Timișoara, orașul cu porumbei

08 March of 2013

Perla Banatului încântă cu aerul său cosmopolit, cu arhitectura grandioasă și zonele largi de promenadă

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Banatu-i fruncea“, spune o vorbă românească, iar urbea de pe malurile Begăi ne confirmă din plin această zicală, numărându-se printre primele cinci orașe ale țării, ca mărime, importanță strategică și impact cultural. Timișoara deține dovezi ale existenței așezărilor omenești încă din epoca neolitică; ținutul mlăștinos și frecvent inundat de râurile Timiș și Bega a favorizat în medievalitate proliferarea multor epidemii, ce au împiedicat creș­terea populației și implicit extinderea orașului timp de sute de ani.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Piața Victoriei
Începând cu secolul al XVIII-lea, îndiguirile, apariția canalelor și devierile de curs au dus la o dezvoltare rapidă a localității, oferind în prezent o bogată moștenire culturală, datorată comunităților etnice variate, compuse din sârbi, maghiari, germani și români.
Orașul răsfățat cu apelativul „Mica Vienă“ deține un amplu patrimoniu monumental, cu muzee și palate, unice ca stil arhitectural și valoare istorică. Simbol al Timișoarei, Catedrala Mitropolitană din Piața Victoriei a fost ridicată între anii 1936 și 1946 în stil bizantin și românesc. Grandioasa construcție purtând hramul „Trei Ierarhi“ impresionează prin înăl­țimea de 83 de metri și cele 11 turle.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


În capătul opus al aceleiași piețe, se remarcă prin fațada simplă, dar impunătoare, Palatul Culturii, a cărui fundație se sprijină pe 1.600 de piloni de stejar, adăpostind în aceeași incintă Opera de Stat și Teatrul Național.

Piața Unirii
La câteva sute de metri distanță, Piața Libertății întâmpină turiștii cu celebrul Monument al Sfântului Ioan Nepomuk, ocrotitorul catolicismului bănățean, statuie amplasată în 1756 în fața Primăriei Vechi. Piața Unirii, cea mai mare piață a Timișoarei, era locul în care se organizau târgurile de animale în trecut. Acum zona abundă în terase, restaurante și localuri cu băuturi fine sau preparate gustoase. În mijlocul Pieței Unirii se află Monumentul Sfintei Treimi, modelat în gresie, care cinstește memoria victimelor ciumei din anul 1738. Fastuosul Palat Baroc, sediu al Muzeului de Artă, Vicariatul Ortodox Sârb, Casa Brück sau Catedrala Romano-Catolică mărginesc laturile pieței, delectând vizitatorii cu stiluri arhitectonice variate, ansambluri baroce, art-nouveau, gotice și rococo.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Nu trebuie omisă, din niciun circuit turistic al primului oraș iluminat electric din Europa (1884), vizitarea celebrelor zone de promenadă, spațiile largi pline cu flori în perioada sezonului cald, amenajate în parcurile Botanic, Central, Civic, al Catedralei, Justiției sau Rozelor. Timișoara, un oraș aflat într-o permanentă dezvoltare, atrage anual numeroși turiști, vizitatori ocazionali și oameni de afaceri.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Transport și cazare: Timișoara reprezintă o importantă zonă de tranzit pentru turiștii sosiți din vestul Europei, oferind posibilități de acces atât pe calea ferată, cât și pe cale aeriană (Aeroportul Traian Vuia) sau pe șosea.
Cazarea poate fi efectuată atât la pensiuni de 2-3 margarete (între 90 și 150 de lei camera dublă/noapte) cu mic dejun inclus, cât și la hoteluri de 3-4 stele, la prețuri pornind de la 35-50 de euro camera pe noapte.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

„Limitele nu există decât în mintea noastră“

Next:

Cuvintele dor!

You may also like

Post a new comment