Balneo, schi și sporturi extreme, o stațiune pentru toate gusturile
Răsfățată cu apelativul de „Perlă a Bucovinei”, localitatea amplasată la o altitudine de 800 de metri în depresiunea formată de poalele munților Obcina Mestecăniș, Giumalău, Călimani și Rodna se află la o distanță medie de aproximativ 100 de km între orașele Suceava și Bistrița. În turismul românesc, Vatra Dornei se remarcă nu doar ca apreciată stațiune balneară, ci și ca o importantă destinație adresată practicanților de schi, rafting, alpinism sau zbor cu parapanta.
Ape tămăduitoare
Primele cercetări științifice asupra apelor minerale din Ținutul Dornelor sunt menționate documentar la sfârșitul secolului al XVIII-lea, atunci când un chimist de origine prusacă a realizat o analiză amănunțită a izvoarelor din regiune. Nesecată sursă de ape minerale, stațiunea a căutat să-și pună în valoare tradiția izvoarelor sale. Astfel că la mijlocul secolului al XIX-lea, Fondul Bisericesc Român a achiziționat Băile Vatra Dornei și, în condiții destul de rudimentare, a încercat să ofere tratament balnear prin intermediul a 15 izvoare cu ape minerale. În prezent, numărul acestora a crescut la 37, punând la dispoziția celor interesați un regim diversificat de tratament și recuperare și demonstrând un progres remarcabil în exploatarea prin metode balneoclimaterice a întregii zone.
Punct de legătură între Transilvania și nordul Moldovei, Vatra Dornei s-a dezvoltat progresiv după al II-lea Război Mondial, contabilizând în prezent multe obiective turistice demne de vizitat.
Obiective turistice
Vatra Dornei este recomandată ca stațiune pentru toate vârstele, oferind atât posibilitatea drumețiilor și ascensiunilor montane, cât și variante pentru practicarea unor sporturi consumatoare de adrenalină, precum schiul, zborul cu parapanta, raftingul sau montain-bike-ul. Turiștii dornici să se odihnească găsesc aici un bioclimat tonic stimulent, ce oferă o influență benefică asupra întregului sistem nervos.
Printre avantajele factorilor naturali se numără izvoarele termale, nămolul de turbă și mofetele cu săruri. Afecțiunile cardiovasculare, respiratorii, digestive sau ginecologice, precum și cele legate de surmenajul fizic și intelectual pot fi tratate cu succes aici.
În centrul orașului se află un parc în suprafață de 50 de hectare, o însemnată rezervație dendrologică, concentrând numeroase izvoare minerale. În lungime de 3.000, respectiv de 900 de metri, Dealu Negru și Parc sunt două pârtii dotate cu teleschi, ce stau la dispoziția turiștilor în perioada sezonului de iarnă. Situate în apropierea stațiunii, Cheile Zugrenilor, Pasul Păltiniș (1.250 m) și Rezervația Naturală „Tinovul Mare” – cea mai mare turbărie din România – atrag prin ineditul și pitorescul lor o sumedenie de turiști anual, completând peisajul mirific al regiunii.
Text: Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
12 Jul
Călătorind prin Defileul Jiului – Mănăstirea Lainici
CălătoriiFără a fi datată exact, cea dintâi așezare creștină din regiune își pierde originile în ...
-
10 Nov
Lacul și Barajul Vidraru
CălătoriiTimp de 45 de ani, Barajul Vidraru a rămas una dintre cele mai surprinzătoare și ...
-
08 Mar
Timișoara, orașul cu porumbei
CălătoriiPerla Banatului încântă cu aerul său cosmopolit, cu arhitectura grandioasă și zonele largi de promenadă ...
-
27 Jun
Mănăstirea Tismana și Cheile Sohodolului
CălătoriiÎn partea de vest a Olteniei, la granița dintre județele Gorj și Mehedinți, crestele împădurite ...