Supraoamenii care sperie somnul

17 February of 2016

În anii adolescenței sale, când nu-i mai ajungea ziua pentru câte ar fi vrut să citească și să asimileze, Mircea Eliade și-a alcătuit un program strict de restricționare a somnului, reușind să doarmă numai 2-3 ore pe noapte. Timpul câștigat și stările obținute au fost importante pentru creația sa. Dar experimentul cu somnul a fost întrerupt la un moment dat și se pare că nu sunt mulți doritori să-l reia.

Inventatorul american Buckminster Fuller propune în anii 1940 un model cu numai 20 de minute de somn repartizate de 6 ori pe zi, în rest veghe – însă nici el nu-l urmează conștiincios. În 1996, disperată de pastilele de somn, plictisită de toate ritualurile psihologice propuse pentru a-i controla insomnia rebelâ, studenta americană la filosofie Marie Staver decide să treacă la un model de somn foarte asemănător cu cel propus de inventator. Cooptează în experiment o prietenă, deloc insomniacă, și amândouă trec la acest program.

După 2 săptămâni de groază, cu fluctuații metabolice de la atacuri de foame la totală inapetență, constipație, dureri de ochi și o stare mentală permanentă de dezorientare, cele două fete s-au trezit! Oboseala, durerile, dorința de somn dispăruseră, lăsând în urmă o eficiență și o vioiciune cu adevărat supraomenești… Au numit programul Uberman (de la Supraomul lui Nietzsche) și l-au relatat pe internet.

După 2 ani însă au fost nevoite să abandoneze și ele acest program, din cauza joburilor. Între timp pe internet comunitatea amatorilor de “somn polifazic” progresa. Un astfel de internaut a convins-o pe Marie de eficiența unei alte scheme de somn polifazic, mai ușor de adaptat stilului de viață comun. Programul Everyman presupune un somn de noapte de 4 ore și două etape de somn scurt de câte 20 minute repartizate de-a lungul zilei. Aceasta este acum cea mai răspândită schemă de somn polifazic și capătă din ce în ce mai mulți adepți…. dar și adversari.

Aceștia, numeroși medici, afirmă că deprivarea de somn are efecte dramatice la nivelul sănătății fizice, imunității, dar și sănătății și integrității psihice. Ei aduc în sprijinul lor statisticile care arată că persoanele care lucrează în ture prezintă un risc de îmbolnăvire mult sporit față de cele care dorm normal – însă programul Everyman nu înseamnă privare arbitrară de somn, ca în cazul lucrului în ture, ci este un orar strict, dar liber acceptat, care se cere respectat.
Altă obiecție spune că fără să parcurgă ciclul normal de 5 faze ale somnului un om nu poate fi sănătos. Un astfel de ciclu cere cel puțin 2 ore de somn neîntrerupt și ar fi nevoie de 3 astfel de cicluri pe zi. Efectele  deprivării de somn paradoxal, deci de vise, s-ar traduce în incidențe ale inconștientului în activitatea conștientă, respectiv în confuzie mentală de toate calibrele.

Adepții programelor Uberman și Everyman admit trecerea prin astfel de experiențe, dar relatează că în etapa următoare ei reușesc să le controleze, astfel că în locul viselor obișnuite la ei încep să apară așa-numitele “vise lucide”, stări de vis în care există conștiința fapului de a visa.

Din păcate nu există date concludente despre consecințele pe care le poate avea pe termen lung un astfel de program.

Citeste si:

 

 

Articol exclusiv online
Text: Roxana Melnicu
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Scapa de depresie in zece pasi

Next:

Ce mai faci? E totul ok cu tine?

You may also like

Post a new comment