O stațiune mică și cochetă, situată la 800m altitudine și la 10 km distanță de Barajul Bicaz, apreciată în special datorită caracterului său balneoclimateric, Durău este o destinație recomandată celor care doresc să urmeze traatamente de recuperare în cazul anemiei, a stărilor de slăbiciune sau a nevrozelor astenice. Climatul tonic subalpin, atmosfera ozonată și aerul curat, fără alergeni, reprezintă principalii factori naturali de cură.
Din stațiunea Durău există posibilitatea efectuării unor trasee alpine spre crestele munților înconjurători (Toaca, Ocolașul Mare), a unor drumeții spre mănăstirile aflate în apropiere sau a unor excursii la Lacul Roșu, Lacul Izvorul Muntelui, rezevația naturală Ceahlău și la frumoasa Cascadă Duruitoarea. Situată la circa două ore distanță de mers pe jos de stațiunea Durău, Cascada Duruitoarea este formată pe pârâul Rupturii, la o altitudine de 1.200 metri, având o cădere de 30 metri și remarcându-se ca una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale Parcului Național Ceahlău.
Mănăstirea Durău
Important monument de arhitectură religioasă, al cărui interior a fost pictat de celebrul Nicolae Tonitza și ucenicul său Corneliu Baba, între anii 1935 și 1937, Mănăstirea Durău a fost întemeiată pe locul unui mai vechi schit de maici, existent pe aceste meleaguri încă de la începutul secolului al XVII-lea. Turnul-clopotniță, o construcție masivă, pătrată, cu trei nivele, găzduiește la primul etaj o expoziție permanentă de artă religioasă.
O stațiune plină de farmec, la granița istorică dintre Moldova și Transilvania, Durău a atras personalități ale culturii și literaturii române, precum Alexandru Vlahuță, Barbu Delavrancea, Emil Gârleanu sau Mihail Sadoveanu, cu toții apreciind căldura și liniștea minunatelor locuri, petrecând astfel clipe de neuitat în mijlocul naturii.
- Brașov, cetatea dintre munți
- Parcul Natural Bucegi – vraja muntelui
- Alpinism în Făgăraș – maiestuos, impunător, provocator…
- Periplu la Nămăiești și la Corbii de Piatră
Text: Cristi Niculescu
Foto: www.cristiniculescu.com
Comments

Previous:
Natură și spiritualitate: Mănăstirea Prislop

Next:
Mănăstirea Tismana și Cheile Sohodolului
You may also like
-
06 Jan
Delta Dunării, raiul din stufăriș
CălătoriiAlbastrul pur al Dunării pare a se uni la linia orizontului cu cerul limpede de ...
-
09 Aug
Dobrovăț – ultima ctitorie a lui Ștefan cel Mare
CălătoriiUn splendid obiectiv istoric, cultural și religios al județului Iași Ansamblul Mănăstirii Dobrovăț, alcătuit din ...
-
27 Jan
Satu Mare – Reper turistic al Țării Oașului
CălătoriiUșor de parcurs, Satu Mare grupează principalele sale opere arhitecturale în centrul vechi al orașului. ...
-
28 Jan
Veliko Târnovo
CălătoriiUna dintre cele mai bine păstrate cetăți medievale din estul Europei, la nici 200 km ...