Tismana, pe plaiuri gorjene

15 May of 2014

O bijuterie arhitecturală de secol XVI întâmpină turiștii, în ținutul împădurit al Valahiei de altădată…

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Călătorind spre partea de vest a Olteniei, la granița dintre județele Gorj și Mehedinți, crestele împădurite ale Carpaților încep să se mai domolească, lăsând loc trecătorilor săpate de ape în inima muntelui și îndrumând turiștii spre zona de podiș a Transilvaniei. În această regiune, numită și „Oltenia de sub munte“, timpul a ocrotit cu drag rostul naturii, iar secole la rând oamenii i-au oferit în dar tradiții, credință și creații nemuritoare.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Istorie și tezaur bogat
„Mărețul cuib al Basarabilor“, așa cum a numit-o poetul George Coșbuc, Mănăstirea Tismana este cel mai vechi așe­ză­mânt monahal din Țara Românească. Cocoțată pe spinarea de stâncă a Muntelui Stârmina și înconjurată de culmi împădurite, asemenea unui castel medieval pierdut în nori, mănăstirea veghează de peste șase secole la credința dreaptă a moșnenilor ortodocși din această zonă istorică a Valahiei.
Ctitorul mănăstirii este Sfântul Nicodim, cel care a întemeiat aici o vestită școală de caligrafie. Născut la începutul secolului al XIV-lea, în Macedonia, acesta era înrudit cu cneazul Lazăr al Serbiei și cu domnitorii Basarabi (Radu I, Dan I și Mircea cel Bătrân).
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

Mănăstirea a pierdut, de-a lungul timpului, o bună parte din tezaurul său imens, anumite obiecte de valoare ce i-au aparținut putând fi admirate, în prezent, în cadrul Muzeului de Artă al României. Muzeul mănăstirii mai conține o colecție de picturi murale de secol XVIII, icoane vechi din lemn, cărți și veșminte.

Între munți și păduri
Regiunea, înconjurată de păduri, ape și munți, a fost, în trecut, una greu accesibilă. Arheologii au descoperit, în apropiere, existența unui fort daco-roman, cuvântul „tismana“ având semnificație de „cetate fortificată“ în dialectul getic.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

De altfel, ca urmare a trecutului înțesat de conflicte armate, mănăstirea a servit și ca bastion în timpul secolului al XVII-lea. Nu doar gloria unui trecut istoric bogat, dar și poziția geografică favorabilă au făcut din acest obiectiv turistic o destinație aparte, un minunat spațiu de reculegere, dezvoltat în armonie deplină cu ritmul pur al naturii.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

„Avem nevoie să credem în magie și în povești“

Next:

Drumeții pe plaiuri prahovene

You may also like

Post a new comment