Minunea din inima Transilvaniei.
Un oraș ce atrage prin multiculturalitate, situat pe cursul superior al râului Mureș, numit Ujvasar de către secui și Neumarkt de către sașii din România, Târgu Mureș se desfășoară pe ambele maluri ale celebrului râu cu același nume.
Atracțiile orașului
Important nod rutier în zona de podiș a Transilvaniei, orașul Târgu Mureș oferă multiple opțiuni de călătorie, destinații de sezon și trasee montane celor care ajung să viziteze aceste meleaguri. De aici se poate ajunge în Munții Călimani sau în cei ai Gurghiului, la peste 1000 de metri altitudine, în celebrele stațiuni balneoclimaterice Băile Tușnad și Sovata sau în rezervațiile naturale situate pe Valea Mureșului, cum ar fi Cheile Bicazului, precum și în Pădurea Mociar. Orașul încântă și reține atenția vizitatorilor prin numeroasele atracții turistice.
Centrul orașului se mândrește cu Piața Centrală, numită a Trandafirilor, datorită florilor multicolore și frumos mirositoare ce împodobesc zona pe parcursul întregului sezon cald. În cadrul urbei pot fi admirate creații arhitectonice construite în stil neoclasic, baroc sau renascentist, precum Palatul Culturii, cel al Prefecturii sau al Primăriei.
În Palatul Culturii sunt găzduite Galeriile Uniunii Artiștilor Plastici, Biblioteca Județeană, Expozițiile Muzeelor de Istorie și Artă și Filarmonica de Stat. Importante case memoriale, muzee și biblioteci sunt dovezi ale semnificativului potențial turistic cultural dezvoltat de întreaga comunitate târgmureșeană.
Grădina zoologică
Plasat în punctul cel mai înalt al orașului, Platoul Cornești oferă o superbă panoramă asupra întregii urbe și a văii Mureșului. Aici a fost înființată, la începutul anilor ’60, a doua grădină zoologică din țară, ca mărime.
Începând cu o donație de 10 exemplare (lupi, mistreți, urși), grădina s‑a extins la o suprafață ce măsoară în prezent aproximativ 20 de hectare și un număr de peste 120 de specii de animale. Complexul de Agrement și Sport „Mureșul“ oferă, în cadrul unui parc construit în jurul unui lac artificial de acumulare pe Mureș, cinci bazine de dimensiuni și adâncimi diferite, destinate atât înotului, cât și închirierii de ambarcațiuni. De asemenea, în perioada sezonului estival au loc în incinta complexului concursuri de tenis, volei sau fotbal, precum și spectacole de muzică sau de teatru în aer liber.
Bătrâna cetate
O primă fortăreață a fost înălțată în anul 1492 pe locul în care voievodul Transilvaniei finaliza la mijlocul secolului al XVII‑lea ridicarea actualei cetăți. Aici au loc, în fiecare an, importante manifestări culturale.
Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
07 Sep
Transfăgărășan – Serpentine tot mai aproape de cer
CălătoriiFantastica șosea alpină, cu tunelurile, viaductele și serpentinele sale, atrage anual zeci de mii de ...
-
20 Aug
Orașul Predeal – Vacanța clasică pe Valea Prahovei
CălătoriiUn concediu în Predeal nu poate fi decât unul reușit Pentru bucureșteni, Predealul este o ...
-
20 Dec
Sărbătorind iarna în Baia Mare
CălătoriiCel mai important centru urban din nord-vestul României, atestat în urmă cu aproape 7 secole ...
-
15 May
Tismana, pe plaiuri gorjene
CălătoriiO bijuterie arhitecturală de secol XVI întâmpină turiștii, în ținutul împădurit al Valahiei de altădată… ...