Conjunctivită, urcior, lăcrimare excesivă – sunt doar câteva dintre neplăcerile oculare cu care ne putem confrunta. Cum le tratăm și când e cazul să ne adresăm medicului?
Este de înțeles de ce se impune să ne preocupăm cu maximă atenție de sănătatea vederii noastre: ea ne furnizează peste 90% din informațiile din mediul înconjurător. Ochii noștri sunt supuși în mod constant agresiunilor exterioare și, ca toate mecanismele de precizie, sunt extrem de fragili. Hai să trecem în revistă câteva dintre cele mai frecvente probleme oculare minore, cauzele lor și modul în care le tratăm…
Conjunctivita
Este o afecțiune frecventă, în general lipsită de gravitate. Se caracterizează prin inflamarea conjunctivei, membrana fină care căptușește interiorul pleoapelor și al globului ocular. Conjunctivita poate afecta întâi un ochi, iar la interval de câteva zile și celălalt ochi. Afecțiunea se manifestă prin senzație de nisip sub pleoape, mâncărimi, ochi înroșiți, lăcrimare abundentă. Dimineața, la trezire, pe gene pot exista secreții purulente de culoare gălbuie. Simptomele sunt neplăcute, dar nu provoacă alterarea vederii. Conjunctivita poate apărea din diverse cauze:
Poate fi de origine bacteriană, situație în care secrețiile sunt galbene și purulente. Medicul oftalmolog va prescrie picături cu antibiotic.
Alergia la polen sau la unele produse cosmetice poate sta la originea unei conjunctivite alergice. În această situație secrețiile sunt clare, iar senzația de mâncărime este intensă. Tratamentul constă în administrarea de antialergice pe cale locală sau generală. Dacă afecțiunea se cronicizează se impune un consult la alergolog.
În conjunctivita virală ochii sunt înroșiți, iar secrețiile sunt clare ca apa. Simptomele durează 5-7 zile. Este foarte contagioasă – e suficient să te freci pe pleoape și apoi să atingi o altă persoană pentru a transmite boala.
Urciorul
Pe suprafața pielii există milioane de microbi. Neînlăturați la timp prin spălare cu apă caldă și săpun, aceștia devin periculoși. La prima accidentare minoră a pielii (zgârietură, julitură, înțepătură etc.), microbii pătrund în organism și provoacă o infecție. La fel ia naștere și urciorul, care este o inflamație ce apare la marginea pleoapei și provoacă apariția unui fel de furuncul la rădăcina unui fir de păr.
Cauza cea mai frecventă a urciorului este stafilococul. Este suficient să te freci la ochi cu mâinile murdare pentru ca aceste bacterii care se găsesc în mod obișnuit pe suprafața pielii să pătrundă în pielea pleoapelor. Urciorul se manifestă prin apariția unei umflături dureroase la atingere, ce provoacă mâncărimi și înțepături. Ochiul afectat lăcrimează și este sensibil la lumină. La apariția simptomelor cel mai bine este să te adresezi medicului oftalmolog. Acesta va recomanda tratamentul, care va consta în aplicații locale de unguent oftalmic ce conține antibiotic și substanțe antiinflamatoare.
Hemoragia subconjunctivală
Ți s-a întâmplat și ție, probabil, să observi la un moment dat o pată roșie pe albul ochiului. Este vorba de o hemoragie subconjunctivală, mai exact ruperea unui mic vas de sânge din conjunctivă. Fenomenul este lipsit de durere sau de alte simptome și nu afectează vederea. Nu trebuie să te îngrijorezi, această pată se va resorbi progresiv, fără tratament, în decurs de 10 zile.
Hemoragia subconjunctivală se poate produce spontan, fără o cauză evidentă, de exemplu ca urmare a unui strănut, a unui acces de tuse, după ce te-ai frecat la ochi, dar poate apărea și în cadrul unor afecțiuni (hipertensiune arterială, boli de sânge, tulburări ale glicemiei etc.).
Deși te-ar putea îngrijora, această fragilitate capilară nu reprezintă un pericol în sine. Totuși, dacă fenomenul se repetă ar fi mai bine să te adresezi medicului oftamolog, pentru un examen de fund de ochi și măsurarea tensiunii oculare.
Lăcrimare excesivă
Poate fi cauzată de o secreție excesivă a glandelor lacrimale (de obicei în cadrul unei conjunctivite sau cheratite) sau poate trăda prezența unui corp străin sub pleoapă. Pentru a stopa lăcrimarea abundentă este suficient să îndepărtezi cauza (să tratezi infecția sau inflamația, să îndepărtezi corpul străin). Lăcrimarea excesivă mai poate fi cauzată de obstrucția canalului lacrimal ce leagă unghiul intern al ochiului cu fosele nazale. În această situație lacrimile se acumulează la marginea pleoapei. Spălăturile căilor lacrimale, efectuate de medicul oftalmolog, pot rezolva problema. Uneori poate fi nevoie de o mică intervenție chirurgicală.
Consultant: prof. dr. Monica Pop, medic primar oftalmologie, director Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București
Citeste si:
Text: Angela Cîlțan
Comments
You may also like
-
04 Nov
Medicamente care provoacă creșterea în greutate
MedicinăExistă anumite medicamente despre care se știe că determină creșterea în greutate. Asta nu înseamnă ...
-
12 Feb
Boabele de Aҫaí combat malaria, ajută dieta și previn cancerul
MedicinăAҫaí este un fruct asemănător strugurilor, originar din Brazilia. Conținutul ridicat de antioxidanți pe care ...
-
19 Mar
Salinoterapia sau terapia cu sare
MedicinăSalinoterapia sau terapia cu sare este una dintre cele mai simple tratamente care există. Nu ...
-
12 May
De ce nu trebuie să ne temem de endoscopie
MedicinăInvestigaţie medicală ce permite explorarea esofagului, stomacului şi duodenului, endoscopia digestivă le dă fiori pacienţilor. ...