Spasmofilia un sindrom asociat stresului

13 November of 2015

Te simți obosită, încordată, deprimată? Sunt momente în care te plângi de furnicături, amorțeli, spasme musculare, palpitații? Aceste simptome supărătoare pot trăda existența spasmofiliei.

Spasmofilia nu este o boală în sine, ci un ansamblu de simptome care au la origine o hiperexcitabilitate neuromusculară și afectivă. Cu alte cuvinte, acest sindrom este legat de acumularea tensiunii nervoase și de factorul emoțional. Emoțiile, care se acumulează sub formă de tensiune nervoasă, sunt cele care declanșează crizele de spas-mofilie.

Mai mult supărătoare decât gravă, spasmofilia afectează, în general, aproximativ 10-15% dintre oameni.

Simptomele spasmofiliei sunt atât de diverse, încât medicilor le este deseori dificil să pună diagnosticul. Bănuiești că suferi și tu de acest sindrom?

Iată care sunt cele mai frecvente manifestări:

Oboseală matinală. Dimineața te trezești cu mare dificultate și simți că nu ai forță în picioare. Seara, dimpotrivă, nu te simți prea obosită și adormi cu greu.

Furnicături. Senzația de furnicături este prezentă la mâini și la picioare, dar poate apărea și în alte zone ale corpului. Uneori sunt prezente și amorțeli în extremități și la nivelul buzei superioare sau al limbii.

Tulburări musculare. Pot apărea crampe musculare, ce survin la repaus și nu în timpul unui efort fizic, precum și spasme musculare lejere, dar persistente, în special tresăriri ale pleoapelor („ți se zbate ochiul”).

Tulburări digestive. Fără să existe o afecțiune digestivă, apar simptome precum grețuri, uneori chiar vărsături, constipație și diaree, dureri abdominale intense, colici.

Dureri diverse. Pot apărea tot felul de dureri, fără o cauză aparentă: de cap, de gât, de spate, de rinichi, de burtă etc.
Anxietate. Stările de angoasă se pot manifesta prin palpitații, dificultăți la respirație, senzație de nod în gât, senzația de strânsoare la nivelul pieptului.

Citeste si: Tu stii ce-ti transmite corpul tu?

Unele femei fac adevărate crize de spasmofilie, care le lasă stoarse de vlagă. Aceste crize, care uneori au manifestări impresionante pentru cei din jur, sunt consecința unui exces de descărcări electrice declanșate de stres, furie, teamă, emoție puternică sau de o îngrijorare excesivă.
Criza de spasmofilie poate fi una tipică, dominată de simptome musculare (spasme, contracții musculare intense și incontrolabile, tremurături etc.) sau poate fi o criză în care predomină semnele neurovegetative (palpitații, transpirații, valuri de căldură, tulburări de respirație etc.). Aceste crize, mai mult sau mai puțin intense, dispar de la sine, dar sunt epuizante și deseori înfricoșătoare pentru persoana în cauză.

Cei cu spasmofilie reacționează nervos și muscular într-un mod exagerat, ca și cum ar exista o dereglare în organism. Cu toate acestea, nu există nicio leziune evidentă la nivel muscular sau cerebral.

În ce privește cauzele spasmofiliei, părerile specialiștilor sunt împărțite. Unii susțin că vinovat este stresul – problemele profesionale, ritmul de viață agitat, neînțelegerile din familie, grijile pentru ziua de mâine. Astfel explică de ce tot mai multe femei suferă de spasmofilie.
Și este un lucru bine știut că oamenii nu sunt egali în fața stresului, că fiecare reacționează în felul său. Unele persoane traversează mai ușor situațiile stresante, pe când altele, dimpotrivă, sunt copleșite de ele.

Citeste si: Migrena, durerea de cap care nu-ți dă pace

În același timp însă, există medici care afirmă că această tulburare este cauzată de lipsa unor nutrienți: magneziu, calciu, potasiu și vitaminele D și B6. Se știe că lipsa acestor elemente poate da naștere unei hipersensibilități la stres și poate provoca crampe musculare.

Pentru tratarea spasmofiliei, medicina clasică recomandă medicamente antidepresive sau anxiolitice, care calmează nervozitatea excesivă și anxietatea. De asemenea, medicul poate sfătui pacientul să ia suplimente nutritive de calciu, oligoelemente (zinc, cupru, cobalt, seleniu), magneziu și vitamina B6.

Citeste si: 10 boli grave cu denumiri inofensive

În tratamentul spasmofiliei joacă un rol foarte important gestionarea stresului. Nu lăsa stresul să pună stăpânire pe inima și mintea ta. Găsește metode de relaxare: ascultă muzică, fă drumeții, citește, vizionează comedii, mergi la teatru, ieși în oraș cu prietenii… Dacă nu reușești să te eliberezi singură de stres și de îngrijorările excesive, poți apela la un psihoterapeut.

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cele 7 semne secrete ale stresului

Next:

Durerea de gat. Solutii, sfaturi si leacuri

You may also like

Post a new comment