Stresul – factor emoțional bogat în beneficii

20 August of 2018

Din cele mai vechi timpuri, stresul a fost perceput ca fiind un lucru negativ care îți influențează viața în cele mai negre moduri posibile. Nu poți spune că îți este bine atunci când te lovește stresul, dar cu siguranță nu știai că stresul aduce și beneficii.

Toată lumea știe deja că de stres, oricât de greu ar părea de dus în spate, nu poți scăpa atunci când îți dorești mai mult. Vrei, nu vrei, trebuie să înveți să trăiești cu el și, ca din fiecare rău, poți să culegi și ceva bun. Află, deci, că stresul vine la pachet cu… beneficii!

Te motivează

Oricât de greu este de crezut, stresul este un factor care te motivează să duci la bun sfârșit anumite sarcini. Așa se face că, atunci când ai de-a face cu termene-limită, poți fi mai eficient și mai prudent.

Tine departe racelile si gripa

Putin stres este de ajutor in a revigora sistemul imunitar, pentru a lupta cu virusurile si bacteriile, din moment ce glandele care regleaza stresul, adrenale, au rol si in echilibrarea imunitatii. Daca esti expus insa unui nivel de stres ridicat pentru mai mult de cateva ore, atunci glandele adrenale pot fi suprasolicitate, astfel ca devii mai vulnerabil la boli.

Accelereaza recuperarea dupa o interventie chirurgicala

Ideea de a “ajunge la cutit” este stresanta, dar stresul pe termen scurt generat de o interventie chirurgicala poate lucra in favoarea ta, ajutandu-te sa te vindeci mai repede.  In lumea animala, ranile apar de regula dupa situatii stresante, cum ar fi dupa o urmarire ori confruntare. Iar hormonii rezultati in urma stresului pe termen scurt incep sa lucreze in corp, in anticiparea unui pericol iminent, cum ar fi o muscatura, pregatind astfel organismul pentru o vindecare mai rapida. Acest lucru este realizat prin declansarea eliberarii celulelor imunitare in sange si directionarea lor unde are corpul nevoie pentru vindecare, cum ar fi la piele si la nodulii limfatici.

Te poate ajuta sa socializezi

Stresul pe termen scurt te poate motiva sa cauti compania oamenilor, ceea ce poate fi de folos in depresie, spre exemplu. Despre stresul pe termen scurt s-a aratat ca mareste nivelul de oxitocina din corp, cunoscut si ca hormonul relatiilor afective.

Face vaccinurile mai eficiente

Persoanele care sunt stresate atunci cand aud de ace de seringa ar putea avea parte de un beneficiu in urma acestei crispari, efectele vaccinului durand mai mult. Potrivit unui studiu, soarecii care au fost stresati inainte de a li se face o imunizare au avut parte de un raspuns imunitar bun timp de noua luni, o perioada lunga pentru soareci, comparativ cu cei care nu fusesera stresati.

Imbunatateste memoria

Daca ti s-a intamplat sa simti ca mintea ta a fost mult mai limpede si mai ascutita intr-o situatie stresanta, stresul a facut ca asta sa fie posibil. In timp ce unele studii au legat stresul cronic de maladia Alzheimer, despre stresul acut, pe termen scurt, s-a aratat ca imbunatateste memoria.

Ar putea lupta cu cancerul

Desi, din nou, stresul cronic, care te tine treaz noaptea, slabeste sistemul imunitar, ducand la aparitia unor boli, cel pe termen scurt ar putea ajuta organismul sa lupte cu cancerul de piele.  Conform unui studiu, dintre soarecii expusi la raze ultraviolete cauzatoare de cancer timp de 10 saptamani, cei supusi si unor conditii care induceau stresul (cum ar fi sa fie tinuti captivi in tuburi de plastic ventilate) au avut in final mai putine tumori decat ceilalti.

Poate stimula rezistenta

Dupa ce mai multi psihologi au chestionat circa 2.400 de persoane in legatura cu incercarile grele prin care trecusera – cum ar fi divorturi, dezastre naturale sau pierderea cuiva drag – , acestia au descoperit ca cei care avusesera parte de astfel de experiente erau mai rezistenti in general decat cei care avusesera o viata mai linistita.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Trei terapii de care vă puteţi bucura gratis la mare

Next:

Remedii pentru durerile de spate

You may also like

Post a new comment