Sunete tămăduitoare – rezonanțe magice

06 November of 2015

Un proverb indian spune așa: „Nada Brahma – lumea este sunet.“ Este ceea ce șamanii, preoții și vindecătoarele au știut dintotdeauna: ascultarea este un proces unitar. Intră în rezonanță nu numai urechea și timpanul, ci și corpul nostru în ansamblu, organele și fiecare celulă în parte.

Fiecare sunet are un efect diferit asupra noastră: unele sunt liniștitoare, altele stimulante sau iritante.

Percuția ca terapie
Tobele ritmice ale indienilor și sunetul profund al cornului aborigenilor australieni sunt binecunoscute în lume, ambele fiind și astăzi folosite drept metode pentru a intra într-o stare de transă.
„Sunetul ritmic ale tobei satisface nevoi arhaice“, spune profesorul Eckart Altenmüller de la Institutul de Fiziologie a Muzicii din Hanovra. Însăși prima impresie senzorială pe care o avem în viață este marcată de ritm: începând cu cea de a 21-a săptămână de viață intrauterină fătul aude bătăile inimii mamei sale.

Citeste si: Atât de aproape de fericire!

Percuția terapeutică dizolvă blocajele energetice și modelele negative de gândire, servește la relaxare și armonizare.

Sunetele ca masaj
Un efect terapeutic este atribuit bolurilor tibetane și muzicii indiene, cu gongurile, chimvalele și sitarul.

Cu ajutorul unei terapii prin sunet se ajunge de cele mai multe ori la o stare meditativă: când ne transpunem într-o stare de relaxare cu ajuto-rul sunetelor și armoniilor, efectul se răsfrânge asupra întregului corp, suflet și spirit. Principalele centre energetice ale corpului, chakrele, sunt stimulate sau relaxate de sunete. Tensiunile și blocajele energetice dispar, iar căldura este condusă în întregul corp.

Murmurul propriu aduce vitalitatea.
Este uimitor cum propria noastră voce poate să ne pună în rezonanță cu ceva din interiorul nostru: este vorba despre murmurul unei melodii în surdină sau de recitarea mantrelor. Cea mai cunoscută este, desigur, mantra „om”, care simbolizează sunetul primordial din care a fost creat Universul.

Citeste si: Învață-l să respecte alte tradiții culturale

Iată un exercițiu simplu: stând în picioare îngânăm un „u“ profund, care este asociat picioarelor și bazinului. „O“ ține de abdomen, „a“ de inimă și „e“ de gât – pe acestea le vocalizăm pe tonuri din ce în ce mai înalte, culminând cu „i“, care este sunetul capului. În timp ce emitem sunetele ne concentrăm intens asupra centrilor energetici – până ce se instalează sentimentul că întregul corp intră în rezonanță.

Comments

comments

Previous:

Vocea interioara, povestitorul din capul nostru

Next:

10 pasi pentru un psihic puternic

You may also like

Post a new comment