Steaua norocoasă a Joanei Benedek

10 December of 2009

„Am încredere în șansa femeii și cred că nu greșesc când spun că ea este buri    cul pământului. De la ea începe lumea.“

Joana Benedek nu este o divă. Este o femeie care a reușit să-și împlinească visul combinând inteligența,tenacitatea, munca, dar și norocul care ia surâs sau pe care chiar ea l-a provocat. Sud-americanii au adoptat-o, iar telenovela a făcut-o celebră.  Aflându-se în preajma sărbătorilor acasă, în România, Joana ne-a vorbit despre lumea ei.

Cum îți petreci sărbătorile în Mexic? Dar în România?

Îmi plac surprizele și provocările. Fiecare zi e mai vie așa. / Foto: TVR & Joana Benedek

Îmi plac surprizele și provocările. Fiecare zi e mai vie așa. / Foto: TVR & Joana Benedek

Există un lucru fără de care nu pot trăi, familia mea, pe care, din păcate, nu o pot avea cu mine în Mexic unde m-am stabilit acum. Acolo e soare și lumea face plajă de Crăciun și de Revelion. Pentru mine, crescută în România, e puțin straniu, fiindcă acasă Crăciunul înseamnă zăpada, mirosul bradului frumos împodobit, familia, sarmalele.

Clima e diferită, dar atmosfera e aceeași, bucurie, bilanț și început, speranță.

Cât de generos a fost Mexicul cu tine?

Am plecat din România de 20 de ani. Le sunt recunoscătoare mexicanilor, fiindcă acolo am crescut, am făcut carieră, de fapt și am devenit cunoscută în întreaga lume.

Care au fost atuurile tale pentru a reuși în showbiz ?

M-a avantajat faptul că am fost inteligentă, ordonată și  nu m-am lăsat dusă ca frunza-n vânt, că am avut diciplină în muncă, am gândit, uneori matematic, fiecare pas și bineînțeles carisma. Acestea sunt calitățile care m-au făcut să rezist în mediul acesta în care mă aflu cam de două decenii.

Cu ce „bagaj“ ai plecat din România?

Am plecat de acasă bine echipată pentru viață. Am luat cu mine educația, cultura, seriozitatea, punctualitatea! Îndrăzneala, în limitele bunului simț, cu respect pentru ceilalți! Sunt îndrăzneață și asta mi-a fost util deseori.

Cum se vede criza mondială din Mexic?

Părerea mea este că această criză reprezintă un moment al opțiunilor foarte clare. În criză sunt multe persoane care câștigă. Este un moment important pentru auto­cunoaș­tere, o oportunitate de bilanț, dar și de a avansa.

Care trebuie să fie conduita unei femei în această lume dură în care trebuie să rezistăm uneori?

Femeile ar trebui să fie conștiente în fiecare clipă de valoarea lor, de forța lor de a crea și a procrea. Nu e vorba de superioritate. Detest extremele și feminismul. Dar femeia trebuie să fie independentă și să se completeze cu bărbatul de lângă ea.

Împreună cu Gelu Voicu, alături de care a prezentat Revelinul la TVR / Foto: TVR & Joana Benedek

Împreună cu Gelu Voicu, alături de care a prezentat Revelinul la TVR / Foto: TVR & Joana Benedek

EL și EA sunt două energii inteligente, complementare.Dacă vrem bărbați educați, trebuie să știm că de la noi, de la femei începe totul. Trebuie să știm cum ne creștem băieții ca să avem pretenții mai târziu de la ei.

Partenerii cu care ai lucrat în diverse proiecte te-au influențat în vreun fel?

Da, unul dinte cei mai buni parteneri cu care am lucrat este Andres Garcia, un actor mexican excepțional, cu care am jucat în „Femei înșelate“. Am făcut un cuplu excelent pe ecran, mi-a crescut popularitatea, am avut ce învăța de la el. Din Venezuela, unde am lucrat la începutul carierei mele, mi se pare remarcabil Alejandro Fernandez, cantautor cu care, de asemenea, am colaborat la realizarea unor clipuri. Recunosc că am avut noroc, dar l-am și provocat. Norocul nu vine fără să-l chemi.

Care sunt cele mai importante lucruri pentru tine?

Familia, principiile, Dumnezeu. Acționez ca și cum nu aș fi singură, ci conștientă că suntem un tot și că gesturile  fiecăruia dintre noi îi afectează pe ceilalți.

Nu stau doar în Mexic, sunt un cetățean „universal“, călătoresc

 

„Mexicul este o țară cu oameni generoși, care m-au adoptat“

Xcaret, parcul unde oamenii trăiesc în armonie cu natura / Foto: TVR & Joana Benedek

Xcaret, parcul unde oamenii trăiesc în armonie cu natura / Foto: TVR & Joana Benedek

Mexicul este un pământ magic care armonizează noul și vechiul. Este o țară puternică și bogată cu o vegetație luxuriantă, cu flori minunat colorate, e un loc care te cheamă să te întorci. Oriunde aș trăi în lumea asta, Mexicul mă va atrage mereu.

Am și în Miami un apartament și merg deseori  acolo. Miami e un oraș unic în felul său. Cu toate că se află în SUA, limba frecvent vorbită aici este spaniola. Aș spune că e o lume hispanică guvernată de legi americane. Aici îmi place să merg la plajă, să mă văd cu prietenii. Cel mai bun prieten al meu din acest oraș este regizorul român Andrei Zincă.

Ca toți bărbații latini, și mexicanii sunt macho. Seamănă bine cu bărbații din țările latine europene: sunt amabili, deschiși, tandri.

Cred că și concurența are rolul ei: este foarte bună până la un punct, dar când devine acerbă ne îndepărtează, ne înstrăinează unii de alții. Trebuie să știm să fim ponderați.

Ascult multă muzică, dar îmi place, mai ales, muzica clasică, muzică ce mi se pare că are și substanța emoțiomală potrivită.

Glasurile mici de păsări, culorile și parfumurile florei mexicane sunt unice / Foto: TVR & Joana Benedek

Glasurile mici de păsări, culorile și parfumurile florei mexicane sunt unice / Foto: TVR & Joana Benedek

De la Cancun, o stațiune liniștită, la strălucitorul și celebrul Acapulco, Mexicul ți se dezvăluie în toată splendoarea sa. Tot anul e soare, tot anul poți merge la plajă, oamenii sunt veseli și primitori. Toată viața mea o voi trăi „cu un picior“ pe pământul mexican, oriunde m-aș afla în lumea asta.  Acolo, în Mexic, mă așteaptă acum   o ființă foarte apropiată, cățelușul meu, Zoly, un ghem mic, alb, dulce și cu foarte multă personalitate.

Cred în Dumnezeu pe care îl știu bun, generos și prietenos. Nu poți să-l iubești pe Dumnezeu dacă te temi de el.

Și Mexicul o iubește și o apreciază! Actrița Joana Benedek a obţinut multe premii pentru interpretare în seriale: „Mejor actriz-revelación en television del año“; „Mejor Actriz extranjera del año“; „Mejor Actriz del año“.

Interviu de Ivana Iancu

Comments

comments

Previous:

Cine salvează o viață, salvează lumea

Next:

“Un viitor mai bun pentru femei”

You may also like

Post a new comment