Ține sub control rozaceea

10 December of 2018

Ține sub control rozaceea – În mod frecvent, persoanele peste 30 de ani cu tenul foarte deschis se confruntă cu rozaceea. Cunoscută și sub denumirea de cuperoză, această afecțiune dermatologică le dă 
bătăi de cap multora dintre noi: usturimi, aspect inestetic al tenului, intoleranță la soare.

Această boală inflamatorie 
a pielii este asociată deseori cu o piele sensibilă, care poate reacționa diferit la același tratament. Este bine să consulți un dermatolog pentru a vedea exact ce este de făcut. Cu toate acestea, există câteva metode prin care îți poți face viața mai ușoară dacă suferi de rozacee.

Cauze și simptome
Apariția repetată a unor pete de roșeață pe obraji, nas, frunte sau bărbie și dilatarea capilarelor aflate chiar sub suprafața pielii sunt primele semne ale cuperozei.

Printre simptome se numără roșeața frecventă, prelungită a pielii din zona feței, apariția unor mici coșuri și pete roșii în zona afectată, inflamarea anumitor porțiuni de pe chip și înroșirea ochilor cu sen­za­ția persistentă de mâncărime și usturime. Episoadele de roșeață pot fi declanșate de anumiți stimuli externi, precum alimentele picante, bă­­u­­turile fierbinți, alcoolul, co­­fe­ina, stresul, vremea rece, schimbările hormonale (me­­no­­pauza) sau anumite medicamente (pentru boli de ini­mă sau hipertensiune ar­­terială).

Deseori persoanele afectate de cuperoză au o deficiență a complexului de vitamine B. Vitamina C, luată sub formă de supliment, fortifică membranele din interiorul vaselor de sânge, iar zincul contribuie la vindecarea stratului su­­pe­rior al pielii (epiderma). Uleiul de pește reduce in­­fla­ma­ția, controlând mo­­dul în care celulele utilizează sub­stan­țele nutritive. Dintre pro­­dusele de machiaj și cele de curățare a pielii sunt recomandate numai cele non-astringente, fără parfum și fără grăsimi.

Sportul, de ajutor

Persoanele afectate de rozacee știu că există numeroși factori care duc la declanșarea unui episod acut sau chiar la agravarea simptomelor. Cafeaua și alcoolul, mâncărurile foarte picante, zahărul, stresul și alternanța cald-rece de temperatură duc la iritarea peste măsură a tenului. Este bine să ții un jurnal în care să notezi ce efect au asupra pielii tale diverse alimente sau băuturi pe care la consumi. De exemplu, poți renunța la cafea pentru o vreme, urmărind în acest răstimp dacă pielea își revine sau nu în această perioadă.

Sportul este recomandat în această afecțiune, dar numai în anumite condiții: alege unul moderat, în care corpul nu se supraîncălzește foarte repede, pentru că, în caz contrar, venele fine se pot dilata. Încearcă joggingul sau sporturile în apă. Ai grijă la protecția solară: atunci când ești în aer liber, folosește o cremă care are FPS mai mare de 20 și nu uita de șapcă 
sau pălărie.

Produse recomandate

Obrajii roșii sunt asociați frecvent cu tinerețea sau sănătatea. Cu toate acestea, persoanele care suferă de rozacee pot spune cu mâna pe inimă că nu este nicio plăcere când pielea feței are în permanență această culoare.

Însă machiajul te ajută să camuflezi aceste pete și vinișoare vizibile. Este foarte important să găsești acele produse care vin în concordanță cu problema ta, astfel ca rezultatul să fie cel așteptat. Nu de puține ori s-a întâmplat ca, în cazul unor produse necorespunzătoare, simptomele să se agraveze.

▶ Nu uita! Ferește-te de produsele care au în compoziția lor alcool. Citește etichetele și evită următoarele ingrediente: substanțe care favorizează circulația (mentă sau eucalipt), conservanți, parfum sau alcool. ▶ Folosește anticearcănul verde 
pentru a acoperi zonele înroșite.

▶ Machiajul nu trebuie să fie foarte întunecat pentru că, în caz contrar, neregularitățile vor fi și mai evidente. ▶ Aplică fondul de ten cu ajutorul buricelor degetelor, dar nu freca produsul până când intră în piele. Mișcările delicate sunt cheia succesului în cazul tău.

▶ Nu te feri de blush pentru că pielea ta va arăta mult prea palidă din cauza fondului de ten. Caută un produs cu putere mare de acoperire.

▶ La final, aplică o pudră mată pentru a fixa machiajul.

Produsele care se îndepărtează rapid și nu cele waterproof sunt recomandate, întrucât la îndepărtarea acestora nu sunt necesare loțiuni puternice, care ar agresa tenul.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Irina Stanescu
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Previous:

5 măști de păr homemade

Next:

5 trucuri geniale ca sa arati mai tanara

You may also like

Post a new comment