Supe exotice, pentru zile ploioase de toamnă

09 October of 2020

Supa și toamna merg perfect împreună. Intrată în categoria comfort-food, supa este un aliment complex: hidratează, hrănește, încălzește și te bine dispune. Viața este mereu mai frumoasă după ce savurezi o supa, iar dacă este și una din categoria de supe exotice, cu arome de vacanță, cu atât mai bine.

Am ales supe exotice care se pot prepară din ingrediente ușor de găsit în supermarket.

Supa de castane cu hrean

Este o supă elegantă care merită servită la o masă specială. Cantitățile sunt pentru șase porții. Servește supă în castroane, eventual cu pâine prăjită.

Ingrediente: 500 grame ciuperci, 100 grame piure simplu de castane, o rădăcina de hrean, 100 grame parmezan, un litru de supă de legume (poți folosi cuburi sau să o prepari din trei cartofi, două cepe, o țelină mică, un pastarnac și doi morcovi, tăiați în bucățele și fierți în apă cu sare, într-o oală cu capac), trei linguri de smântână, două linguri cu suc de lămâie, două cepe roșii, un cățel de usturoi, cimbru, ulei de măsline.
Preparare:
1. Curată și dă prin răzătoare hreanul. Amestecă-l cu parmezanul și cu o lingură-două de smântână plus o lingură de suc de lămâie. Potrivește de sare și piper și dă-l la frigider, acoperit.
2. Curată ciupercile și ceapă. Taie ciupercile bucățele și ceapă mărunt. Curată și toacă usturoiul.
3. Încinge puțin ulei într-o tigaie. Călește ceapă, apoi adaugă ciupercile și usturoiul. Călește-le bine, apoi adaugă piureul de castane. Lasă totul pe foc 10 minute, pentru că aromele să se combine. Desfă amestecul cu supă și transferă conținutul într-un vas încăpător. Lasă supa să dea în clocot.
4. Adaugă restul de smântână. Potrivește de sare și piper.
5. Servește supă în castroane, cu o linguriță din crema de hrean deasupa.

Supa stracciatella

Nu este neaparat una dintre cele care merita clasificarea de supe exotice, dar este inedită, foarte simplu de făcut și foarte gustoasă. Este o supă tradițională mâncată de italieni, dar nu doar de ei. Excelentă caldă, numai bună pentru începutul de toamna. Ingredientele sunt măsurate pentru șase porții.

Ingrediente: 500 grame carne de pui (pulpe, aripi) sau curcan, o ceapă mare, patru ouă, 200 grame parmezan ras (obligatoriu parmezan, pentru că altfel nu mai este stracciatella).
Preparare:
1. Pune carnea la fiert împreună cu ceapă în trei-patru litri de apă. Lasă carnea să fiarbă bine, până se desface de pe os. Scurge zeamă. Carnea o poți folosi pentru o salată cu pui sau o poți pune inapoi in sumpă tăiată în bucătțele mici. Aruncă ceapă. Zeamă de la carne (2,5-3 litri) o pui din nou pe foc. Nu pune sare!
2. Bate oualele (bine, că pentru omletă) și adaugă parmezanul ras prin răzătoarea fină. Adaugă amestecul de ouă și parmezan în supă, când această clocotește la foc mic. Amestecă continuu când adaugi ouăle și în cele câteva minute cât mai lași supă pe foc, cu țelul în formă de pară, că să nu facă cocoloașe. Abia acum potrivește de sare. Servește supă simplă, cu un strop de verdeață sau presară un fir de piper proaspăt măcinat pe deasupra. Este delicioasă!

Supa thailandeză de morcovi

Cum ajungi cu ingrediente normale, aproape banale, la una dintre cele mai bune supe exotice, despre care se poate spune că este o adevărat capodoperă culinară, afli din această rețetă. Ingredientele sunt pentru 4-5 porții.

Ingrediente: 5-6 morcovi mai mari, o ceapă mare, patru căței de usturoi, o bucată de ghimbir, cât jumătate din cel mai mare morcov pe care îl folosești la supă, o linguriță de chimen, sare, piper roșu, o foaie de dafin, trei căni cu supă de pui (neapărat), coriandru proaspăt și busuioc uscat, ulei, o lămâie, o cană de lapte de cocos, o lingură de sos de soia.
Preparare:
1. Pune la călit, cu puțin ulei, în oală în care faci supă, ceapă tăiată mărunt, usturoiul mărunțit și ghimbirul dat prin răzătoare. Călește câteva minute până ce devine transparentă ceapă. Stinge cu supă de pui.
2. Da prin răzătoarea mare morcovii. Macină o linguriță de chimen, un praf de sare, o linguriță de piper roșu și foaia de dafin, în mojar sau mașina de cafea (bine curățată înainte). Adaugă pudra de condimente în supă când începe să clocotească. În supă care clocotește pune morcovii rași. Acoperă și lasă să fiarbă 15-20 de minunte la foc mic.
3. Adaugă laptele de cocos, lasă supă să ajungă din nou la fierbere și dă-o deoparte. Strecoară supă, iar conținutul și jumătate din zeamă, pune-le în blender și transformă-le în crema. Combină crema cu restul de supă.
4. Adaugă o lingură de sos de soia. Las-o să dea un clocot și pune coriandrul proaspăt, puțin busuioc și suc de lămâie. Servește supă fierbinte cu pâine proaspătă și ardei iute verde.

Supa chinezească de porumb

Este una dintre cele mai populare supe chinezești și poate fi servită în mai multe variante. Baza acestei supe: oul și porumbul. O găsești în restaurantele chinezești sub numele de “egg drop soup” și este o supă dulce.

Ingrediente: trei pulpe de pui, un morcov, două cepe, două cutii cu boabe fierte de porumb dulce, o cutie mică de mazăre boabe, un ardei roșu (eventual iute), 4 ouă, o legătură de ceapă verde, 4 linguri cu zahăr brun, o lingură cu mălai, două linguri de făină albă, sare, piper, o lingură de oțet balsamic, ulei de porumb.
Preparare:
1. Taie pulpele de pui în două, elimina pielea și pune-le la fiert cu trei litri de apă, ceapă și morcovul întregi. Adună bine spumă. Când carnea a fiert, scoate-o din supă. Strecoară zeamă, aruncă ceapă și păstrează morcovul.
2. Scoate carnea de pe os și tăi-o în bucățele mici și adaugă-le în supă strecurată. Potrivește gustul de sare și pune piper. Pune supă din nou pe foc, iar când fierbe, adaugă boabele de porumb și pe cele de mazăre, după ce le-ai trecut sub un jet de apă și lasă totul să fiarbă împreună la foc mic, 15 minute.
3. În timpul acesta, toacă ardeiul bucățele și călește-l în puțin ulei, apoi stinge-l cu o lingură de oțet balsamic. Toacă foarte mărunt ceapă verde. Adaugă ardeiul călit și ceapă crudă în supă de porumb. Taie morcovul fiert în felii și adaugă-l în supă.
4. Amestecă făină de porumb cu făină albă și cu zahărul. Omogenizează totul cu apă, până devine de consistentă unei smântâni subțiri. Adaugă în supă care clocotește amestecul, în timp ce agiți supa. Lasă-o să fiarbă câteva minute la foc mic și da-o deoparte. Se va îngroșa puțin.
5. Într-un castron, amestecă ouăle (nu le bate că să nu facă spumă), apoi adaugă-le în supă dată deoparte. Servește supă fierbinte.

Citeste si: Cum pregătești supa perfectă

Text: Otilia Ignat, sursa foto: unsplash

Comments

comments

Verdeturi, menta, cimpbru, plante aromatice in ghivece

Previous:

Verdețuri pe care trebuie să le folosești când gătești

biscuiti, prajituri pe o tava argintie

Next:

Biscuiți de casă. Trei rețete

You may also like

Post a new comment