Testul de sanatate al sanilor

26 November of 2015

Cel mai bun test de sănătate al sânilor este examenul mamografic. Aceasta este o procedură a cărei efectuare este recomandată anual, începând cu vârsta de 40 de ani, mamografia vizând, în principal, depistarea tumorilor sânului.

Mamografia trebuie efectuată, de preferință, în prima jumătate a ciclului menstrual. În sala de radiografie pacienta se dezbracă în  partea de sus a corpului, iar radiografistul palpează fiecare dintre sâni pentru a repera eventuale formațiuni anormale asupra cărora să centreze analiza.

Citeste si: Sani frumosi, fese catifelate

Mamografia presupune efectuarea unor clișee (față și profil) pentru fiecare sân în parte. Sânul este comprimat între un platou de plexiglas și caseta radiografică, pentru a permite să se radiografieze cât mai mult țesut posibil. Pacienta trebuie să își țină respirația în timpul realizării clișeului (2-3 secunde).

Plăcile radiografice sunt developate imediat, fiind interpretate pe loc. Uneori este realizat și un clișeu în incidență oblică, pentru a permite explorarea axilei.

Examenul este unul simplu, lipsit de pericol, durează aproximativ 20 de minute și poate produce doar un eventual disconfort. Nu este necesară nicio pregătire a pacientei, în prealabil, iar aceasta își poate relua activitatea de îndată. Rezultatele sunt cunoscute imediat și trimise medicului care a prescris respectiva examinare.

Citeste si: Un nodul la san? Nu te alarma!

Iradierea cauzată de acest examen radiologic este una în doză foarte slabă, dar contraindicată în cazul femeilor gravide. Printre alte examene ale sânilor care pot completa o mamografie, se numără ecografia sânului care permite precizarea naturii lichide sau solide a unei tumori palpate, galactografia în cazul unor scurgeri la nivelul mamelonului sau cito-puncția mamară.

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Un nodul la san? Nu te alarma!

Next:

Cum scapi de constipatie

You may also like

Post a new comment