu sau fără antibiotice) sunt suficiente pentru imunizarea și vindecarea bolilor este, din nou, un mit. Spre exmplifcare: Tetanus și pertussis au ucis în jur de 787.000 de nou-născuți în 1988. Au fost considerate boli fatale pentru copiii sub 5 ani și nou-născuții. Însă după vaccinarea globală, rata estimată a decesului la tetanos a devenit 56.700 în 2015.

Vaccinarea cauzează probleme de sănătate
Al șaselea mit sugerează că vaccinurile nu merită riscul de efecte secundare și boli. Ani și ani, copiii au fost vaccinați la nivel global. Niciun studiu științific nu ne duce la punctul în care un vaccin a cauzat probleme de sănătate pe termen lung.

Nu este nevoie să te vaccinezi, dacă virusul este absent în țara ta
Mitul sugerează că oamenii consideră că nu mai trebuie să se vaccineze, deoarece o rată mare a unor infecții nu există în țara în care locuiesc. Dar acest lucru poate provoca răspândirea bacteriilor sau a virusurilor pentru că, de exemplu, cineva care călătorește dintr-o altă țară către a ta, poate răspândi o boală dacă este purtător.

Vaccinurile provoacă reacții adverse
Vaccinurile sunt testate de mai multe ori înainte de a fi aprobate de către FDA pentru public. Reacțiile adverse grave cauzate de vaccinuri sunt foarte rare, în mod normal apar eventual febră sau o vânătaie în locul înțepăturii.

Citeste si:

Articol exclusiv online, text: Ada Oprea/ sursa foto: pexels.com

Comments

comments

pestele de alaska

Previous:

Peștele de Alaska: aliment-supliment pentru creșterea imunității

Next:

Insomnia: adoptă terapii eficiente și consultă un specialist

You may also like

Post a new comment