Sterilizarea este BUNĂ!

20 April of 2015

Credit Foto: Ada Oprea

Credit Foto: Ada Oprea

O cunoscută firmă producătoare de hrană pentru pisici a lansat în o campanie de informare despre beneficiile sterilizării, împreună cu o serie de specialiști și peste 100 clinici veterinare din București și din țară.

Campania include atât acțiuni de informare despre beneficiile de sănătate ale pisicilor în urma sterilizării și importanța alimentației speciale după sterilizare, cât și susținerea proprietarilor în decizia de  sterilizare a pisicilor prin acordarea unor carduri de reduceri în clinicile partenere. Prin intermediul aplicației de Facebook disponibile pe pagina Pisici delicate, toți cei interesați pot adresa întrebări medicilor veterinari, pot deveni ambasadorii campaniei și se pot înscrie în programul de sterilizare.

Sterilizarea în jurul vârstei de 2 luni

În cadrul acestui program este lansat și Clubul Pisicilor sterilizate, posesorii cardului beneficiind de anumite facilități în accesarea serviciilor medicale sau a hranei speciale.“Din păcate, despre sterilizarea pisicilor circulă o mulțime de mituri pe care e nevoie să le demontăm. Beneficiile privind sănătatea pisicilor sterilizate și a motanilor castraţi sunt de necontestat. Mă bucur să constat, în ultima vreme, atitudinea deschisă a  proprietarilor de pisici față de  sterilizarea timpurie a pisicilor. Studiile recomandă sterilizarea în jurul vârstei de 2 luni și jumătate și demonstrează reducerea riscurilor apariției unor afecțiuni grave (piometru, diferite forme de cancer mamar, ovarian, uterin) și creșterea speranței de viață. E important să încurajăm sterilizarea deoarece, pe lângă beneficiile de sănătate, contribuim și la creșterea controlului numărului de pisici, precum și la reducerea abandonului. Iată un exemplu – incidența tumorilor mamare este de 25% la pisica sterilizată după primele călduri, comparativ cu numai 0,25% la o pisică sterilizată timpuriu, adică înainte de primele călduri”, declară Dr. Tache Epure, Președintele Societății Române de Medicină Felină.

Numai beneficii

Sterilizarea reduce riscul apariției unor afecțiuni (printre care și infecțiile urinare,  cancerul mamar, uterin sau ovarian), crește speranța de viață a pisicii și ne scutește de manifestările pisicii mature sexual, neplăcute atât  pentru ea cât și pentru restul familiei. Masculul sterilizat se va bucura de o viață mai liniștită (mai ales că nu va mai fi tentat să fugă de acasă), de o viață mai lungă și de mai puține riscuri; în plus, nu își va mai marca teritoriul, un obicei atât de neplăcut. Pisica sterilizată și motanul castrat se vor bucura de o stare de sănătate mai bună și o viață mai fericită pe termen lung, mai ales cu o alimentație corectă, adaptată nevoilor lor și cu o îngrijire adecvată.
Sterilizarea pisicilor și a motanilor va contribui la reducerea numărului de pisici abandonate. Există estimări că o pisică și puii ei, în 9 ani pot da naștere la peste 11 milioane de pisici și motani. Recordul este deținut de Dusty, o pisică texană care a avut 420 de pui până la 18 ani. Iar Blue Bell, o persană din Africa de Sud deține recordul pentru numărul de pui la o singură naștere (14 pui).

Comments

comments

Previous:

Curatenie bio

Next:

Momente luminoase in familie

You may also like

Post a new comment