Tatuajul cu henna, eleganță orientală

25 July of 2018

Marocul… lumea aromelor, culorilor, dansului unduit, mâncărurilor îmbietoare, tradițiilor fascinante antice, care rezistă de mii de ani. 
Una dintre ele este arta cu henna, practicată de mii de ani.

Această tradiție a fost transmisă din mamă în fiică, pe cale orală. Atât modelele, cât și rețetele preparării pastei de henna au fost diferite de la o zonă la alta. Însă abia în anii ’90 arta cu henna, denumită și mehendi, a devenit un trend în Statele Unite ale Americii, apoi în toată Europa, iar popularitatea ei nu a contenit să crească. 
Chiar și în ziua de astăzi oameni din întreaga lume sunt fascinați 
de această artă unică.

Farmec mistic

Nimeni nu știe care a fost prima femeie care și-a făcut un tatuaj cu henna sau când arta a devenit 
sacră (mumiile din Egiptul antic erau pictate cu henna), semnul bunăstării (în urmă cu 5000 de ani, numai femeile cu stare puteau folosi henna) și simbol al frumuseții feminine. 
În acest context, substanța a fost 
una dintre primele cosmetice 
utilizate în lume.

Mai mult sau mai puțin acoperite, femeile musulmane au apelat din cele mai vechi timpuri la una dintre cele mai frumoase bijuterii: 
modele uimitoare cu henna pe mâini și pe picioare.

În Maroc, henna este un simbol al transformării. Unele comunități cred încă în puterea ei magică și o poartă pe mâini ca talisman, fiind protectoare de cele rele.

Tradiții și modă

Henna se folosește în special de către viitoarele mirese care, înainte cu câteva zile de nuntă, își fac cele mai minuțioase modele pe mâini. Se spune că henna, cu cât va fi mai neagră și va ține mai mult, cu atât soacra/soțul o va iubi mai tare – credința diferă în funcție de regiune.

Însă oricine își poate face astăzi un astfel de tatuaj. Mai ales dacă ai ocazia să te plimbi prin fascinanta piață Jemaa-el Fnaa din 
Marrakech, nu ai cum să ratezi această experiență. După aplicarea pastei de henna pe piele, se lasă să se usuce minumum trei ore, timp în care pigmentul intră în piele. După uscare, se îndepărtează excesul de henna, ori pe uscat, ori cu ulei de măsline. Niciodată nu-l îndepărta cu apă, o să te pătezi! Apoi, este bine să se evite contactul cu apa încă 2-3 ore. Culoarea va continua să se închidă în următoarea zi.

Pasta pentru pictură se obține din planta pe nume Lawsonia inermis. Frunzele ei sunt uscate, apoi pisate până se transformă în pudră. Cu ajutorul uleiului de eucalipt și al sucului de lămâie, se obține pasta magică.

Tipuri de henna

Când ajungi în Maroc, sigur o să vrei să ai cel mai frumos model cu henna pe mâinile tale. Așa că trebuie să știi că există mai multe tipuri de henna, în funcție de care depind atât culoarea, cât și durata tatuajului.

  • Henna galbenă sau „henna de o zi” are o culoare ușor spre portocaliu și se ia dacă te speli de 3-4 ori pe mâini. Este indicat ca primul model să-l faci cu acest tip de henna, ca să testezi și dacă ai vreo reacție alergică.
  • Henna maro – de la cărămiziu până la maro închis, este un tip de henna ce rezistă pe piele între patru și zece zile, în funcție de concentrația pigmentului pe care îl conține.
  • Henna neagră e cea mai căutată, deoarece arată cel mai bine pe piele și ține cel mai mult, chiar și trei, patru săptămâni. Dezavantajul este că provoacă mai multe reacții alergice, deoarece nu este 100% naturală, având aditivi, uneori toxici, pentru 
un negru mai intens 
care să reziste mai 
mult pe piele.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Secrete de frumusețe din țările reci

Next:

Interviu fulger cu Aurelian Rash – colorist si hairstylist

You may also like

Post a new comment