Strugurii și marile lor beneficii pentru sănătate

05 August of 2020

Strugurii au diferite culori și forme. Există struguri roșii, verzi și purpurii, struguri fără semințe, gem de struguri și suc de struguri, stafide, ca să nu mai vorbim de vin. Aproximativ acum 8.000 de ani în urmă, oamenii au cultivat pentru prima dată viță de vie în zona Orientul Mijlociu. Astăzi, 72 de milioane de tone de struguri sunt cultivate în fiecare an în toată lumea, în mare parte pentru a produce vin. Elementele nutritive din struguri oferă o serie de posibile beneficii pentru sănătate.

Strugurii, și în special strugurii roșii, conțin resveratrol, un compus care poate avea diverse beneficii pentru sănătate. O dietă bogată în fructe și legume a fost legată de un risc redus de producere a diferitelor afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet, cancer și obezitate. Ca și alte fructe și legume, strugurii sunt o sursă bună de fibre și apă. Iată câteva dintre modalitățile prin care nutrienții din struguri pot stimula sănătatea.

Sănătatea inimii
Studiile au indicat că quercetina și resveratrolul pot reduce riscul de arteroscleroză și pot proteja împotriva daunelor cauzate de colesterol. Se crede că polifenolii din struguri au acțiuni antioxidante, de reducere a lipidelor, și antiinflamatorii care pot contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Strugurii conțin fibre și potasiu, ambele sprijinind sănătatea inimii. Un aport ridicat de potasiu a fost asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral, protecție împotriva pierderii de masă musculară și conservarea densității minerale osoase.

Tensiunea arteria
Creșterea aportului de potasiu poate contribui la reducerea efectelor negative ale sodiului în exces din dietă. De asemenea, fibrele din struguri sunt importante pentru menținerea unui sistem cardiovascular sănătos, incluzând sănătatea inimii și tensiunea arterială.

Constipație
Strugurii conțin apă și fibre. Acestea pot ajuta persoanele să rămână hidratate, să mențină mișcările intestinale regulate și să reducă riscul de constipație.

Alergii
Datorită efectelor antiinflamatorii ale quercetinei, unii sugerează că consumul de struguri poate ajuta la ameliorarea simptomelor alergiilor, inclusiv a nasului curgător sau a ochilor înlăcrimați.

Diabet
În 2013, rezultatele unui studiu a sugerat că anumite fructe, dar nu sucuri, pot reduce riscul de diabet de tip 2 la adulți. În timpul studiului, care a implicat 187.382 de participanți și a durat 22 de ani, 6,5% dintre participanți au dezvoltat diabet. Cu toate acestea, cei care au consumat trei porții pe săptămână de afine, struguri, stafide, mere sau pere au avut un risc cu 7% mai mic de diabet tip 2 în comparație cu cei care nu au făcut-o. Nivelul relativ ridicat de zahăr găsit în struguri îi determină pe unii să întrebe dacă sunt totuși buni pentru persoanele cu diabet. Cu toate acestea, Asociatia Americană a Diabetului încurajează oamenii să consume struguri și alte fructe, atât timp cât cantitatea de carbohidrați este socotită ca parte a planului lor de masă.

Sănătatea ochilor
Strugurii conțin luteină și zeaxantină, care pot ajuta la menținerea sănătății ochilor. Se crede că neutralizează moleculele instabile cunoscute sub numele de radicali liberi. În acest fel, acestea pot reduce stresul oxidativ și deteriorarea retinei și pot ajuta la prevenirea cataractei și a altor afecțiuni.

Acnee
Rezultatele unui studiu publicat în revista Dermatology and Therapy susține că resveratrolul ar putea ajuta la tratarea acneei, mai ales dacă este utilizat cu peroxid de benzoil ca tratament topic.

Citeste si: Deliciile de pe balcon: legume și fructe

Sursa foto: unsplash.com/ Text: Ada Oprea

Comments

comments

prune, vas cu prune, prunele

Previous:

Prune. Care sunt beneficiile fructelor pentru sănătate?

bauturi detox, bauturi pentru dieta, suc verde

Next:

Băuturi detox pentru a pierde în greutate

You may also like

Post a new comment