Te simți epuizată? Cine îți “mănâncă“ energia și cum poți să o refaci?

09 October of 2019

Te simți epuizată? Cine îți “mănâncă“ energia și cum poți să o refaci?  – Nu te schimbi, practic nu trăiești. Schimbarea este un proces firesc în viețile noastre. Într-o viață de om se pot schimba o mulțime de lucruri: începând de la cum arăți, până la schimbarea serviciului sau dobândirea  unei noi specializări, o nouă casă, o nouă iubire, o nouă prietenie, un copil etc.

Toate aceste schimbări sunt etape firești în ciclul de viață. Fiecare schimbare aduce totodată noi sarcini de evoluție, noi mecanisme de adaptare. Efectul? Să ne maturizăm! Să devenim persoanele care vrem să fim!

Dacă ne simțim epuizați în­seam­nă că nu funcționează ceva în sistemul nostru existențial. Fie nu avem grijă de noi, fie venim în contact cu prea multe probleme și ne risipim în acti­vități multiple care ne seacă de energie, sau pur și simplu ne complăcem în relații consumatoare de energie. Pe de altă parte, deși pierdem energie, nu știm să ne încăr­căm rezervorul zilnic de vitalitate. Dar vom descoperi împreună cum putem face pentru a fi în formă din punct de vedere mental și emoțional.

Nivelurile de energie

Energia este distribuită pe mai multe niveluri, spune Alysa Abbey în cartea sa, „Gata cu scuzele, trăiește din plin“:

  • Energia fizică este reprezentată de vigoare, putere, senzația de bunăstare, agilitatea și lejeritatea cu care ne mișcăm. Este nivelul energetic pe care-l înțelegem cel mai bine.
  • Energia mentală este legată de concentrare, capacitate de analiză și sinteză, de logi­ca gândirii, de creativitate. Efi­ciența în plan mental înseamnă să rezolvăm probleme, să reacționăm inteligent, să facem față cu brio provocărilor vieții.
  • Energia emoțională se re­feră la împlinire, satisfacție, căl­du­ră, fericire, sen­timentul că ești prețuit, plă­cut și iubit. Energia emoțio­nală vine din schimbul pozitiv cu ceilalți, colaborare, spirit de echipă, solidaritate.
  • Energia spirituală presupune inspirație, aspirație, en­tu­­ziasm, speranță, bucurie și sens al vieții. Dacă ai un scop, principii după care te ghidezi în viață și știi cum să trăiești și să prețuiești viața, ai găsit un nivel optim al energiei spirituale.

Cele patru nivele de energie sunt interconectate. Dacă faci mișcare, te simți mai bine și la nivel mental și emoțional, nu? Aceasta se întâmplă pentru că cele 4 tipuri de energie sunt legate între ele. Când lu­crezi asupra unui nivel energetic, se activează și celelalte. Dacă îți iese ceva, te simți mândru, ceea ce te face să-ți îmbu­nătățești poziția corpului, dacă îți dorești cu putere ceva, devii creativ în a obține acel lucru, dacă realizezi o sarcină cu succes, implicit și sentimentul de satisfacție și împlinire crește, deci îți asi­guri nivelul optim al energiei emoționale.

Avem o responsabilitate față de noi să ne asigurăm rezervorul de energie. Pentru asta ar trebui să fim selectivi în privința modalităților în care ne petrecem timpul, cu cine și de câte ori.

Cine și ce anume ne consumă energia

„Dacă oamenii din jurul tău nu au nicio direcție în viață, dacă nu visează decât la a-și pierde vremea sau dacă aceștia te trag în jos, scapă de ei. Oamenii negativi te pot duce la epuizare într-o clipită și te pot înde­părta într-o clipită de visurile tale“ (Earvin Magic Johnson). Dacă ai avut o zi grea la muncă sau ai fost pus la colț pentru noul proiect, dacă secre­tara a pufnit toată ziua din cauza solicitărilor tale, este clar că ai ajuns total lipsit de vla­gă, epuizat.

Nu la nivel fizic, ci mental și emo­țional se produce pierderea energe­tică. Poate că din punct de vedere fizic ești într-o formă bună, dar la muncă ești plic­tisită și nu îți mai găsești resursele și obiec­tivele personale sau nu ai o viziune clară a ceea ce îți dorești în viață. Poate ești letargică, ai o stare de deprimare și nu te poți mobiliza, pentru că îți lipsește energia. De pildă, ai hotărât că te lași de fumat și petreci timp cu cei care fumează, asta îți va slăbi nivelul energetic și îți va lua din moti­vația de până acum.

Relațiile care ne epuizează

Există oameni care intră pe ușă și luminează încăperea. Îți place să stai în preajma lor și ești contaminat de energia pozitivă răspân­dită în jurul lor. În ace­lași timp, există oa­meni pe care de-abia aștepți să îi vezi părăsind încăperea. Sunt cei care se plâng mereu, critică aspru tot ce mișcă în jurul lor, se spri­jină pe umărul tău tot mai mult, îți cer favoruri și nu știu când să se oprească. Sunt cei care vorbesc de parcă nu ai fi de față.

Dacă ai un partener căruia îi sare țandăra din orice sau care te jignește des, acest lucru îți va scădea respectul de sine și nivelul de energie. La fel se întâmplă și dacă ai un șef care te suprasolicită, iar tu te dai peste cap pentru a respecta termenele și a-i face pe plac. Nu simți că te epuizează?

Analizează când și de ce se petrece epuizarea ta! În orice relație, există un schimb ener­getic. Dacă tu oferi timp și energie, dar nu primești nimic în schimb, acest fapt îți va consuma nivelul energetic. Este incredibil de epuizant să oferi fără să pri­mești nimic în schimb. Unii oameni s-au și îmbolnăvit din această cauză.

Ce rămâne de făcut? Să îți exprimi do­rin­țele, să înveți cu timpul să vorbești despre aspectele care te deranjează. Dacă simți că un anumit mediu, o anumită relație nu sunt benefice pentru tine, este timpul să schimbi ceva. Nu aștepta până te simți epuizat, alege din metodele de vitalizare care te pot ajuta când te simți moleșit:

➼ hrănește-te bine, dormi bine, învață să te relaxezi – ia o pauză cât de mică, în care să faci o plimbare, să asculți o melodie sau să bei un ceai – toate sunt resurse de energie pozitivă;
➼ practică din plăcere exerciții fizice, meditează, roagă-te, pe­trece timp în natură;
➼ fii ludic și râzi, distrează-te. Vizionează comedii, întâlnește-te cu oameni binedispuși, care de­ga­jă prospe­țime și vitalitate;
➼ fă cu drag ce faci: trimite un mesaj de dragoste prietenului tău, ajută-ți colegul din dorința de dez­voltare personală;
➼ petrece timpul eficient, adau­gă și ac­tivități plăcute, și odih­nă în program;
➼ analizează-ți mintea: e plină de gânduri pesimiste sau optimiste? Învață să lucrezi cu cele negative;
➼ dacă ai ceva neplăcut de făcut, stabilește un termen limită, oferă-ți o recompensă după aceea;
➼ cere ajutor când ai nevoie, nu ține să le faci pe toate odată și la perfecțiune;
➼ sună un prieten debordant de energie;
➼ dacă ai sentimente negative (tristețe, ran­­chiună, invidie), înlo­cu­iește-le cu emo­ții pozitive: recunoștință, iertare, empatie etc.
➼ trăiește conform propriilor valori;
➼ încurajează-te și fă-ți timp pentru tine și pentru a te bucura de viață.

Opinia specialistului

Fiecare dintre noi poate să își crească puterea naturală și să aibă mai multă energie. Formula oferită de coach-ul Talane Miedaner este simplă: elimină tot ce te secătuiește de energie: cafeaua în exces, obiceiurile proas­te de hrană și somn, depen­dențele de orice fel. Apoi învață să te protejezi de oamenii dezagreabili și remarcile lor neplăcute.

Dacă nu facem mai întâi „curățenie“ și nu ne asigurăm această fundație solidă, ne risipim energia în toate direcțiile. După ce ne asigurăm fundația, putem să începem să ne construim viața pe care o dorim. Altfel, pierdem timpul cu castele de nisip, în loc să ne ocupăm de construcția unui castel solid și trainic, adică a unei vieți de succes.

Oana Pescaru – psiholog și terapeut de familie

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Criza vârstei de mijloc. Cum faci fata si ceva sfaturi bune

Next:

Ai personalitate? Ce tip? Fa un test si afla!

You may also like

Post a new comment