Terapii antimahmureala

13 June of 2017

„C-așa be oamenii breji, au capu’ senin și-s treji!“ – După cum nu e suficient să gătești ca să iasă bun, tot așa nu ajunge să bei ca să fie și o petrecere bună!

Uite câteva soluții lucide să ieși cu fața curată și capul pe umeri din marile zaiafeturi, să ții departe mahmurela și a doua zi să o iei cu plăcere de la capăt!

În timpul petrecerii

Nu bea, mai ales alcooluri tari, înainte de a fi mâncat ceva, de preferință gras. Dacă intenționezi să bei alccol, uită de socotelile legate de calorii – oricum, s-ar putea să absorbi mai multe decât plănuiai, dar, cum dietă cu vodcă nu există, fă uitat acest aspect și concentrează-te la lucrul care este cel mai 
important: să te simți bine atât în 
timpul, cât și după petrecere!

Oricât ți s-ar părea de bizar, combinația șampanie roze plus pișcoturi te îmbată mai tare 
decât tradiționala țuică de prune plus slană. Zahărul din pișcot facilitează absorbția alcoolului, în timp ce grăsimea o încetinește foarte mult. Nu uita: slana înainte de țuică e oricând mai bună decât slana după țuică! Țuica fără slană devansează finalul petrecerii (cel puțin pentru tine).

Când se servește vinul, nu fi lacomă și nu uita de paharul cu apă. Cum, în zilele noastre, străvechea știință românească a șprițului a căzut în dizgrație aproape complet, nu rămâne decât să bei franțuzește, intercalând între paharele cu vin câte un pahar cu apă, de preferință plată. Apă, nu sucuri și nici cafea, deoarece acestea sunt diuretice și nu fac decât să sporească concen­trația de alcool în sânge. Deși cafeaua îți dă la un moment dat senzația de mare luciditate, aceasta poate să treacă repede. Nu te bizui pe ea să faci lucruri care cer concentrare.

Strategii imediate

Să nu ne facem iluzii! Este foarte posibil să fii afectată de alcooluri chiar dacă ai respectat cu sfințenie aceste reguli, înreucât la alcool ne îmbată un singur lucru: cantitatea.

Există totuși câteva idei de prim ajutor care și-au dovedit efectul.

1 Prima este rehidratarea cu mijloace mai puternice decât banalul pahar cu apă. Alcoolul iubește apa și o strânge cu hărnicie de peste tot din corp, astfel că putem ajunge să ne uscăm precum smochinele – chiar și creierul ajunge ca o stafidă. Deodată cu apa se pierd inclusiv minerale, 
vitamine, electroliți și corpul suferă 
și de lipsa lor.

O opțiune ar fi băuturile pentru sportivi, dar uneori ele conține coloranți și aditivi care pot face mai mare rău. Cele mai bune sunt soluțiile naturale:

» apă de cocos – are la fel de mulți electroliți ca băuturile pentru sportivi și sunt lipsite de efecte secundare. Se găurește nuca-de-cocos cu tirbușonul în dreptul celor trei adâncituri naturale. Apoi se sparge cu o daltă sau cu satârul și se scurge apa dinăuntru.

» în lipsa nucii-de-cocos sau dacă nu ți se pare a fi momentul să-ți încerci 
îndemânarea cu tirbușonul și dalta, are efect sucul vitaminizant de citrice și verdețuri sau sucul de roșii;

» dacă ești obișnuită, bea un pahar cu apă, zeamă de lămâie și pudră de chlorella sau iarbă de grâu – ajută la 
eliminarea alcoolului. Dacă nu ești obișnuită cu astfel de ingrediente, nu încerca, nu-i momentul să faci experimente culinare.

2  În loc de desert, treci pe fructe – banane, deoarece te ajută să pui la loc potasiul pe care l-a furat alcoolul, în afară de apă.

3  Ca să absoarbă excesul de alcool din sistem, e bun cărbunele medicinal (este folosit și în camerele de gardă ale spitalelor, pentru intoxicații de toate calibrele). Nu exagera totuși, fiindcă el curăță rapid stomacul și intestinele. Dacă renunți la petrecere și te duci rapid acasă, poți să bei și un ceai laxativ de crușin – vei elibera rapid alcoolul și scapi de urmările sale.

4  A doua zi, începe-o (la orice oră!) cu un mic dejun cu ouă (ajută la eliminarea toxinelor grație conți­nutului ridicat de cisteină, un aminoacid care nu se găsește de obicei în corp; în plus, conțin vitamine B, despre care se știe că reduc simptomele mahmurelii. Asezonează-le cu sparanghel, pentru că e doldora de vitamine și revigorant, și, mai ales, cu ghimbir, pentru că ajută la digestie și te scapă de toate simptomele digestive asociate cu mahmureala (și cu excesele alimentare). Dacă nu-i suporți gustul, nu te forța; mai bine ia două capsule de ghimbir la fiecare oră, cu multă apă. Atenție: numai după ce ai mâncat!

»» Leacul tradițional românesc de mahmureală rămâne imbatabil:
ciorba de potroace cu ZEAMĂ DE VARZĂ. Este important să nu fie excesiv de acră, pentru a nu spori aciditatea stomacului, deja ridicată din pricina alcoolului.

Ingrediente pentru 4 porții

400 g carne de pasăre fără oase și piele  100 g pipote de pui  100 g ficăței de pui  250 g conopidă  200 g boabe de ma­zăre congelată   1 ceapă  2 linguri de ulei  500 ml supă de pasăre   500 ml zea­mă de varză murată  1 praf de nucșoară

  1. Se taie bucăți carnea și măruntaiele. Se despart buchețelele de conopidă. Se lasă să se decongeleze într-o sită boabele de mazăre.
  2. Se încinge uleiul și se călește ceapa tocată; se pune carnea, se prăjește la foc iute, de jur împrejur. Se adaugă mărun­ta­iele, supa, sare, piper. Se pune capac și se lasă la înăbușit la foc mediu 20 de minute. Se pun legumele, nucșoara, se mai fierbe zece minute. Se toarnă zeama de varză și se mai fierbe cinci minute.

Citeste si:

Comments

comments

Previous:

10 ceaiuri care te răcoresc și te vindecă

Next:

Este momentul să-ți iei porția de vitamine

You may also like

Post a new comment