Terapie psihologică vs Terapia psihiatrică

06 August of 2015

© Photographee.eu / Fotolia

© Photographee.eu / Fotolia

În limbajul curent, termenii de psiholog și psihiatru desemnează pentru foarte mulți oameni cam același lucru: o persoană care oferă terapie când ai anumite probleme, să le zicem sufletești, pe care nu ți le poți rezolva singur. Apoi, urmând imaginea formată în mentalul colectiv de filmele americane, avem deja în fața ochilor o canapea pe care stă culcat un pacient, iar lângă, un doctor fără halat alb care ascultă și-și notează ceva într-un carnet. Ei bine, de regulă, această persoană este psihologul.
Prima diferență esențială între cei doi este pregătirea educațională. Psihiatrul este doctor și a urmat cursurile facultății de medicină, pe când psihologul are o diplomă în psihologie (și/sau filozofie) și nu poartă titlul de medic ci doar de terapeut sau consilier. Cu alte cuvinte, psihiatrul tratează bolile psihice de orice fel și poate pune diagnostic.  În legătură cu acest aspect, apare și a doua diferență dintre cele două meserii: doctorul poate prescrie medicamente specifice afecțiunii de care suferă pacientul, iar psihologul nu.

Ce este terapia psihologică?

Psihoterapia reprezintă un cumul de tehnici care, dacă sunt aplicate, pot schimba comportamente, sentimente, gânduri sau chiar obiceiuri. În general, persoanele care nu sunt mulțumite de viața lor interioară sau exterioară (manifestată în relațiile cu cei din jur) caută alinare în acest tip de terapie. Practic, pacienții sunt ajutați să descopere răspunsuri la problemele care-i macină sufletește, sunt învățați să se autoevalueze corect, să-și conștientizeze limitele și să-și dezvolte potențialul. Există mai multe tipuri de terapii: de grup, individuală, de familie, cognitiv comportamentală, hipnoză, psihanalitică etc. Unele persoane apelează la psiholog pentru că se simt deprimate, furioase, confuze, copleșite, nesigure, timide, dependente de ceva sau dezamăgite. Altele acuză atacuri de panică, coșmaruri, insomnii, obsesii sau faptul că au fost victima unui abuz. Există însă și oameni care pur și simplu sunt interesați să afle mai multe despre ei înșiși, despre cum pot exploata potențialul latent din ei în scopul simplu de a-și îmbunătăți viața. Este foarte important de știut că psihologul nu va prelua el hățurile vieții tale și nu va face ceva în locul tău, ci doar te va ajuta să faci tu toate aceste lucruri. Consilierea psihologică este confidențială și durează atât de mult cât are nevoie pacientul.

SFAT: În străinătate, mersul la psiholog este ceva obișnuit, la ordinea zilei. La noi în țară, însă, mentalitatea oamenilor este alta. Faptul de a apela la un psiholog înseamnă pentru “gura lumii” că ești cel puțin nebun/ă, că ai probleme pe care în loc să ți le rezolvi în casă, le expui străinilor și practic îți speli rufele în public. Încearcă să treci peste aceste prejudecăți și să privești toate aceste probleme cu profesionalism. În marile orașe ale României, fenomenul ia amploare și multe persoane apelează la un astfel de ajutor. Nu este nimic rușinos, nu ești bolnav, ai doar nevoie de un sprijin sau de o altă optică asupra unor aspecte legate de viața ta.

Ce este terapia psihiatrică?

Acest tip de terapie indică din start starea pacientului. El este suferind de o boală psihică care necesită diagnosticare și tratament de specialitate. Prima examinare psihiatrică are de regulă două părți, una în care se realizează un istoric al bolilor pacientului și familiei din care provine, iar a doua care constă în evaluarea stării mintale, a gândirii, dispoziției și comportamentului bolnavului.

Cum găsesc un psiholog bun?

Decizia de a alege un psihoterapeut este dificilă din cauza mai multor variabile. Iată câteva ponturi, demne de urmat:
1. Reputația – este important să ajungi la psiholog printr-o recomandare. Din start acest aspect reprezintă un atu pentru tine. Între timp, interesează-te de activitatea profesională a terapeutului, vezi ce CV are.
2. Specializarea – interesează-te din timp despre specializarea psihologului și gândește-te dacă ți se potrivește sau nu.
3. Informații personale – care țin de compatibilitatea dintre voi. Dacă de exemplu ești femeie și ai 55 de ani iar problemele tale sunt specifice vârstei este cam dificil să te trateze un psihoterapeut bărbat de 27 de ani. Poate fi o prejudecată, dar este posibil ca pentru tine să fie o reală problemă.
4. Preț – este un aspect deloc de neglijat. Află care este prețul mediu al unei consultații și fă-ți calculul conform buzunarului tău.
5. Locația cabinetului – trebuie să te gândești că terapia poate să dureze mai multe luni, de aceea ideal ar fi să găsești un cabinet aproape de casa ta sau de serviciul tău.
(de Ada Oprea)

Comments

comments

Previous:

Cu ochii pe bunicii independenți

Next:

Secretele unui #selfie viral

You may also like

Post a new comment