Testează-ți ochii!

08 March of 2017

Testează-ți ochii! – N-ai avut niciodată probleme cu ochii, deși asta nu înseamnă că în viitor va fi la fel, sau poate porți ochelari de vedere de când erai copil. În ambele situații, este de dorit să îți faci un control oftalmologic de rutină, cu o periodicitate diferită în funcție de nevoi sau de vârstă.

Un simplu consult oftalmologic pentru stabilirea dioptriilor este o plăcere garantată, față de orice altă vizită la medic. Durează relativ puțin, între 15 și 30 de minute, și este total neinvaziv.

Cât de des

Slăbirea acuității vizuale, durerile de cap sau de ochi, disconfortul la nivel ocular sunt motive pentru un consult de specialitate. Fă-ți o programare la un spital sau la o clinică ce are secție de oftalmologie ori apelează la medicii din cabinetele de optică medicală. 
Persoanele până în 40 de ani trebuie să-și facă controlul o dată la 4-5 ani. Pentru grupa de vârstă 40-54, o dată la 2-4 ani, iar dacă ai peste 60, este indicat o dată pe an. Frecvența este considerabil mărită dacă suferi de diabet sau afecțiuni diagnosticate ale ochilor. 
Copiii nu sunt scutiți de o vizită la 
oftalmolog, dar cel mai adesea eventualele lor probleme sunt depistate în perioada ciclului școlar primar, când cei mici prezintă dificultăți de citire sau de învățare. Câteodată, semnele clinice pot să lipsească, pentru că prichindelul nu percepe că are probleme de vedere, neavând un reper de comparație pentru acuitatea vizuală.

Controlul clasic

Medicul oftalmolog va stabili cât de bine vezi după ce te va pune să citești de pe un panou luminat cifre sau litere de diverse dimensiuni. Pentru cei mici, există panouri cu diverse simboluri pe care aceștia le pot descrie. Fiecare ochi va fi testat în parte, apoi procedura se reia purtând lentile cu dioptrii. 
Cu ajutorul dioptronului și bazându-se pe rezultatele testului anterior, medicul va stabili dioptriile și necesitatea sau nu de a purta ochelari de vedere. 
În plus față de cele amintite mai sus, oftalmologul poate realiza și alte tipuri de examinări (fund de ochi, tensiune oculară). Folosirea picăturilor de ochi, care va afecta pe termen scurt vederea pacientului, este obligatorie în anumite cazuri, stabilite de doctor.

Sănătate din natură

Acuitatea vizuală poate fi îmbunătățită dacă vei consuma cu regularitate anumite alimente. Acestea previn unele boli de ochi. Fructele, legumele și anumite tipuri de carne, ce conțin vitaminele A, C şi E, betacaroten, luteină, zinc sau acizi graşi omega 3, sunt indicate pentru a avea o vedere ageră și ochi sănătoși.

»» Peștele (somon, ton) este bogat în acizi graşi omega 3, 
te ajută să nu ai ochii uscați și poate preveni unele boli de ochi, 
de exemplu cataracta.

»» Spanacul, broccoli, mazărea și avocado 
sunt pline de luteină și zeaxantină, pigmenți care se regăsesc și în ochi, îi asigură sănătatea pe 
termen lung. În plus, aceste 
legume sunt o sursă excelentă 
de antioxidanți.

»» Ouăle conțin atât luteină, cât și vitamina A (cele două substanțe sunt înrudite), vitale pentru o vedere ageră și care asigură ochiului buna funcționare.

»» Citricele abundă în vitamina C, care preîntâmpină unele boli degenerative ale ochiului.

»» Alunele, fisticul și nucile sunt foarte bogate în acizi graşi omega 3 și în vitamina E, care ajută la menținerea sănătății ochiului pe termen lung.

»» Semințele de floarea- soarelui sunt pline de zinc și vitamina E, atât de importante pentru optima funcționare a ochilor.

»»Carnea de vită mai slabă, consumată cu moderație, te ajută să ai o vedere bună datorită zincului care ajută organismul să 
absoarbă ușor vitamina A.

Citeste si:

Soarele: atenție la ochi!

Iti citesc sanatatea din ochi

Yoga pentru ochi

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Astenia de primavara. Ce este si cum se trateaza

magneziu. broccoli, sfecla, farfurie alba

Next:

Magneziu. Cand ai cu adevarat nevoie de suplimente

You may also like

Post a new comment