Strategii antidepresive – Dacă îți imaginezi că vom vorbi despre lucruri precum „sesiune de shopping“, „sport sau dans”, „perdele luminoase” sau „schimbarea decorului casei și a fengshuiului“, nu greșești prea mult! Dar nu despre ele va fi vorba, ci despre strategii generice inspirate de însăși funcționarea creierului.
Cel mai bun lucru pe care-l putem face împotriva depresiei este să nu o lăsăm să se instaleze. Dacă vedem depresia ca pe un mod păgubos de a gestiona o situație la nivel psihologic, este bine să știm că noile cercetări neuroștiințifice arată că aceste strategii încep la nivel cerebral. Conform cercetătorului californian Alex Korb, vestea cea bună este că există contrastrategii psihologice care se împotrivesc cuplării circuitelor cerebrale aducătoare de depresie.
1 Una dintre cele mai eficiente dintre aceste strategii este activarea sentimentului natural de recunoștință: când ceva nu merge în viața noastră, începe să ne nemulțumească și să ne îngrijoreze, putem face imediat apel la acele lucruri, acei oameni și acele instanțe cărora le suntem recunoscători. Gândul recunoștinței (care poate lua forme variate, de la o rugăciune de mulțumire până la un gând bun adresat unei persoane dragi) activează serotonina, care împiedică instalarea proceselor cerebrale păgubitoare și depresive despre care aminteam mai sus.
2 Aruncă-i demonului în față numele său și te va lăsa în pace! Această străveche învățătură magică ar putea decurge chiar dintr-o profundă înțelegere a mecanismelor interne ale depresiei: învață să recunoști semnele frustrării, să mărturișești ce te supără și să-i spui pe nume. În felul acesta, nu te vor mai potopi sentimentele negative care constituie solul fertil pe care crește depresia.
3 Abate atenția creierului de la oceanul de frustrare care-l pândește, luând o decizie chiar în acest sens. Alege activ ce merită îngrijorarea ta și ce eventual ai fi în măsură să rezolvi, în detrimentul a ceea ce știi deja că nu depinde nici de tine și nici de cineva căruia i te-ai putea adresa. Sau invers. Pentru creier nu contează foarte mult ce anume decizi, ci tocmai faptul că ai luat o decizie activă care a blocat mecanismele cerebrale producătoare de depresie.
4 Cere și oferă o mângâiere la modul cel mai concret și fizic! La nivel cerebral, nimic nu este mai eficicient în a bloca activarea mecanismelor producătoare de depresie decât o descărcare de oxitocină, hormonul tandreței, cel care liniștește, hormonul tipic relației mamă-copil. O simplă atingere tandră e de natură să facă minuni: când te pândește depresia, cere mângâieri, îmbrățișări, găsește pe cineva care să te țină de mână. Dacă nu găsești o persoană, la fel de (sau chiar mai)eficientă este compania unui animal. În mod frecvent, pisicile detectează ele însele astfel de momente și își fac simțită prezența imediat pentru a te consola cu blănița lor moale și pufoasă.
Citeste si:
- Scapa de depresie in zece pasi
- 5 sfaturi practice ca sa scapi de depresie în mod natural
- Macesele, medicament natural exceptional
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
07 Jun
Cum să îți amenajezi un loc de relaxare în grădină
Casa și grădinaO grădină frumos amenajată, în care te poți recrea la finalul unei zile pline, nu ...
-
04 Dec
Previziuni astrale pentru anul 2020. Un an magic pentru cateva zodii!
HoroscopAnul 2020 este un moment de inceput pentru toate zodiile. Incepe un nou deceniu, incepe ...
-
15 Jan
Cumpărături de sărbători: Topul preferințelor celor care iau cu asalt magazinele
LifestyleSărbătorile, de orice natură ar fi ele, reprezintă una dintre celee mai frumoase perioade ale ...
-
19 Mar
Cum să scapi de mucegai în 4 pași simpli
Casa și grădinaSe formează în spațiile umede, de obicei în sezonul rece, este inestetic și nesănătos. Mucegaiul ...