Stimuleaza-ti metabolismul pentru o silueta de vis

26 April of 2017

Ca să te menții în formă și să-ți păstrezi silueta trebuie să adopți o alimentație corectă și să faci exerciții fizice. În același timp însă ai încă un aliat care te poate ajuta să arzi mai multe calorii: metabolismul

Metabolismul este acea activitate bio­chimică prin care organismul nos­tru transformă în ener­gie alimentele pe care le mâncăm. Acest proces, denumit și metabolism total, funcționează 24 de ore din 24. El este responsabil de câte calorii „cheltuim” în fiecare zi. Femeile cu vârsta cuprinsă în­tre 20 și 50 de ani au nevoie, în medie, de 2200 calorii pe zi, iar bărbații din aceeași categorie de vârstă, de apro­xi­mativ 2700 de calorii pe zi.

Metabolismul nostru este din ce în ce mai leneș, în principal din cauza faptului că nu mai facem suficientă mișcare. Atunci când metabolismul este lent, organismul arde mai puține calorii decât îi oferă alimentele. Pe termen lung acest lucru se traduce prin surplus de greutate sau chiar obezitate.

Vrei să-ți menții greutatea ori să scapi de câteva kilograme? Aliatul de care ai nevoie este propriul tău metabolism. Iată 8 modalități de a-l stimula.

1. Nu rata micul dejun
Obiș­­nu­­ieș­te-te să iei micul dejun, căci în acest fel sti­mulezi metabolismul total. De fiecare dată când sari peste micul dejun, organismul simte că este privat de calorii. Când corpul este înfometat mai multe ore, creierul ordonă metabolismului să-și încetinească activitatea pentru a economisi calorii. Și uite așa, încetul cu încetul, metabolismul tău se lasă cuprinsde lene. Con­­se­cința: vei acumula mult mai ușor caloriile oferite de alimente.

2. Nu te înfometa
Dietele de slăbire sunt, de cele mai multe ori, sinonime cu înfometarea. Vei reuși să slăbești urmând câteva săptă­mâni un regim de slăbire drastic, dar reversul medaliei va fi că între timp metabolismul tău va încetini. Ceea ce înseamnă că, după ce vei reveni la alimentația obișnuită, vei recupera repede kilogramele pierdute. Un sfat: uită de diete și de regimuri, în special de cele drastice. Regula este să nu cobori niciodată sub 1200 de calorii pe zi.

3. Alege glucidele complexe
O altă modalitate de a-ți stimula metabolismul este să-ți alegi cu atenție alimentele. După o masă bogată în proteine sau în glucide complexe (cereale integrale, cartofi, fasole boabe, legume, fructe) metabolismul funcțio­nează la capacitatea sa maximă. S-au observat creșteri ale activității metabolice de peste 30% după o masă bogată în proteine (carne). În schimb, după o masă bogată în grăsimi (de exemplu mezeluri, brânzeturi grase, cârnați etc.) activitatea metabolică este mult mai slabă, deoarece grăsimile sunt mult mai ușor de digerat. La valoare calorică egală, înmagazinăm deci mai puține calorii mâncând un file de cod decât o porție de cârnați.

4. Mănâncă pu­țin și des
Este pre­ferabil să mănânci de mai multe ori pe zi, câte puțin, decât să iei două sau trei mese mari pe zi. Mâncând puțin și des îți stimulezi metabolismul, ca­re nu are timp să lenevească, fiind ocupat mereu să digere
alimentele.

5. Bea multă apă
Dacă bei multă apă stimulezi activitatea metabolismului. Te întrebi cam câtă apă ar trebui să bei? Cantitatea necesară diferă de la o persoană la alta. Ca să-ți dai seama dacă ești suficient hidratată analizează culoarea urinei. Dacă este închisă la culoare (galben închis sau portocaliu) înseamnă că nu ai consumat suficiente lichide, deci trebuie să bei mai mult. În schimb, dacă este incoloră sau de un galben foarte palid este semn că ai băut suficientă apă. Nu abuza de cafea, căci are efect diuretic.

6. Fă mișcare după masă
Ca să absoarbă și să digere alimentele, organismul trebuie să consume energie. Astfel, s-a observat că în orele următoare unei mese activitatea metabolică crește. Este vorba despre ceea ce experții în nutriție numesc „efectul termic al alimentelor”. Așadar, dacă faci mișcare după masă stimulezi și mai mult metabolismul (de exemplu, mergi în pas alert sau dansează 15 – 20 de minute).

7. Antrenamente alternative
În timpul exercițiilor fizice în­cearcă să-ți mărești frecvența cardiacă cu 75%: în acest fel metabolismul va fi ridicat atât în timpul, cât și după activitatea fizică. Exercițiile fizice cresc considerabil activitatea metabolismului, dar pen­tru ca antrenamentul să fie cât se poa­te de eficient ar fi bine să alternezi perioade scurte de exerciții cardiovasculare intense cu perioade de exerciții ușoare. De exem­plu: încălzește-te 3-5 mi­nute cu exer­ciții ușoare. Apoi, 30-60 de secunde fă exerciții intense, ur­mate de 30-60 de se­cunde exerciții ușoa­re. Repetă de 5-8 ori. Încheie antrenamentul cu 3-5 minute de exerciții ușoare.

8. Umple-ți plămânii cu oxi­gen
Moleculele de oxigen sunt carburantul de bază al metabolismului. Nu poți arde grăsimile dacă nu îți umpli plămânii cu aer bogat în oxigen. Așadar, aerisește-te cât mai mult posibil, iar dacă poți învață o tehnică de respirație profundă. Oxigenul favo­rizează arderea grăsimilor și elimină toxinele care de­ter­mină stocarea grăsi­milor. Trecerea de la o respirație su­per­ficială (așa cum res­pirăm cei mai mulți dintre noi) la o res­pirație profundă permite dublarea can­tității de grăsimi arse în timpul me­­­tabolismului.

Citeste si:

Text: Angela Cîlțan

Comments

comments

Previous:

Cum arata meniul pentru o dieta perfecta

Next:

De ce avem nevoie de fibre

You may also like

Post a new comment