Soluţii pentru micile probleme cu ochii

23 October of 2017

Conjunctivită, urcior, lăcrimare excesivă – sunt doar câteva dintre neplăcerile oculare cu care ne putem confrunta. Cum le tratăm și când e cazul să ne adresăm medicului?

Este de înțeles de ce se impune să ne preocupăm cu maximă atenție de sănătatea vederii noastre: ea ne furnizează peste 90% din informațiile din mediul înconjurător. Ochii noștri sunt supuși în mod constant agresiunilor exterioare și, ca toate mecanismele de precizie, sunt extrem de fragili. Hai să trecem în revistă câteva dintre cele mai frecvente probleme oculare minore, cauzele lor și modul în care le tratăm…

Conjunctivita
Este o afecțiune frecventă, în general lipsită de gravitate. Se caracterizează prin inflamarea conjunctivei, membrana fină care căptușește interiorul pleoapelor și al globului ocular. Conjunctivita poate afecta întâi un ochi, iar la interval de câteva zile și celălalt ochi. Afecțiunea se manifestă prin senzație de nisip sub pleoape, mâncărimi, ochi înroșiți, lăcrimare abundentă. Dimineața, la trezire, pe gene pot exista secreții purulente de culoare gălbuie. Simptomele sunt neplăcute, dar nu provoacă alterarea vederii. Conjunctivita poate apărea din diverse cauze:
Poate fi de origine bacte­riană, situație în care secre­țiile sunt galbene și purulente. Medicul oftalmolog va prescrie picături cu antibiotic.
Alergia la polen sau la unele produse cosmetice poate sta la originea unei conjunctivite alergice. În această situație se­crețiile sunt clare, iar senzația de mâncărime este intensă. Tratamentul constă în ad­ministrarea de antialergice pe cale locală sau generală. Dacă afecțiunea se cronici­zează se impune un consult la alergolog.

În conjunctivita virală ochii sunt înroșiți, iar secrețiile sunt clare ca apa. Simptomele durează 5-7 zile. Este foarte contagioasă – e suficient să te freci pe pleoape și apoi să atingi o altă persoană pentru a transmite boala.

Urciorul
Pe suprafața pielii există milioane de microbi. Neînlăturați la timp prin spălare cu apă caldă și săpun, aceștia devin periculoși. La prima accidentare minoră a pielii (zgârietură, julitură, înțe­pătură etc.), microbii pătrund în organism și provoacă o infecție. La fel ia naștere și urciorul, care este o inflamație ce apare la marginea pleoapei și provoacă apariția unui fel de furuncul la rădăcina unui fir de păr.

Cauza cea mai frecventă a urciorului este stafilococul. Este suficient să te freci la ochi cu mâinile murdare pentru ca aces­te bacterii care se găsesc în mod obișnuit pe su­prafața pielii să pătrundă în pielea pleoapelor. Urciorul se manifestă prin apari­ția unei umflături dureroase la atingere, ce provoacă mâncărimi și înțepături. Ochiul afectat lăcrimează și este sensibil la lumină. La apariția simptomelor cel mai bine este să te adresezi medicului oftalmolog. Acesta va recomanda tratamentul, care va consta în aplicații locale de unguent oftalmic ce conține antibiotic și substanțe antiinflamatoare.

Hemoragia subconjunctivală
Ți s-a întâmplat și ție, probabil, să observi la un moment dat o pată roșie pe albul ochiului. Este vorba de o hemoragie subconjunctivală, mai exact ruperea unui mic vas de sânge din conjunctivă. Fenomenul este lipsit de durere sau de alte simptome și nu afectează vederea. Nu trebuie să te îngrijorezi, această pată se va resorbi progresiv, fără tratament, în decurs de 10 zile.

Hemoragia subconjunctivală se poate produce spontan, fără o cauză evidentă, de exemplu ca urmare a unui strănut, a unui acces de tuse, după ce te-ai frecat la ochi, dar poate apărea și în cadrul unor afecțiuni (hipertensiune arterială, boli de sânge, tulburări ale glicemiei etc.).
Deși te-ar putea îngrijora, această fragilitate capilară nu reprezintă un pericol în sine. Totuși, dacă fenomenul se repetă ar fi mai bine să te adresezi medicului oftamolog, pentru un examen de fund de ochi și măsurarea tensiunii oculare.

Lăcrimare excesivă
Poate fi cauzată de o secreție excesivă a glandelor lacrimale (de obicei în cadrul unei conjunctivite sau cheratite) sau poate trăda prezența unui corp străin sub pleoa­pă. Pentru a stopa lăcrimarea abundentă este suficient să îndepărtezi cauza (să tratezi infecția sau inflamația, să îndepărtezi corpul străin). Lăcrimarea excesivă mai poate fi cauzată de obstrucția canalului lacrimal ce leagă unghiul intern al ochiului cu fosele nazale. În această situație lacrimile se acumulează la marginea pleoapei. Spălăturile căilor lacrimale, efectuate de medicul oftalmolog, pot rezolva problema. Uneori poate fi nevoie de o mică intervenție chirurgicală.

Consultant: prof. dr. Monica Pop, medic primar oftalmologie, director Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București

Citeste si:

 

 

Text: Angela Cîlțan

Comments

comments

Previous:

Apa este portia zilnica de hidratare

Next:

Mereu obosită? Poate suferi de anemie

You may also like

Post a new comment