Sărata Monteoru

04 February of 2016

Județul Buzău oferă vizitatorilor numeroase puncte de interes și obiective turistice ca urmare a configurației variate a formelor sale de relief, prin împletirea armonioasă a zonelor de câmpie cu regiunile de deal sau de munte.

Amplasare și scurt istoric
Singura stațiune balneoclimaterică din regiune, Sărata Monteoru se află la 20 km de orașul Buzău într-un areal colinar, bogat în izvoare minerale sărate și zăcăminte cu petrol. Altitudinea cotată sub 100 metri și vegetația bogată în specii de fag, frasin, gorun și tei formează în perioadele calde un climat plăcut, fără curenți de aer și cu precipitații reduse. Mică dar cochetă stațiunea este punct de plecare spre numeroase destinații turistice aflate în apropiere, precum vulcanii noroioși de la Berca, tabăra de sculptură în aer liber Măgura, mănăstirile Rătești și Ciolanu sau podgoriile de la Pietroasele locul în care a fost descoperit tezaurul „Cloșca cu puii de aur“.

Comerciantul de origine greacă Grigore Constantinescu Monteoru avea să observe potențialul turistic al zonei la sfârșitul secolului al XIX-lea finanțând cu fonduri obținute din extracțiile petroliere amenajarea unui superb complex balnear, inaugurat oficial la 1 iulie 1895. În prezent, conacul familiei a fost transformat într-o frumoasă tabără pentru copii, peste drum putând fi admirată clădirea monument istoric simbol al stațiunii, biserica – capelă a familiei Monteoru.

Modalități de tratament
Izvoarele cu apă puternic mineralizată sunt bogate în depozite de sare, calciu, iod, magneziu, brom și sulf cu efect benefic în tratamentul afecțiunilor reumatismale inflamatorii, a celor ortopedice, a traumatismelor osoase și articulare și a afecțiunilor neurologice periferice și centrale. În incinta complexului balneoclimateric sunt derulate proceduri de hidro, termo și electroterapie, masaj terapeutic, gimnastică medicală și kinetoterapie. Ca urmare a combinării rezidurilor de țiței cu argilă și apă sărată, în pădurile din jurul stațiunii s-a format un noroi folosit de localnici în tratamentul anumitor afecțiuni reumatismale, deși în prezent nu există dovezi științifice care să confirme acțiunea curativă a acestei metode.

Aerul puternic ionizat are efect sedativ fiind recomandat în ameliorarea stresului, insomniei, oboselii și bolilor de inimă. Ca urmare a poziționării și a multiplelor sale avantaje naturale stațiunea Sărata Monteoru întrunește condițiile atât din punct de vedere balnear cât și ca loc de recreere și drumeție.

Foto: www.cristiniculescu.com
Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

O vacanta de neuitat, in Orientul Indepartat

Next:

Cluj. Cluj Napoca, o poveste despre un oras frumos

You may also like

Post a new comment