Vacanță de neuitat în Sri Lanka

21 January of 2013

© Fyle / Fotolia

© Fyle / Fotolia

Deși a noua insulă ca mărime din lume, Sri Lanka, a cărei denumire s-ar traduce prin sintagma „splendida insulă plină de soare”, pare minusculă în comparație cu India, statul în sudul căruia se află. Cele două țări sunt despărțite de strâmtoarea Palk, ținutul denumit odinioară Ceylon (Țara Leilor) măsurând 400 km de la nord la sud și 200 km de la est la vest. Câmpiile fertile și dens populate de pe coastă, masivul muntos din interiorul țării și zona aridă cu roci calcaroase din nord formează trei regiuni distincte. În afara ceaiului de Ceylon, faimos în întreaga lume, principalele produse agricole ale insulei sunt orezul, scorțișoara și cauciucul natural. Deși considerată zonă de conflict, alimentată de rebelii tamili timp de peste trei decenii, Sri Lanka s-a dezvoltat într-un ritm rapid, oferind facilități și pachete turistice care au contribuit semnificativ la creșterea economică a țării. Veșnic verde și scăldată de razele generoase ale soarelui, minunata insulă din Golful Bengal își merită supranumele de „Perlă a Indiei”.

Colombo, capitala statului Sri Lanka, adăpostește cel mai mare port maritim al țării, așezat pe o rută comercială importantă, între Europa și Orientul Îndepărtat, concentrând astfel 70% din potențialul economic al întregii țări. Menționat încă din anul 1344, satul pescăresc de altădată a devenit capitală în anul 1815, înflorind economic odată cu inaugurarea Canalului Suez.

Important centru religios, Kandy este orașul în care se află templul Sri Dalada Maligawa, unul din­tre cele mai venerabile locuri ale comu­nității buddhiste din Sri Lanka, dar și din întreaga lume. Din 1998 se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Comments

comments

Previous:

Vizitând impunătoarea cetate a Făgărașului

Next:

Mănăstirea Neamț

You may also like

Post a new comment