Cu Geanina despre Jamila: De la video la print și invers, numai bunătăți

02 May of 2017

Geanina Staicu-Avram, Jamila pentru fanii ei de pe YouTube, a reușit să adune în ultimii ani peste 92 de milioane de vizualizări ale videoclipurilor în care prezintă modul de preparare al unora dintre cele mai gustoase rețete. Jamila a câștigat în septembrie 2016 premiul „Online Personality of the Year“ în cadrul festivalului anual de social media Webstock. Cartea „Jamila Cuisine“ apărută la Curtea Veche Publishing este bogat ilustrată cu fotografii sugestive și cuprinde cele mai apreciate rețete ale Jamilei, la care se adaugă o rețetă-surpriză.

O știm din filmele în care 
ne învață în câteva 
minute să gătim și ne îndeamnă să avem curaj de a trece la treabă! Geanina Staicu-Avram pune acum magia Jamila Cuisine într-o carte.
Geanina, cum ai ajuns Jamila? Are vreo legătură numele tău cu o variantă feminină a lui Jamie (Oliver)?
Geanina Staicu-Avram: Jamila a venit din Maroc și nu are legătură cu Jamie, deși el este idolul meu. Soțul meu este marocan, iar rudele lui mai în vârstă nu-mi puteau pronunța numele românesc, așa că mă strigau Jamila de fiecare dată când mergeam în vizită în 
Maroc. Când mi-am făcut blogul intenționam să merg doar pe bucătăria marocană, iar numele Jamila mi s-a părut că se potrivește perfect.

Toată lumea te cunoaște de pe internet. Cum ți-a venit ideea de a crea acest gen de videoclipuri de gătit, dinamice și inovatoare?
G.S.A.: Totul a început de la fascinația mea pentru bucătăria marocană. Odată ajunsă în Maroc, condimentele și 
felul lor de a găti m-au făcut să vreau să le arăt și românilor cât de deosebită și de savuroasă este bucătăria marocană. După una din vacanțele în Maroc mi-am făcut un blog. Ideea rețetelor video a venit de la soțul meu. El m-a convins că e o variantă mai bună pentru a-i învăța pe alții să gătească.

Câte minute trebuie să aibă un video de gătit pentru a fi urmărit cu atenție și a putea învăța ceva din el?
G.S.A.: Ideal este să nu fie atât de lung încât oamenii să se plictisească și să-l închidă. Depinde și de rețetă: poate avea între 3 și 10 minute.

Cât durează filmarea unui videoclip?
G.S.A.: De obicei, alocăm o zi întreagă filmării unei rețete: facem cumpărături, aranjăm ingredientele, cadrul, 
luminile, camerele. Cea mai simplă rețetă durează cel puțin 4 ore, iar cea mai complexă, undeva pe la 12 ore.

Cum îți vin ideile? Cât de mult este invenție în bucătărie și cât e inovație?
G.S.A.: Idei îmi vin de peste tot: de la cei care mă urmăresc, de la mama sau de la prieteni, de la o emisiune TV, de la o poftă de-a mea. Nu știu dacă 
putem vorbi neapărat de inovație sau invenție, deși am multe rețete create de mine de la A la Z; mai corect ar fi să vorbim de creativitate și de personalizarea unei rețete.

Ce trebuie să conțină un clip culinar pentru a fi atrăgător?
G.S.A.: Calitate, pasiune, puțin talent și o părticică din sufletul tău.

Ți-a fost greu să transpui în cuvinte rețetele tale?
G.S.A.: La început, da! Nu e ușor să simplifici lucrurile ca să fie pe înțelesul tututor. Acum nu mai am problema asta. Am o oarecare înclinație spre pedagogie; în copilărie visam să fiu profesoară. Se pare că am devenit profesoară în bucătărie!

Câte ore pe zi lucrează Jamila?
G.S.A.: În proiectul JamilaCuisine suntem două persoane. Eu și soțul. Eu mă ocup de rețete, iar el de partea tehnică. Amândoi muncim 10-12 ore pe zi.

Azi lumea este hiperpreocupată de mâncarea sănătoasă. Se întâmplă asta în detrimentul mâncării gustoase?
G.S.A.: Această preocupare pentru mâncarea sănătoasă este oarecum falsă pentru că o percepem mai mult ca pe o modă decât ca pe un stil de viață. Putem mânca sănătos făcând schimbări mici, dar permanente în dieta noastră. Simplul fapt că excludem 
băuturile carbogazoase și mâncarea fast-food reprezintă deja un pas foarte mare pentru sănătate. Eu cred foarte mult în moderație și în mâncarea gătită în casă. Nu ceea ce preparăm în casă ne îngrașă sau ne îmbolnăvește, ci produsele din comerț pline de 
aditivi, zahăr și alte „minuni“, care de obicei sunt foarte slabe din punct de vedere nutritiv.

Cum convingi un copil mofturos să mănânce?
G.S.A.: Gătim împreună! Am reușit deja asta gătind cu nepoțica mea, Raisa, care are șase ani și este extrem de mofturoasă la mâncare. Am făcut amândouă frigărui de pui și de vită și le-a mâncat cu mare plăcere.

Toată ziua stai în preajma bunătăților. Guști sau mănânci? 
Ai ținut vreodată dietă?
G.S.A.: Dacă e vorba de dulciuri, gust. Dacă e vorba de mâncare, mănânc. Am ținut diete de când mă știu pentru că am avut mereu probleme cu greutatea, asta până am înțeles că nu dietele ne ajută să slăbim, ci descoperirea și rezolvarea cauzei care duce la îngrășare. În cazul meu, cauzele au fost de ordin medical. Totul începe la medic și cu analize medicale complete. Dietele după ureche fac mult mai mult rău decât bine.

E oficial deja: gătitul e trendy! Toată lumea aspiră să fie master chef. Ce ar trebui să știe cei ce visează la asta? Care e calitatea fără de care nu poți deveni lider în domeniul culinar?
G.S.A.: Da, gătitul e trendy, însă calea spre success nu e ușoară. Ai nevoie de multă muncă, de investiție, de talent și de originalitate. Poți fi lider în acest domeniu doar dacă vii cu ceva nou, diferit, dacă ai ceva numai al tău, ceva care te deosebește de restul. În cazul nostru, de aici a venit succesul.

Interviu de Roxana Melnicu

Citeste si

Comments

comments

Previous:

Melania Medeleanu: Practic versus trendy

Next:

Origini al lui Dan Brown – un eveniment editorial marcat de succes dar și de numeroase controverse

You may also like

Post a new comment