Starea de bine, lecție despre încrederea în sine

02 December of 2020

Încrederea în sine înseamnă să te cunoști, să știi ce îți dorești și să nu abdici de la principii și de la integritatea proprie. Sună frumos, dar cum ajungem în acest punct?

Mulți oameni nu-și urmează visurile și dorințele, idealurile și țelurile pentru că se tem de eșec. Cu toții avem probabil această teamă profund înrădăcinată în noi. Unii însă reușesc să se dezbare de ea, pe alții nu-i sperie să se aventureze în necunoscut și să trăiască așa cum doresc, unii se avântă și își croiesc o viață conformă cu principiile și țelurile lor. Cum de reușesc? Pentru că au încredere în ei înșiși. Soluții simple Încrederea în sine nu înseamnă că ai scăpat pe veci de temeri și nesiguranțe. Nici că nu ai dubii,
momente de panică, clipe de disperare, de neliniște sau de depresie. Ci doar că ai curajul, puterea și hotărârea de a nu te lăsa doborât de toate acestea. Unii nu trebuie să facă niciun efort, pentru ei este mai simplu să rămână integri și încrezători decât să urmeze calea mai ușoară.

Alții însă au nevoie de încurajări după ce cad, au nevoie să-și refacă rezerva de putere. Au nevoie de sfaturi sau metode care să le reconstruiască încrederea pierdută. Vestea bună este că astfel de metode nu doar că există, ci chiar sunt la îndemâna oricui. Nu există o rețetă universal valabilă și nu trebuie să recurgi la toate metodele. Alege-le pe cele care ți se potrivesc. Dacă nu au efect, încearcă altele! Nu te descuraja, privește totul ca pe un exercițiu. Și ține un jurnal în care să notezi progresele făcute. Iată câteva care te-ar ajuta să pui câteva „cărămizi“ ale încrederii.

„Când credem în noi înșine, putem risca să fim curioși, să ne minunăm, să fim încântați, putem încerca orice experiență care scoate la lumină spiritul uman.” – E. E. Cummings

AI GRIJĂ DE TINE. La propriu. Fără subtilități. De altfel, oricine știe ce efect înviorător poate avea un simplu duș asupra încrederii în sine și asupra imaginii de sine! Lucrurile mărunte ce par neimportante îți refac încrederea prăbușită. O coafură nouă, haine impecabile, o cremă hidratantă.

CUNOAȘTE-TE PE TINE ÎNSUȚI și vei câștiga toate bătăliile, spunea Sun Tsu, marele strateg chinez. Când pleacă la luptă, generalii înțelepți își studiază foarte bine inamicii. Când vrei să depășești o imagine de sine negativă și s-o înlocuiești cu alta pozitivă, inamicul ești chiar tu. Cunoaște-te! Ascultă-ți gândurile. Scrie un jurnal despre tine. Observă-ți limitele și întreabă-te dacă sunt reale sau imaginare. Sapă adânc și vei vedea că ieși de acolo cu mai multă încredere în tine.

ACȚIONEAZĂ. Dacă ai o dorință, împlinește-o. Dacă urmărești un scop, împlinește-l. Acțiunile opresc îndoielile recurente și te ajută să pui în practică tot ce urmărești. Nu este suficient doar să faci planuri bune, ci trebuie să și acționezi în conformitate cu ele.

FII MEREU BINE PREGĂTITĂ. Fie că este vorba de studii, fie că vine vorba de serviciu, fă-ți mereu temele la timp și fii mereu pregătită. Asta îți dă încrederea că poți face față sarcinilor și îndatoririlor. Învață mereu, observă-i pe cei mai buni decât tine și ia lecții de la ei.

FII O PERSOANĂ PRINCIPIALĂ. Cunoaște-ți principiile care te ghidează în viață și nu te abate de la ele. Integritatea vine din respectarea acestor principii, din faptul că nu-ți calci pe inimă pentru a le face pe plac altora sau pentru a te adapta mai ușor în anumite situații. Uneori e greu să-ți păstrezi integritatea, dar ea este mai valoroasă decât părerea altora.

ÎMBRACĂ-TE FRUMOS. Dacă te simți bine îmbrăcat, ai mai multă încredere în tine. Te simți gata să înfrunți lumea. Nu trebuie să-ți cumperi haine scumpe, nu asta e ideea, ci să alegi piese care îți vin bine și în care te simți perfect.

ZÂMBEȘTE. Simplu și eficient. Te vei simți instantaneu mai bine, vei fi mai bună cu ceilalți și se stârnește astfel o reacție în lanț care te face să te simți bine și încrezătoare.

FĂ SPORT. Nu sport de performanță, dar o activitate fizică de natură să-ți facă plăcere. Fă-o regulat. Indiferent de vreme, ieși din casă de cel puțin 3-4 ori pe săptămână în acest scop. Vei avea un organism tonic, puternic și un mental pe măsură.

CONCENTREAZĂ-TE PE GĂSIREA SOLUȚIILOR Dacă te plângi constant sau te concentrezi pe probleme, e timpul să schimbi această atitudine. Concentrează-te pe soluții și nu doar că te vei simți mai bine, dar vei deveni mai competentă la serviciu și în viață și, în mod automat, vei căpăta mai multă încredere în tine.

STAI DREAPTĂ Da, este important. O postură corectă, frumoasă și armonioasă îți dă încredere în tine. De altfel, poți verifica ușor asta. Observă cum te simți când adopți anumite posturi corporale. Observă cum te simți când ții spatele drept și mergi frumos pe stradă. Încrederea vine din interior, dintr-o aliniere cu tine însăți. Iar alinierea corpului ajută la alinierea interioară.

Citeste si: Cele 7 chakre, echilibru și energie

Text: Dana Verescu; Foto: unsplash / Articol apărut în Ioana Beauty&Style – ediție de sărbătoare

Comments

comments

curatenie sarbatori

Previous:

Trucuri simple pentru curățenie lună de Sărbători

Next:

Ce te poate ajuta să scapi de stres fără efort

You may also like

Post a new comment