Sărbătorind iarna în Baia Mare

20 December of 2011

Foto: Cristian Niculescu

Cel mai important centru urban din nord-vestul României, atestat în urmă cu aproape 7 secole într-un act emis de cancelaria regelui Carol Robert de Anjou

De secole întregi Maramu­reșul combină istoria, tra­diția și ospitalitatea într-un spațiu ideal creat pentru a dezvolta un agroturism prosper în plină civilizație a lemnului. Baia Mare, reședința județului, este situată la poalele Carpaților Orientali, fiind traversată de la est la vest de apele râului Săsar.
Locuitorii regiunii se pot mândri cu 690 de ani de existență documentară a orașului, menționat inițial într-un act redactat de cancelaria regelui Carol Robert de Anjou.

Obiective turistice din trecut
Așezarea devine cetate medievală în anul 1446, odată cu trecerea în proprietatea voievodului Iancu de Hunedoara. Acesta dispune, ca prime măsuri organizatorice, înălțarea zidurilor de apărare și ridicarea Catedralei „Sfântul Ștefan”, din care în prezent mai poate fi admirat doar impunătorul turn cu clopotniță, un remarcabil simbol al orașului.
Turiștii mai pot vizita și alte monumente importante ale orașului, precum Turnul Măcelarilor și Bastionul Monetăriei, construite în secolul al XV-lea, muzeele de Istorie, de Artă Populară și Etnografică, Județean și cel al Satului, aflat în aer liber.
Situată în centrul vechi al orașului Baia Mare, Casa Iancu de Hunedoara reprezintă o parte a fostului castel medieval ridicat de voievod pentru soția sa Elisabeta. În prezent aici se organizează diferite ex­po­ziții, clădirea fiind parte integrantă a Muzeului Județean Maramureș.

Foto: Cristian Niculescu

Turismul ecumenic este bine aspectat de un număr diversificat de biserici ortodoxe, zidite în cărămidă sau din lemn, dar și de catedrale, precum cea a Adormirii Maicii Domnului, de rit greco-catolic.

Agroturism și festivaluri populare
Case, porți și lăcașuri de cult migălos sculptate în lemn pot fi întâlnite la tot pasul, făcând deliciul fiecărui turist ajuns pe aceste meleaguri. Natura înconjoară tot acest ansamblu de artă umană cu minunate peisaje pitorești.
Formate în mare parte din foioase, pădurile de stejar și fag ce împânzesc Dealul Florilor și Dealul Crucii, munții Gutâi, Mogoșa și Piatra Șoimului adăpostesc exemplare de faună specific carpatină: cerbi, lupi, vulpi sau iepuri.
Caracteristice însă regiunii sunt plan­ta­țiile de castani comestibili, adaptați aici, în cel mai nordic punct al țării. În acest loc se organizează anual, începând cu anul 1993, timp de trei zile în luna septembrie, Sărbătoarea Castanelor, un festival al degustărilor de produse tradiționa­le, al muzicii de calitate și al dansului popular.

Foto: Cristian Niculescu


Turiștii ajunși în centrul istoric pot admira un complex arhitectural de patrimoniu declarat monument istoric, cu peste douăzeci de construcții medievale, realizate în stil gotic târziu.
Situat în imediata apropiere a Pieței Libertății, Turnul Ștefan, clopotnița rămasă din vechea biserică construită în secolul al XV-lea, măsoară aproape 50 de metri, oferind din vârful său o panoramă superbă asupra orașului.
Reședință de județ a fermecătorului Maramureș și regiune istorică bogată în dovezi culturale și arhitecturale, orașul Baia Mare își revendică locul său pe harta obiectivelor turistice românești, completând ansamblul destinațiilor maramu­reșene cu o îmbinare reușită între un centru istoric profund tradițional și o modernă zonă urbană. Pentru cei care doresc să ajungă în Maramureș, Baia Mare rămâne o destinație pe lista obiectivelor demne de vizitat.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Secu și Sihăstria – Clipe de meditație

Next:

Sport și relaxare – Vatra Dornei

You may also like

Post a new comment