Tinutul de mana, tratament antistres

23 February of 2017

Simplul gest de a ține de mână pe cineva, apropiat sau nu într-o situație de stres duce la reducerea considerabilă a anxietății amândurora. Gestul apare natural, instinctiv, când vrem să alinăm sau să îmbărbătăm pe cineva.

Se poate spune că a ține de mână pe cineva este cel mai simplu și mai rapid tratament antistres, iar efectul este benefici pentru ambele persoane.

Citeste si: Cele 7 semne secrete ale stresului

Cercetători au studiat efectul benefic al acestui gest atât de simplu, dar atât de uman în cadrul relației mamă-fiică, atunci când tinerele se confruntau cu o situație stresantă (urmau să ia cuvântul în public, urma un examen sau urmau să fie puse în situații foarte tensionate).

hands-63743_1920

Fluctuațiile gradului de stres au fost identificate prin măsurarea activității electrice a pielii și prin intensitatea transpirației – elemente care indica rapid și foarte corect gradul de stres. Au fost propuse două situații: una în care mama ținea mâna fiicei și cealalată în care nu făcea acest gest. Cele două au completat înaintea experimentului un chestionar pentru evaluarea calității relației dintre ele.

S-a constatat că, indiferent de calitatea relației, contactul fizic permite atât mamei cât și fiicei să își gestioneze mai bine stresul. Când nu a existat contact fizic, prezența mamei a atenuat anxietatea, însă numai în cazul unei bune relații între cele două. Contactul fizic exercită “un efect de tampon” împotriva anxietății și stresului, chiar în cazul unei relații de calitate nu prea bună, acest gest simplu contribuind la calmarea ambelor persoane, afirmă cercetătorii.

Citeste si: Învață să alungi stresul!

A ține de mână pe cineva este un gest extrem de firesc care apare adesea în împrejurări dificile, emoționante (îndrăgostiții) sau tensionate (așteptarea unui verdict, a unui rezultat când gestul este aproape reflex) și a cărui pertinență este confirmată de oamenii de știință, care numesc fenomenul “împărțirea încărcăturii emoționale”.

Concluzia: întinde mâna și ține-l de mână pe cel de lângă tine. Este sanatos și pozitiv pentru amandoi!

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Secretele dragostei

Next:

Reîndrăgostește-te de EL

You may also like

Post a new comment