Târgul de pe Mureș

07 January of 2010

Minunea din inima Transilvaniei.

Foto: Hepta

Un oraș ce atrage prin multiculturalitate, situat pe cursul superior al râului Mureș, numit Ujvasar de către secui și Neumarkt de către sașii din România, Târgu Mureș se des­fășoară pe ambele maluri ale celebrului râu cu același nume.

Atracțiile orașului
Important nod rutier în zona de podiș a Transilvaniei, orașul Târgu Mureș oferă multiple opți­uni de călătorie, destinații de sezon și trasee montane celor care ajung să viziteze aceste meleaguri. De aici se poate ajunge în Munții Călimani sau în cei ai Gurghiului, la peste 1000 de metri altitudine, în celebrele stațiuni balneoclimaterice Băile Tușnad și Sovata sau în rezervațiile naturale situate pe Valea Mureșului, cum ar fi Cheile Bicazului, precum și în Pădurea Mociar. Orașul încântă și reține aten­­ția vizitatorilor prin numeroasele atrac­­ții turistice.
Centrul ora­șului se mân­dreș­te cu Piața Centrală, numită a Trandafirilor, datorită florilor multicolore și frumos mirositoare ce împodobesc zo­na pe parcursul întregului sezon cald. În cadrul urbei pot fi admirate creații arhitectonice construite în stil neoclasic, baroc sau renascentist, precum Palatul Culturii, cel al Prefecturii sau al Primăriei.
În Palatul Culturii sunt găzduite Galeriile Uniunii Ar­tiș­tilor Plastici, Biblioteca Jude­țeană, Expozițiile Muzeelor de Istorie și Artă și Filarmonica de Stat. Importante case memoriale, muzee și biblioteci sunt dovezi ale semnificativului potențial turistic cultural dezvoltat de întreaga comunitate târgmure­șeană.

Grădina zoologică
Plasat în punctul cel mai înalt al orașului, Platoul Cornești ofe­ră o superbă panoramă asu­­­pra întregii urbe și a văii Mureșului. Aici a fost în­fiin­țată, la începutul anilor ’60, a doua grădină zoologică din țară, ca mărime.
Începând cu o donație de 10 exemplare (lupi, mistreți, urși), grădina s‑a extins la o suprafață ce măsoară în prezent aproximativ 20 de hectare și un număr de peste 120 de specii de animale. Complexul de Agrement și Sport „Mu­reșul“ oferă, în cadrul unui parc construit în jurul unui lac artificial de acumulare pe Mu­reș, cinci bazine de dimensiuni și adâncimi diferite, destinate atât înotului, cât și închirierii de ambarcațiuni. De ase­menea, în perioada sezonului estival au loc în incinta complexului concursuri de tenis, volei sau fotbal, precum și spectacole de muzică sau de teatru în aer liber.

Bătrâna cetate
O primă fortăreață a fost înălțată în anul 1492 pe locul în care voievodul Transilvaniei finaliza la mijlocul secolului al XVII‑lea ridicarea actualei cetăți. Aici au loc, în fiecare an, importante manifestări culturale.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Valea Oltului, basm și realitate

Next:

Costinești, stațiunea tineretului

You may also like

Post a new comment