Tentația exotismului… la tine în bucătărie

02 October of 2017

Cine a vizitat o dată un restaurant exotic sau numai un site de turism ori de bucătărie exotică are toate șansele să cadă în mrejele tentației de a reproduce în propria bucătărie cele mai frumoase și mai neobișnuite dintre bunătățile de pe acolo. Cine a încercat poate să confirme: nu e deloc lucru ușor!

Provocările bucătăriei 
exotice înseamnă:

1 Ingrediente 

Este adevărat că, în ultima vreme, au apărut în supermarketuri raioane din ce în ce mai bine garnisite cu ingrediente exotice, dar, înainte de a alege o rețetă și de a ne apuca de ea, este obligatoriu să verificăm disponibilitatea ingredientului respectiv. Dacă nu îl găsim la supermarket, 
putem apela la magazinele specializate în delicatese sau în produse orien­­­tale. La noi găsim astfel de magazine, cu profil chinezesc – inclusiv thai, coreean, japonez –, cu profil arăbesc, inclusiv iranian/persan și libanez. Când intri în astfel de ma­­gazine specializate, nu te sfii să ceri toate detaliile în legătură cu produsele care te interesează, mai ales dacă infor­­mațiile de pe etichetă nu sunt traduse integra ori pur și simplu nu le înțelegi. Evită să cumperi produse a căror etichetă nu este deloc tradusă, chiar dacă ți se pare că seamănă cu ceea ce ai dori – de multe ori, aspectul 
vizual nu este aici criteriu. Există, desigur, și posibilitatea de a comanda pe 
internet o serie de ingrediente, dar trebuie mereu 
verificate disponibilitatea lor și, mai ales, timpul de expediție, pentru a le avea avea la îndemână exact atunci când dorim.

2 Moduri de preparare care presupun vase de gătit și accesorii specifice

Dacă altădată era greu de găsit un wok sau un set de preparat sushi, acum ele se întâlnesc aproape peste tot. Nu le cumpăra chiar pe cele mai ieftine, ține seama de faptul că nu ai o experiență îndelungată de lucru cu 
astfel de dispozitive și ele trebuie să fie de calitate bună, ca „să-și facă treaba singure“. Citește cu atenție instrucțiunile de folosire de pe ambalaje și urmează-le întocmai. Nu încerca să înlocuiești orezul special de sushi cu un orez oarecare de pilaf și nu înlocui oțetul de orez cu oțet de mere!

3 Know-how

Dacă, privind un vânzător stradal oarecare din Hong Kong cum prepară cine știe ce bunătate prăjită în ulei, ni se pare că totul e floare la ureche, e bine să știm că lucrurile nu stau așa de simplu și arta lui 
culinară poate fi de fapt foarte înaltă: calitatea mișcării poate schimba calitatea mâncării. Urmărește cu atenție tutorialele de pe internet – le poți găsi 
pentru o mulțime de 
preparate exotice.

4 Alegerea rețetei 

Cel mai simplu este să alegi un preparat pe care deja l-ai gustat la restaurant sau într-o călătorie și știi ce gust ar trebui să aibă. Cel mai puțin recomandabil este să alegi rețete cu numeroase ingrediente despre care nu știi nimic și pe care nu le-ai gustat niciodată numai pentru că „arată bine“. 
Multe preparate arată atât de minunat pentru că sunt ornate cu frunze, flori și fructe exotice pe care nu le putem găsi în stare proaspătă la noi. Orice ai alege, se cuvine să ții seamă de faptul că la noi vei găsi rareori fructele exotice în cea mai bună formă a lor. Dacă vei dori să prepari un 
desert în care în prim-plan se află fructe exotice proaspete, pregătește-te la un 
rabat la aromă și dulceață. Ca atare, e bine să alegi de la început o rețetă în care accentul să cadă pe alte 
tipuri de ingrediente.

Așadar, aceasta e ordinea corectă a operațiilor:

  1. prospectareapieței de exotice la care ai acces, ca să știi ce fel de ingrediente găsești
  2. trecerea în revistă
a modurilor de preparare 
la care ai acces
  3. alegerearețetei
  4. adaptarearețetei în funcție de ingredientele pe care le găsești: nu face inovații sau adaptări fiindcă sunt foarte riscante, întrucât chiar aceste ingrediente pot fi esențiale pentru consistență sau gust.

Câteva reguli generale

»» Nu înlocui cerealele cu altele: nu se substituie făina de orez cu cea de grâu, deoarece se schimbă consistența.

»» Poți înlocui însă legumele și fructele cu altele indigene și accesibile, care desigur că vor avea, în plus, calitatea de a fi proaspete – cercetează însă pe internet mai întâi care sunt consistența și gustul ingredientelor inițiale și asumă-ți faptul că vor exista inevitabile diferențe de savoare.

»» Carnea se poate înlocui ușor, la fel sortimentele de pește – verifică însă înainte proprietățile sortimentelor 
din rețeta inițială.

»» Nu înlocui produsele de soia între ele. Cercetează cu atenție: la noi se găsește cel mai des în supermarketuri tofu mai degrabă sărat. Pentru un tofu moale, de mătase, cu gust neutru sau pentru tempeh, trebuie să vizitezi magazinele de produse naturiste sau orientale.

»» Nu înlocui alcoolurile decât dacă afli sigur că au gust neutru: nu se înlocuiește vinul de orez cu vin de buturugă, ci numai cu un sherry sec.

»» Atenție la mirodenii: acolo unde rețeta cere un anumit amestec (de tipul garam masala, baharat, ras-el-hanout), e bine să-l găsești ca atare. Nu ignora consistența: un ames­tec de prafuri garam masala sau curry poate avea altă inten­sitate și, cu siguranță, alte proprietăți decât echivalentul lor sub formă de pastă. Fă rost de un arsenal întreg de mirodenii, să fie în casă. Verifică ce conține amestecul de miro­denii cerut de rețetă; dacă îl găsești ca atare, încearcă-l, iar dacă nu, află care este mirodenia dominantă și folosește-o pe aceea. Gustă mereu ce ai preparat, nu arunca mirode­niile cu lingura sau lingurița înainte de a gusta și mirosi. S-ar putea să nu-ți placă nici tonalitatea și nici intensitatea cerute de rețetă și e impor­tant să-ți fie pe plac ceea ce gătești. Mirode­niile se adaugă trep­tat, câte un praf, pe încercate și ținând mereu seama că gus­tul se concentrează foarte mult prin fierbere.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Paine cu dovleac – bunatati de toamna

retete aniversare

Next:

3 rețete pentru o aniversare de milioane… acasă

You may also like

Post a new comment