Suntem părinți buni? Luăm decizii in interesul copilului?

06 July of 2020

Suntem părinți buni dacă luam decizii în interesul copilului. Asta nu înseamnă că părinții sunt perfecți (și nici copiii). Succesul parental nu înseamnă atingerea perfecțiunii, ci mai degrabă stabilirea unor standarde pentru noi înșine și apoi pentru copii și, bineînțeles învățarea abilităților bune de parenting. Tu la câte din cele de mai jos te încadrezi?

1: Ești un model sau exemplu bun
Nu-i spune copilului tău ce vrei facă. Arată-i! Omul învață cel mai bine prin imitație. Suntem programați genetic pentru a copia acțiunile altor persoane, pentru a le înțelege și pentru a le încorpora în propriile noastre acțiuni. Asta trebuie să facă și părinții. Copiii, în special, urmăresc cu atenție tot ceea ce fac părinții lor. Respectă-ți copilul, arată-i comportamentul și atitudinea pozitivă, dă dovadă de empatie față de emoția copilului, iar acesta va urma exemplul.

2: Nu te feri să arăți iubire
Nu există niciun fel de a-ți iubi prea mult copilul. Iubirea nu îi strică. Numai ceea ce alegi să faci (sau să dai) în numele iubirii poate induce în eroare copilul: lucruri precum indulgență materială, clemență, așteptare scăzută și supra-protecție. Când aceste lucruri sunt date în locul iubirii adevărate, atunci vei avea un copil răsfățat. Iubirea copilului tău înseamnă îmbrățișări, să petreci timp cu el și să asculți serios problemele pe care le are.

3: Practică un parenting pozitiv
Bebelușii se nasc cu aproximativ 100 de miliarde de celule cerebrale (neuroni) cu conexiuni relativ puține. Aceste conexiuni ne creează gândurile, ne conduc acțiunile, ne modelează personalitățile și determină practic cine suntem. Acestea sunt create, întărite și „sculptate” prin experiențe de-a lungul vieții noastre. Oferă-i copilului experiențe pozitive și el va avea capacitatea de a experimenta el însuși experiențe pozitive. Oferă-i copilului experiențe negative și el nu va avea parte de acea dezvoltare necesară pentru a înflori. A fi un părinte bun înseamnă că trebuie să-ți înveți copilul ceea ce este corect și ceea ce nu este. Stabilirea limitelor și consecvența sunt cheile unei bune discipline. Fii ferm atunci când aplici aceste reguli.

4: Fii sprijinul copilul tău
Copilul trebuie să știe că vei fi întotdeauna acolo pentru el, răspunzând semnalelor lui și fiind atent la nevoile acestuia. Sprijină-l și acceptă-ți copilul ca individ.

5: Comunică
Majoritatea dintre noi știm deja importanța comunicării. Vorbește cu copilul tău si ascultă-l cu atenție. Păstrând o linie deschisă de comunicare, vei avea o relație mai bună cu copilul, iar acesta va veni la tine atunci când va apărea o problemă.

6: Gândește-te și la tine
Părinții au nevoie și de alinare. Fii atent la propria ta stare de bine. De multe ori, lucruri precum sănătatea proprie sau sănătatea căsătoriei dvs. sunt păstrate în spate atunci când se naște un copil. Dacă nu le acorzi atenție, acestea vor deveni probleme mai mari în drum.

7: Spune NU violenței
Fără îndoială, pentru unii părinți, o palmă la fund poate aduce mulțumire pe termen scurt. Cu toate acestea, această metodă nu-l învață pe copil să fie corect. Îl învață doar să se teamă de consecințele externe. Copilul este apoi motivat să evite să fie prins. Copiii care sunt loviți sunt mai predispuși la lupte cu alți copii. Au mai multe șanse să devină bătăuși și să folosească agresiunea verbală / fizică pentru a rezolva litigiile. Mai târziu în viață, acestea sunt, de asemenea, mai susceptibile să conducă la delincvență și comportament antisocial.

Citeste si: 10 reguli fundamentale pentru parinti

Articol exclusiv online, text: Ada Oprea, sursa foto: unsplash.com

 

 

Comments

comments

divort, cuplu cu probleme

Previous:

Cum e mai bine? Căsnicie sau divorț de dragul copiilor

cuplu care bea cafea, cafea neagra, cafea cu lapte, terapie de cuplu

Next:

Terapia de cuplu sau de ce este bine să mergi cu relația la doctor

You may also like

Post a new comment